Брой 5 на в-к "Тишина" от 18 март 2013 г.

 

  ЗАПОЧНА ОТЧЕТНАТА КАМПАНИЯ                                   

 

ТЕРИТОРИАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ПЪРВИ ПОКАЗВАТ

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ СВОЯТА РАБОТА

  • Съгласно Устава на СГБ,  териториалните организации на СГБ  започнаха провеждане  на събрания за отчет на дейността си  по места. До 10 април т. г. те ще трябва да изготвят своите отчети и да набележат предложения за бъдещата си работа.

  • До 30 април т.г. ще бъдат проведени отчетните събрания на районните организации на СГБ.

  • Обобщените резултати за дейността на всички тях ще бъдат обсъдени и анализирани на Общото събрание на пълномощниците на СГБ, което ще се състои в края на месец май т. г.

Тогава ще бъдат взети и най-важните решения за бъдещата дейност на Съюза на глухите в България.

 

 


  •  На 25 февруари т.г. Националният съвет за интеграция на хората с увреждания  при Министерския съвет, проведе свое заседание.

  •  18-те национално представени  организации на и за хора с увреждания заявиха пред Президента на РБългария своето желание за

УЧАСТИЕ ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕ НА НЕОТЛОЖНИТЕ МЕРКИ В СОЦИАЛНАТА ОБЛАСТ

  • Легитимните представители на хората със специфични възможности в България  изпратиха до Президента на републиката,  г-н Росен Плевнелиев

alt

ОБРЪЩЕНИЕ:

   УВАЖАЕМИ   ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

   Подписаните 18 организации на и за хора с увреждания, легитимни представители на 130 000 граждани със специфични възможности, се обръщаме към Вас, за да изразим желанието си за участие в Обществения съвет, който ще създадете към Вашата институция с цел решаване на тежките проблеми на гражданите на РБългария.
  Ние членуваме в различни европейски и световни организации, защитаващи правата на тази социална група и активно работим в Европейския форум на инвалидите, обединяващ 80 милиона граждани на Европейския съюз с различен вид и степен на увреждане.
  В продължение на 20 години ние изразявахме несъгласие с провежданата национална социална политика, която изолира хората с увреждания от общественото развитие. Наличните дискриминационни практики и липсата на ясна институционална и секторна политика, създадоха условия за 95 процентна безработица сред хората с увреждания и жизнен стандарт далеч под линията на бедността.

  НИЕ НАСТОЯВАМЕ ЗА:

 1.Ускоряване на процеса за адаптиране на националното законодателство към  нормите на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и осигуряване на необходимия публичен ресурс за активни политики.
 2. Определяне на орган за извършване на мониторинг върху изпълнението на клаузите на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.
 3. Осигуряване на равни възможности за достоен живот на хората с увреждания, като наложително е да се създадат условия за достъп до: образование и информация; професионално обучение и трудова заетост; здравеопазване; социални услуги; архитектурна и транспортна среда и други обществени сфери.

  Ние настояваме да не допуснете подмяна на легитимното представителство на членовете на Национално представените организации  на хората с увреждания в Обществения съвет, който ще създадете към Вашата институция.


ЗАВЪРШИ РАБОТАТА ПО ПРОЕКТ С ЕВРОПЕЙСКО УЧАСТИЕ

ЗА МЛАДЕЖИ С УВРЕДЕН СЛУХ


„Моят начин да живея здравословно”

alt

   Неформална група „Заедно в спорта, заедно в тишината” проведе заключителен двудневен семинар по проект „Моят начин да живея здравословно”.
   Тя бе създадена от младежи с увреден слух от младежката организация в град София. Проектът е иницииран от млади хора с увреден слух, и е насочен към техни млади приятели от други страни с увреден слух, които имат интереси в областта на спорта, дейности на открито и здравословен начин на живот.


ЖЕСТОВИЯТ ЕЗИК И НИЕ

  С удоволствие показваме, че дискусионната рубрика „ЖЕСТОВИЯТ ЕЗИК И НИЕ”, която открихме в края на миналата година, предизвика наистина голям интерес сред нашите читатели.
  Днес четете новите мнения и предложения,  които получихме.

Страниците на вестника са „отворени” за всяко мнение.


  ЮБИЛЕЙ                                                                                      

100 години от рождението

на Димитър Краев - Тишин

  Тази година, през месец март, се навършват 100 години от рождението на един от най-изявените деятели на нашата организация – почетният член на съюза на глухите в България  Димитър Краев – Тишин.
  Той е душата на организационния живот на глухите в Горна Оряховица. Инициатор е за създаването на СПП „Тих труд” в града, а също и за  Учебно-производственото предприятие  „Труд”, с чиято учебна работа редица поколения глухи у нас получиха подобаващи  професии и успешен старт в живота. Тази негова активна  просветна и професионална дейност е високо оценена. Той е награден с медал „Кирил и Методий”,  със сребърен и златен орден на труда, с всичките съюзни отличия, за да остане  в нашата памет и в историята като почетен член на  Съюза на глухите в България  - пример  за всеотдаен и талантлив  човек,  лишен от слух.


  СЪОБЩЕНИЕ                                                                             

СЪОБЩЕНИЕ

   Уважаеми съюзни  членове,
  УС на СГБ на свое заседание прие тарифата и графика за смените в почивните ни бази.
 Имайки предвид тежкото финансово състояние на нашите членове, цените се запазват като миналогодишните.
  През тази година ще отвори врати за наши гости и ремонтираната база в Старозагорски минерални бани.

alt alt
  Крайният срок за записване е 30 април 2013 година. Всички, които желаят да се възползват за почивка в нашите бази на ниски цени, да побързат да се запишат.

Записванията се извършват в районните организации на глухите по места.


О Б Я В А

Във връзка с реализирането на  проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”,
съфинансирана  от Европейския социален фонд на ЕС


СЪЮЗЪТ  НА ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ

ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ

ЗА ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА ПОДКРЕПА НА ХОРAТА С УВРЕДЕН СЛУХ
  В СОФИЯ И ПЛОВДИВ

СЛЕДНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

1. ПСИХОЛОГ;
2. ЕКСПЕРТ ПАЗАР НА ТРУДА;
3. ЖЕСТОМИМИЧЕН ПРЕВОДАЧ;
4. ИТ СПЕЦИАЛИСТ


Всички условия и подробна информация за изискванията за участие са публикувани  на интернет страницата на СГБ:  www.sgbbg.com

Кандидатите, които отговарят на условията, могат да подават своите

документи - CV , европейски формат, 

на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

С одобрените на първия етап кандидати, ще се проведе събеседване от комисия.


Телефони  за справки и допълнителна информация:
02/981 98 04;   02/987 36 63 - М. Георгиева.


Тишина®


 

   

В момента има 19  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ