Брой 22 на в-к "Тишина" от 20 декември 2013 г.

 

ЧЕСТИТА 2014-ГОДИНА


НА ВСИЧКИ СЪЮЗНИ ЧЛЕНОВЕ, ПРИЯТЕЛИ И

СЪМИШЛЕНИЦИ НА СЪЮЗА НА ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ!

     Уважаеми съюзни членове, скъпи приятели и съмишленици.
  Приемете моите най-искрени и добри пожелания за здраве и успехи през новата 2014 година!
 ЧЕСТ ЩЕ ДОНЕСЕ 2014 ГОДИНА ЗА ВСИЧКИ НАС.
Честити ще бъдем всички ние, защото през тази година – в месец юли, ЩЕ ОТБЕЛЕЖИМ 80-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА НАШАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ГЛУХИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ!
Малко са организациите по света с толкова дълголетна история!
Но колко много са организациите по света, които са се учили от нашия опит и от нашата мъдрост!
Ние сме горди!
Защото през всичките тези години сме носили доброто в душите си!
          НИЕ НОСИМ УСПЕХА!
Съюзът на глухите в България и занапред ще продължава да отстоява докрай правата на своите членове. Съюзът на глухите в България и в бъдеще ще пази с всички сили единството между нас – така, както са ни завещали нашите първооснователи през 1934 година!
Аз ще бъда горд, ако всеки един от вас и днес отговорно следва техните завети!
В днешното време ние имаме изключително важни задачи – в областта на образованието, в областта на трудовата заетост и социалните въпроси. Държавата и през изминалата година не ни помогна, както искахме и очаквахме.
Но ние се преборихме с много от проблемите и сами.
Вече имаме създадени два центъра в София и в Пловдив - за подпомагане на трудовата и социалната реализация на нашите членове. Гордост е, че за изминалата година повече от 60 наши членове са намерили чрез тях постоянна работа. А повече от 300 души са потърсили и намерили съвет по свои лични и социални въпроси.
В процес сме на създаване на Обществен научен съвет по образование към СГБ, в който влизат най-изявените български учени в областта на сурдопедагогиката и езикознанието. Очакваме съвсем скоро неговата дейност да покаже резултат при обсъждането на новия Закон за образованието, и по-конкретно - за признаването на жестовия език за официален.
Имаме и други успехи – през изминалата година нашата младежка организация навърши 5 години от създаването си и вече е истински уважаван член на Европейската организация на младите глухи.
За съжаление обаче, през изминалата година се намериха и хора, които искаха да вгорчат живота ни. С безсмислени действия, с безсмислени искания и при фалшифицирани обстоятелства, тези хора, нарекли себе се опозиция, се опитваха да разединят нашето единство. Действията им са подсъдни. И ние няма да им простим с цялата си строгост. Няма! В името на бъдещето!
Но сега идва Нова година. НАШАТА ЮБИЛЕЙНА ГОДИНА!
И нека в тези хубави и светли дни, които ни предстоят, да помислим с добро за нашето единство, за живота си, за децата си и за радостта! Очаквам от Вас инициативи, очаквам СЪПРИЧАСТНОСТ ЗА ГОЛЕМИЯ НИ ПРАЗНИК! Нека да сме горди!
  Бъдете живи и здрави!
  Бъдете умни, дръзновени и достойни!
   Желая успехи!


     ВАСИЛ ПАНЕВ,
              председател на Съюза на глухите
          в България


НЕКА ИМАМЕ САМОЧУВСТВИЕ И

ИНИЦИАТИВНОСТ НА МОЖЕЩИ ХОРА

   На 30 ноември т. г. в Пловдив се състоя Петата конференция по изпълнението на проект „Изграждане на центрове за подкрепа на хората с увреден слух” на Съюза на глухите в България, по договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” – схема „Съпричастност”.
   Година след старта на проекта, изпълнителите отчетоха, че в двата изградени центъра в София и Пловдив, са регистрирани повече от 300 души, проведени са разговори с повече от 200 работодатели, а 60 души с увреден слух са намерили постоянна работа.
     Безспорен успех е това!
  Всъщност, едногодишната работа по проекта вече има своята незаменима полза. А натрупаният опит показва как трябва да се работи, какви грешки да бъдат избягвани, кое пречи и кое ще ни помага.


  ,,БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА                                            

ТАЗИ ГОДИНА ПОМАГА НА ДЕЦА

С УВРЕДЕН СЛУХ И ЗРЕНИЕ

    Мотото на благотворителната инициатива „Българската Коледа” тази година ще е „За по-малко деца с увредено зрение и с увреден слух”.
  „Българската коледа” помага и променя съдби за добро. Това е една инициатива с дълбок смисъл и с лице към хуманността и добрината на българите”, коментира държавният глава.
  Бяха разпространени и имената на първите деца, на които ще се оказва помощ. Списъкът тепърва ще се разширява. В него децата със слухови увреждания са:
1. Катрин Велкова, София
2. Мартин Велков, София
3. Димана Илиева, Русе
4. Емилия Петрова, София
5. Богомил Любиков, София
6. Стилияна Сребрева, Свиленград
7. Никос Николов, Варна
8. Мария Тотева, Варна
9. Ивелина Данчева, София
10. Андрей Николов, Самоков
11. Емил Щерев, Търговище
12. Никол Кирилова, Златоград
13. Цветина Руменова, Лом
14. Реджеб Чавуш, с. Войводово, Хасковска област
15. Моника Стойчева, Перник.


  3 ДЕКЕМВРИ                                                                     

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА

С УВРЕЖДАНИЯ

   Над 1 милиард са хората с увреждания по света, според данните на ООН. Всяка година на 3 декември - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ, организацията насочва фокуса на деня към различните аспекти от живота им – като интегрирането, осигуряването на достъп, правото на достойна работа и живот.
  Тазгодишното мото на инициативата e: „ПРЕМАХНИ БАРИЕРИТЕ, ОТВОРИ ВРАТА КЪМ ОБЩЕСТВОТО, ДАВАЩО РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ НА ВСИЧКИ”. Целта е до 2015 г. да се направи трайна промяна в отношението и включването на хората с увреждания.
По повод Международният ден на хората с увреждания, в много градове на страната се осъществиха различни инициативи.


Успехи на младежи с увреден слух


в проект „TAKE THE FIELD!”


   Приключи националният конкурс за набиране на проектни идеи в рамките на международния проект „Take the field! ”, иницииран  по дейност 4.4 на програмата „Младежта в действие” към  Европейската комисия.
  Както ви разказахме в предишен брой на в-к „Тишина”, проектът е съвместна инициатива на неправителствени организации от Италия, Португалия, Испания и Сдружение „Отворено общуване” от България.
  Част от дейностите, заложени в проекта, бе националната кампания за набиране на проектни идеи. В нея участваха над 100 младежи от цялата страна на възраст между  13 и 25 години с индивидуални и групови проектни предложения.


Тишина®


 

   

В момента има 20  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ