Брой 13 на в-к "Тишина" от 04 юли 2013 г.

 

 

IX НАЦИОНАЛНА НАУЧНО-ПРАКТИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ

ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА ДЕЦА С УВРЕДЕН СЛУХ „ТИ ЧУВАЩ ”

ДЕЦАТА НИ ИМАТ ПРАВО НА

НАЙ-ДОБРИЯ ШАНС В ЖИВОТА

   На 7 и 8 юни т. г. в залата на столичния културен център „Красно село” се проведе ХІ национална научно-практическа конференция за рехабилитация на деца с увреден слух „Ти чуваш”.
  Специалисти от цялата страна, които работят  в областта на обучението и рехабилитацията на деца с увреден слух, се събраха в София да обменят опит за новостите и проблемите.
  Организатори бяха педагозите и специалистите от Софийското училище с детска градина за деца с увреден слух „Проф.  д-р Дечо Денев”.
  Конференцията бе открита от г-жа Севдалина Джонгарска, директор на училището.

alt alt

   Лекции, научни разработки и личен опит споделиха специалисти в областта на кохлеарната имплантация, сурдопедагози, учители, рехабилитатори и родители на деца с увреден слух.
       В конференцията участваха и гости  – партньори по международни проекти от 9 страни, както и колеги от Гърция, Македония и Сърбия, с които  училището работи в сътрудничество.


  НАША ГОРДОСТ                                                                     

УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКИ ШАХМАТИСТИ

С УВРЕДЕН СЛУХ

alt

   От 12 до 17 юни т.г. в гр. Каунас, Литва, се състоя ХХI Европейско отборно първенство по шах за глухи.
   Поредното издание за купата на европейските шампиони по шахмат за глухи имаше рекорден брой участници – 60 шахматисти от отборите на Хърватия, Русия, Израел, Англия, Швеция, Беларус, Германия, Полша и Украйна. С българския клуб „София”,  и с двата клуба на домакините от Каунас и Вилнюс отборите бяха общо 12.
   Шахматистите от клуб „София” извоюваха второто място. Състезателите ни – Веселин Георгиев, Петър Орев,  Димитър Серафимов и Николай Нинов, зам-председател на СГБ, донесоха за нас тази гордост!
   Първото място бе за Хърватия – с 12 точки,  втора бе България с 11 точки, трета - Гемания, с 10 точки и четвърта Русия с 9 точки.

alt alt


  ГОЛЯМ УСПЕХ ЗА НАШИТЕ ШАХМАТИСТИ С УВРЕДЕН СЛУХ!
ГОРДЕЕМ СЕ!


  ЮБИЛЕЙ                                                                                   

ЕДИН ЖИВОТ ЗА ДОСТОЙНСТВО И ЧЕСТ

Има такива хора – не са много по света.

Хора, които оставят диря за много поколения напред.

Има такива хора – можещи, всеотдайни и умни.

Хора, без които светът не би бил същият!

alt alt

alt

   ВАСИЛ ПАНЕВ, председателят на Съюза на глухите в България,  е един от тях.
  Днес той отбелязва своя най-красив юбилей.

   Чест и достойнство носи неговата годишнина!
   Защото с чест и достойнство е изписан и животът му - в златните страници на историята, наречена ЖИВОТ И ДЕЙНОСТ на Съюза на глухите в България.
   Няма, а никой не знае дали и ще има такива личности в бъдеще.
   Догодина съюзът ни  ще отбележи 80 години от своето основаване.
   В 58 от тези години  името на Васил Панев е неизменно свързано с всички добри успехи, промени, трудности и възходи в живота на глухите.
   И не само у нас – и  в световен мащаб дейността му е всеобщо призната по цялата планета. Днес от него се учат и по него се равняват както европейските, така и лидерите на Световната федерация на глухите, която го е обявила за неин почетен член.
   Какво повече за един живот!

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СЪЮЗА НА ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Г-Н ВАСИЛ ПАНЕВ ЧЕСТВА 80-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

„Ако  си дал,

ако си дал от себе си –

не си живял  напразно!!”

   Този стих от едно прекрасно стихотворение, дълги години вече звучи в душите ни. А незабравимата песен на  Емил Димитров, която и ние  изпълняваме с мимика и жест, завършва така:

„И никой и нищо, не ще ми отнеме

  любовта към хората!”

 Дали има по-добро послание  за един живот от това? 

 Много думи могат да се изпишат сега. Някои ще пишат славословия, други ще дават спомени, трети ще преосмислят действията си в годините. Но всичко това – свързано безвъзвратно и тотално с личността на един човек. Васил Панев. Васил Панев е институция! Няма друг в историята на СГБ (и надали и ще има), с чието име 58 години вече да се свързва всяка наша стъпка, всяка наша борба за честта на добрия ни живот!

         Защото така е записано в историята:

 Васил Панев е роден на 1 юли 1933 г. в Перник, в семейство на работници. Загубва слуха си в ранна детска възраст, след тежко боледуване от менингит.

 Обучава се в специалното училище за деца с увреден слух в София, което завършва през 1952 година. Същата година става курсист по специалността „Дървообработване” (мебелист) в тригодишния професионален курс в учебно-производственото предприятие „Труд” към тогавашното министерство на здравеопазването.  По-късно усъвършенства образованието си във вечерната гимназия за нормално чуващи „Йосиф Ковачев” в София.

 Успоредно с учението си  Васил Панев участва дейно  в ръководството на спортната организация на тогавашното дружество на глухите в София. Устрема му забелязват всички  и  през 1953 -1954 г. го избират за председател на Софийското районно дружество на глухите. Две години по-късно, през 1955 г., на Третия национален конгрес на СГБ е избран за първи заместник председател на съюзната организация и заема този пост до 1963 г. Васил Панев е член  на Изпълнителното бюро на СГБ – сега Управителен съвет, без прекъсване от 1955 г. до сега – цели 58 години. През 1965 година е избран за председател на Съюза на глухите в България. Длъжност, на която работи и досега! Като председател на съюзната организация в продължение на 48 години той всеотдайно работи за пълноценната интеграция на лица с увреден слух в обществото. Участва активно в създаването на предприятията „Тих труд” към СГБ, работи за усъвършенстване на производствената дейност. Но и за изграждането на новите производствени сгради. Успоредно с това осигурява и строителството на почивните станции, на културните домове и др. Никой не може да отрече и заслугата му за създаването на центровете за рехабилитация на слуха и говора на деца от 1 до 3-годишна възраст. Още повече - приноса му  в областта на спорта.  Туристическото движение, успехите във футбола и в шахмата, неизменно се свързват с неговото име. И до днес е така!

  Васил Панев е автор и създател на новия български жестомимичен речник, който определя 4500 жестови знаци, съобразени с правилата и изискванията на българската граматика. На базата на този речник в СГБ бе изработен и интерактивен вариант,  като помагало за обучение не само на глухите, но и на чуващите хора.

  Забележителна е дейността на Васил Панев и в общността на европейската и световната организации  на глухите.

  Всъщност, отдавна той е човекът, който работи за правилата и правата на тази общност. Още от 1979 година – когато във Варна той организира VIII конгрес на Световната федерация на глухите (СФГ). Тогава неговият организационен опит и компетентност получиха изключителни отзиви от цялата световна общност на глухите. И до днес правилата не са променяни. А през 1993 година под негово ръководство у нас се проведоха ХIV световни летни игри за глухи. Е, и досега, двайсет години вече, няма по-ярко  тържество за духа, силата и невероятните възможности на глухите хора. Самото присъствие на повече от 4 000 спортисти бе недостижим успех!

   Васил Панев участва за първи път като делегат в работата на V Световен конгрес на глухите през 1967 г. във Варшава, Полша, и от тогава досега взима активно участие във последвалите единадесет конгреса на СФГ. През 1971 година на VI Конгрес на СФГ в Париж, Франция, Васил Панев е избран за член на Бюрото на СФГ. Четири години по-късно, през 1975 година във Вашингтон, той става вицепрезидент на СФГ. Неизменно е такъв двадесет години!  

  През 1995 година, на ХII конгрес на СФГ във Виена той се оттегля по собствено желание, за да даде път на младите. Но неговата дейност е толкова високо оценена, че всички приемат решението делегатите на Генералната асамблея да бъде удостоен с най-високото звание – „Почетен член на СФГ”.

  Успоредно с участието си в работата на СФГ, Васил Панев е бил и водач в дванадесет спортни игри на глухите (7 летни и 5 зимни) и е делегат на Международния комитет на тихите игри. За първи път участва през 1959 г. в зимните игри в Монтана, Швейцария, а през 1961 г. – на летните игри в Хелзинки, Финландия. През 1975 г. е удостоен и с медал за заслуги към международната солидарност – І степен на СФГ, а също има и награди на организациите на глухите във Великобритания, Германия, Гърция, Русия и много други международни отличия.

 За цялата тази своя неуморна и ползотворна дейност Васил Панев е награждаван с много държавни и други отличия – орден „Народна република България” ІІ степен; орден „Червено знаме на труда”; „Народен орден на труда” – златен; орден  „За граждански заслуги" – I степен и много други. Удостоен е и със званието „Заслужил деятел на здравеопазването”. Има всички съюзни награди, носител е на най-високото отличие на СГБ – „Почетен член на СГБ”.    

 Със своята жизненост, неуморен дух, отдаденост и съпричастност към делото на хората с увреден слух ВАСИЛ ПАНЕВ е достоен пример за истински честен лидер в днешното време!

Желаем му от сърце и душа да е здрав, за да предава  още много умения  и сили! Да е полезен на съюзната организация, на която е посветил повечето от годините на своя живот!

ХРОНИКА В СНИМКИ

alt alt

alt alt

alt alt

alt alt

ПРАЗНИКЪТ

 Приятели, съратници и колеги отбелязаха на 1 юли заедно юбилея на председателя на Съюза на глухите в България Васил Панев.

Цветята изпълниха салона на клуб „Тифани”, добрите думи, приятелските ръкостискания и поздравленията просто нямаха край.
Тук бе г-н Минчо Коралски , изпълнителен директор  на Агенцията за хората с увреждания при Министерството на труда и социалната политика. Тук бяха и ръководителите на национално представените организации на хората с увреждания, между които г-жа Елка Тодорова, зам.председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и председател на Националната федерация на работодателите на инвалиди, г-жа Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия,  г-н Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в  България, г-н Красимир Коцев, председател на Съюза на инвалидите в България, г-н Стилиян Беласопулов,  председател на Националния съвет  на трудово-производителните кооперации на хората с увреждания, г-жа Мария Кръстева,  председател на Асоциацията на родителите на деца с увреден слух  и много други гости.
Специален гост на тържеството бе председателят на Всеруското общество на глухите Валерий Pухледев.

alt alt

alt alt

alt alt


Тишина®


 

   

В момента има 16  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ