Брой 14-15 на в-к "Тишина" от 26 юли 2013 г.

 

  12 ЮЛИ                                                                                      

ПРАЗНИКЪТ НА СЪЮЗА

НА ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ

  На този първи наш ден на Съюза на глухите в България - 12 юли 1934 година, ние винаги отдаваме своята почит и уважение. Отбелязваме го по достойнство и с чест, като голям празник – 79 години вече!
  Така бе и тази година. В цялата страна глухите хора организираха прекрасни инициативи. За да бъдат заедно, за да се чувстват горди и достойни! И нямаше човек, който да бъде равнодушен. Нямаше човек, който да не пожелае: Нека да пребъде нашата сила и достойнство!

alt alt


  СГБ РАБОТИ ЗА ОБЩОТО БЛАГО                                   

СГБ РАБОТИ ЗА ОБЩОТО БЛАГО

   На 4 юли тази година в Стара Загора Съюзът на глухите в България проведе две Национални съвещания със своя стопански и организационен актив.

  • eдното национално съвещание бе с управителите на предприятията ни „Тих труд” ЕООД, което се състоя в залата на „Тих труд” в Стара Загора.

  • другото национално съвещание бе с председателите и координаторите на районните организации на СГБ, което се проведе в клуба на районната организация на глухите в Стара Загора.

   Прекрасна бе тази инициатива на съюзното ръководство! Защото тук бяха събрани всички ръководители и активисти, от чиято работа зависи бъдещото развитие на СГБ. И нямаше възможност някой да каже – не видял, не разбрал. А всички заедно и активно, на място, трябваше не само да обсъдят дейността си, но и да координират своята работа, да обобщят съвместно идеи и направления за общото благо на глухите хора.

ВЕЛИКОЛЕПНА РАБОТА!


  И ОТНОВО БЯХМЕ ЗАЕДНО!                                             

ПЕТИ НАЦИОНАЛЕН ПАЛАТКОВ СЪБОР

СЪС СЪСТЕЗАНИЕ ПО РИБОЛОВ

ЗА ЧЛЕНОВЕТЕ НА СГБ

alt alt

  На 5, 6 и7 юли т.г. на язовир „Жребчево” край Нова Загора, Съюзът на глухите в България проведе поредния туристически събор. Тази година – за пети път, акцентът на мероприятието бе риболовът. Повече от 400 души се събраха тук – в този прекрасен кът на нашата родина. Съюзът на глухите в България от няколко години избира ново място за съборите на своите членове. И всяка година спомените са незабравими. Спомени – за цял богат живот. Тази година - от язовир „Жребчево”.


alt

ВАЛЕРИЙ РУХЛЕДЕВ, президент на Всеруската организация на глухите:

НИЕ УВАЖАВАМЕ ЛИЧНОСТИТЕ, КОИТО СА ТВОРИЛИ ИСТОРИЯТА НА ГЛУХИТЕ ХОРА В СВЕТА

 

* Във връзка с 80-годишния юбилей на председателя на СГБ г-н Панев специален гост у нас бе президентът на Всеруската  организация на глухите г-н Валерий Рухледев.

* Г-н Валерий Рухледев днес е един от най-активните и уважаваните деятели на Световната федерация на глухите. Той специално посети България в тези дни, за да покаже почитта си към  г-н Васил Панев, който е заслужен носител на най-високото звание на световната организация на глухите  – почетен член.

Г-н Рухледев бе любезен да сподели пред вестник „Тишина”:

   - Добре дошъл сред нас, уважаеми господин Рухледев! Приятно е човек като Вас да бъде на празника, който всички ние отбелязваме сега – 80-годишния юбилей на председателя на Съюза на глухите в България господин Васил Панев.

- И за мен това е чест! Васил Панев е моят най-добър приятел. Познавам го вече 35 години и винаги съм уважавал неговото достойнство и прекрасните му качества. Затова и дойдох лично да го поздравя!

   - С господин Васил Панев Вие сте работили години наред в Световната федерация на глухите.

   - Да, той беше безспорният лидер. Изключително уважаван човек – спокоен, уравновесен, честен. От него се учеха всички. Включително и аз. Ако човек прочете жизнената история на г-н Панев, несъмнено ще прочете и страници от историята на Световната федерация на глухите. И тъкмо за това той завинаги  ще бъде почетен член на СФГ. Това е световно признание.

    - А за  Вашия живот какво най-важно сте запомнили?

    - Знаете ли, годините толкова бързо летят - като мигове. И добре е че има такива хора, като г-н Панев, които да „свързват” събитията и времето. Например за Всеруската организация на глухите той е знак за приемствеността между личности, идеи и поколения. Той познава всички президенти на организацията ни – от първия Савельев, после Сутягин, Фуфаев, Кораблинов, Смальцер, и сега и мен. Е, какво повече – това е една епоха! А в личен план – аз безкрайно уважавам неговото семейство. Познавам всички – достойни хора е възпитал!

- Г-н Рухледев, Вие сте директор на Регионалния секретариат  на Световната федерация на глухите  за страните от Източна Европа и Средна Азия. През май тази година в Двореца на нациите в Женева, на 22-та сесия на Съвета на ООН по правата на човека, Вие направихте изказване и взехте участие в дебатите по въпросите на трудоустрояването  и заетостта на инвалидите. Вие сте и първият глух оратор на този висок форум.

- Да. За първи път в историята на ООН имаше  изказване с превод на жестов език. Радвам се, че бях първият. Знаете ли, усещах погледите на участниците. Не чувах, но знаех че в залата цари пълна тишина. А участниците бяха повече от 80 министри на външните работи  и повече от 100 дипломати от различни страни! Бях горд да говоря с жестове!

- Вие сте говорил повече от 10 минути, а регламентът не позволява толкова.

- Да, но аз превеждах речта си на жестов език. И това бе достойно почетено от всички. В съответствие с практиката на ООН бе осигурена и онлайн линия в интернет за предаване на нашето заседание, която се съпровождаше със субтитри и с превод на международния жестов език.

- Вие сте говорили по проблемите на трудовото устрояване на инвалидите.

- Това е наистина сериозен проблем. Защото едва 20% от хората с увреждания  в  трудова възраст имат работа. За глухите нещата са дори по-зле. Затова поставих въпроса пред ООН – трябва да се мисли за нас, трябва глухите хора да имат определен статус в живота! Ние сме достойни хора – нека по достойнство да се изработват и законите, свързани с нашето увреждане.

- Споменахте за Вашето предложение за онлайн линия  в интернет, с която да се съпровождат с превод на жестов език всички важни заседания в ООН, касаещи хората с увредено здраве.

- Да. Отчитайки, че руският език се явява един от шестте работни езици в ООН, се обърнах с молба към присъстващите, заседанията на Комитета по правата на човека  да се превеждат и  с жестове, когато се обсъждат правата на инвалидите по слух.  Така и всички други глухи хора от нашите братски страни, които разбират руския жестов език ще могат да имат информация от всяко заседание. Това е всеобщ наш проблем на глухите.

- Вие сте един от най-изявените деятели на олимпийското движение за хора с увредено здраве. И то не е случайно - защото самият Вие сте многократен световен и олимпийски  шампион по четири спорта.

- Така е. Трикратен световен шампион бях по джудо и самбо за чуващи. Имам шест световни златни и олимпийски медала по класическа и свободна борба за глухи. Спортът е в душата ми. Но подчертавам – сега искам да изведа спорта за глухи хора на достойното за него място. Затова реших през юли тази година на 22-те летни олимпийски игри за глухи в София да се кандидатирам за президент на Международния спортен комитет на глухите.

- Каква ще е вашата цел?

- Цялата си енергия ще вложа за идеята – игрите за глухи да останат отделени от общите параолимпийски игри за хора с увреждания. Защото ние - глухите по света  развиваме и поддържаме около 24 вида спорт. В параолимпийското движение  правото ни за участие се ограничава до 5 вида спортни състезания. Това за нашите традиции, които датират от 30-те години на миналия век! Затова ограничението за спортовете е неприемливо за нашите спортисти.

Надявам се,  ако бъда избран, да защитя нашата самостоятелност в спортното движение. Защото ще следвам и традицията, толкова години защитавана от Васил Панев, един от ръководителите на тихия спорт. Той има изключителен  принос в спортното ни движение. Бил е ръководител в 7 летни и 5 зимни игри, участвал е в 12 конгреса на международния комитет на тихия спорт. Трябва да запазим нашите постижения.

Ако успея – вие ще сте първите, които ще научите.

Успехът – нека е посветен и на него!


Тишина®


 

   

В момента има 18  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ