Брой 13 на в-к "Тишина" от 07 юли 2014 г.

 

    ОТЗВУК                                                                            

НАЦИОНАЛНИТЕ ИЗЯВИ И НАШЕТО ДОСТОЙНСТВО

   Решенията на Националното съвещание на председателите и координаторите на Районните организации на СГБ, което се състоя от 9 до 12 юни в Приморско, предизвикаха повсеместни обсъждания сред членовете на СГБ в цялата страна.
  Както ви информирахме, там бяха уточнени най-важните задачи, свързани с предстоящото честване на 80-годишнината на СГБ, както и на другите съпътстващи международни и национални прояви.
  В тази връзка, в двете най-многобройни организации на СГБ – в София и в Пловдив, /съответно на 18 юни и на 24 юни/ последваха събрания, на които бе поканен за участие и председателят на Съюза на глухите в България г-н Васил Панев.
  Всъщност, членовете на тези организации искаха – и с право -  да разберат точно и от „първа ръка” всичко, което се случва в съюза ни  в този  момент. 
  Не на един и два въпроса – удобни и неудобни, трябваше да отговаря председателят. Защото по време и на двете срещи хората се вълнуваха. Неспокойни бяха от противоречията, които съществуват напоследък. Разочаровани бяха от някои доскорошни приятели, с които ги е свързвал живота, и които сега са обърнали ума си „на опаки”. Как се реагира срещу приятеля, който ти е изменил? Много е трудно. Всъщност, отговор няма.
    Г-н Васил Панев обобщи изказванията си така :
  „Делението сега е толкова нелепо. Толкова е нелепо днес, когато държавата се разпада пред очите ни. Когато рухва вярата в институциите, когато за хората с увреждания няма време да помисли никой. Няма време държавата за нас сега! А ние точно сега сме тръгнали да се борим помежду си. В нашата „малка къща” да се борим за някакво измислено надмощие. И какво от това? Да се делим на млади и стари, на тежкочуващи и глухи. За обикалящия свят всички сме еднакви.
  Ето, само след няколко дена ще отбележим 80-годишнинтата от основаването на Съюза на глухите в България.  Основали са го умни, просветени хора, ентусиазирани за обединение на глухите в името на тяхното образование и приобщаване в обикновения свят. Но, представете си - само хипотетично - как ли би се почувствал някой от тези основатели,  ако можеше сега да прочете вулгарните писанията във фейсбук страницата, наречена „Бъдеще за глухите в България”. Срам.
  Всъщност, не писанията са важни. Важен е въпросът - защо?
Всички искаме да се узакони жестовия език, всички искаме да имаме най-добри електронни средства за общуване, общо е желанието да имаме осигурена и добре платена работа,  да имаме повече привилегии при пенсиониране и болест. Но защо някой преиграва с обещанията да направи повече? Зорът е да се смени председателя. Ама какво от това, когато същите желания ще останат и после – неизпълнени от държавата.

  Когато предприятията ни пак няма да имат обществени поръчки, когато пак от наеми ще трябва да се покриват задълженията към НАП и към НОИ. Знаете, други организации на инвалидите отдавна се отказаха да имат предприятия. Ние ги пазим. С всички усилия ги пазим. Заради гордостта от  марката „Тих труд”, заради това, че по света няма такива предприятия, а и заради надеждата, че в по-справедливо бъдеще те отново ще приобщават за работа  и добър живот глухите хора.
  А някои търсят само облагите. Опашки се извиват сега, за да се получат парите по чл. 51. Ето и тук държавата ни е длъжник – защото вместо „мижавите” 50 лева, може да осигури платени преводачи в съдилищата, в болниците, в големите обществени сгради, по летищата и гарите. А нашите преводачи – лицензираните, да могат да вършат почтено заплатени своята работа. Така е в други страни – в Русия, например, както научихме наскоро. Но там и държавната субсидия, като сума, е фантастична за нас. А ние, поради някои европейски правила, можем и да не я постигнем.
  Липса на реален разсъдък  показват действията на така наречената опозиция сега. Нито ще решат нещата за някаква година, нито ще имат честта след това да погледнат в очите тези, които сега заблуждават и манипулират. Животът не прощава на подлите. А истината – макар и „мързелива”, винаги идва. Вярно е, с наглостта в отношенията помежду ни не сме свикнали. Но няма защо да се страхуваме. Ето, голям празник идва 80-годишниата на нашия съюз. Нищо няма да ни спре да го посрещнем най-достойно!”
  И на двете събрания – в София и в Пловдив, участващите подкрепиха с гласуване Декларацията, приета на Националното съвещание на председателите и координаторите в Приморско. Там г-н Илиян Радев, координатор на РО София, прочете текстът, който публикувахме в миналия брой на в. „Тишина”.
  Председателят на СГБ даде подробна информация за събитията, които ни предстоят и които са свързани с честването на 80 годишния юбилей.
   „Тържественото събрание ще се състои на 16 юли в Зала 11 на НДК. А на самия ден на основаването – 12 юли, повсеместно, по цялата страна, териториалните и районните организации ще отбележат празника със свои мероприятия.
  Забележително е и събитието, което се провежда в момента – младежкият лагер и Асамблеята на Европейската организация на младите глухи /EUDY/, в която участват младежи от 27 страни. Разбира се, че те ще запомнят България.
  И още едно събитие ни очаква – Туристическият събор, който тази година ще се проведе на 5, 6 и 7 септември  в гр. Доспат, под егидата на кмета на града, г-н Антим Пържанов. Организацията там е поверена на РО Пловдив и засега върви добре. Заявките за участие трябва да се направят до 1 август в РО по места.”
  И на още много въпроси даде отговор председателят. Някои конкретни, други лични. За някои горчиво премълча.
 Но така е. Животът продължава – с доброто, а и с лошото. Какво пък, нали напред трябва да вървим. Важен е авторитетът на съюза, а още по-важни са делата за доброто на хората с увреден слух.


    ГОРДОСТ                                                                         

ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОНИ СМЕ!

  • На  ХVІІ Олимпиада по шахмат за глухи, която се състоя от 18 до 28 юни в гр. Опатия (Хърватия), НАШИЯТ ОТБОР СПЕЧЕЛИ ОЛИМПИЙСКАТА ТИТЛА
  • НИКОЛАЙ НИНОВ, ВЕСЕЛИН ГЕОРГИЕВ, ПЕТЪР ОРЕВ И ДИМИТЪР СЕРАФИМОВ  донесоха преди дни в България голямата Олимпийска купа.
  • България е голяма сила , когато става дума за спорт, организиран от СГБ.
  • Отборът ни посвети Олимпийската титла на 80-годишния юбилей на Съюза на глухите в България.

  Няма по-голяма радост, няма и по-голяма гордост! Единствената дума, която сега може да се каже е БРАВО!
  БРАВО на четиримата мъже, които се бориха с чест и с ум в голямата надпревара с 82-ма състезатели от 18 държави .
  Четиримата българи си тръгнаха като  най- достойните и гордите победители!
 За Олимпиадата и за победния ход на нашия отбор.

Шахматистите ни се върнаха

с олимпийско злато!

  От ХVІІ Олимпиада по шахмат, която се състоя от 18 до 28 юни в Опатия (Хърватия), нашият отбор (в състав Николай Нинов - капитан на отбора, Веселин Георгиев, трикратен световен шампион по шах за глухи, Петър Орев и Димитър Серафимов), се завърна в родината с купата на олимпийски първенец!
 Това тяхно олимпийско злато бе спечелено напълно заслужено - след много трудни и оспорвани битки с достойни съперници, нашите шахматисти успяха да натрупа най-много точки - след като победиха не само предишните шампиони от Хърватия, но и много силните отбори на Русия, Италия и Швейцария, с постигнати ремита с отборите на Полша, Германия, Сърбия и Англия. И НИТО ЕДНА ЗАГУБА!!!

  Но нека разкажем поред за самата Олимпиада по шахмат за глухи, която се проведe под патронажа на Миланка Опачич, министър на социалната политика и младежта  на Хърватия.
  Тя се състоя в пет основни турнира - отборен шампионат за мъже, отборно първенство за жени, отворен турнир, шампионат за младежи и индивидуално блиц първенство, като първенството за мъже и отвореният турнир се играха в девет кръга.
  В първенството за мъже, заедно с нашите шахматисти, участваха още 82 състезатели от 18 държави: Армения, Азербайджан, Беларус, Хърватия, Великобритания, Германия, Унгария, Израел, Италия, Казахстан, Полша, Русия, Сърбия, Словакия, Шотландия, Швейцария, Украйна и България.
  За всички участници организаторите бяха осигурили през свободното време туристически обиколки до Пула (един от най-старите градове на Истрия, чиято история датира от 2000 години) и Ровини (един от най-красивите градове на Истрия, построен на остров с колоритни къщи във венециански стил), посещение на плажа и др.
  След пристигането, настаняването и регистрацията на отборите в първия ден - 18 юни, се проведе техническа среща, а на другия ден бе даден стартът на първенството. Ден след ден, рунд след рунд проследявахме първенството на страницата на организаторите с така наречените „живи срещи”, на които в реално време се излъчваха партиите на шахматната дъска. На 19 юни бе първият двубой на българския отбор - с отбора на Швейцария, който завърши с победа за нашите шахматисти - 3,5 на 0,5.
  Вторият рунд - с отбора на Полша, завърши с реми.
 Всеки ден капитанът на отбора Николай Нинов коментираше отделните мачове и за този с Полша сподели следното:
 „Не ни провървя да бием поляците! Утре играем с Хърватия, дано имаме късмет с тях.
За сега сме 4-ти в класирането. Ние играем стратегически: Веско е на 2-ра дъска, за да прави точки, а Серафимов на 3-та и Орев на 4-та. А аз съм на 1-ва дъска, за да могат останалите ни 3-ма да играят срещу по-слабите и да правят точки. Така отборът ни да побеждава и да взимаме по 2 точки - за победа се дават 2 точки, а за равен (реми) - 1 точка. Идеята ни е да успяваме да постигнем победа във всички мачове. Тази олимпиада ще е много оспорвана и вероятно до последно няма да се знае какво може да се случи... За съжаление, срещу Полша нищо не се получи както трябва - вместо на 2, 3 и 4-та дъска да имаме положителен резултат, то аз на 1-ва дъска с победата измъкнах и спасих отбора от загуба. Но не винаги такъв сценарий може да се случи!
  Сега срещу Хърватия, ако играя с Кларич, шанса да постигна взема реми е 1 на 1000 - той е много силен, шахът му е професия.”
  На втория ден отборът ни се впусна в двубой с отбора на Хърватия - предишните шампиони. Крайният резултат бе, че „Размазахме Хърватска!!! 3.5 на 0.5!!!
Хърватска нямат загуба от олимпиадата в Ещорил през 2010 година досега! Тогава загубиха от Русия с 2.5 на 1.5. А ние направо ги размазахме днес!”
  Трети ден. Предстоеше мач с Италия. Общо взето, шахматистите ни успяваха да поддържат стабилно и спокойно поведение пред дъските. Срещата с италианците също завършва с победа, а коментарът на Нинов бе: „Днес набихме Италия с 3:1, като само аз допуснах поражение срещу Колутис, който е с най-високото ЕЛО при глухите. Хубава, стойностна партия направих, но ме излъга - класата си е класа! Признавам си го, наистина е много добър! Гордея се, че играх с него! Направихме си снимка преди партията, а после навън той ме видя и дойде за още една снимка с мен за спомен. Утре играем със Сърбия, те досега имат 4 поредни победи. Ако успеем да ги победим, правим решителна крачка към златните медали. Аз ще играя с Класан, който миналата година стана световен шампион при глухите. Шансовете ни са на 2, 3 и 4 -та дъска да ги ударим. Бием ли Сърбия, излизаме напред в класирането! Те дойдоха да говорят с мен, понеже аз съм капитан. Предложиха да направим ремита на всички дъски, но ние, след като се съвещавахме помежду си, им отказахме. Ще се борим до дупка!”
  И така - дойде ред и на този, станал впоследствие силно оспорван двубой, завършил с резултат 3:1 за сърбите.
  Междувременно се състоя и 32 конгрес на Международния комитет за тих шах (МКТШ). И на него изведнъж се установява, че един от играчите на Сърбия, Зоран Стойкович, е без аудиограма и въпреки това отборът е бил допуснат да се състезава - независимо че регламентът за участие е категоричен - без предоставена аудиограма, никой няма да бъде допуснат да играе в първенството. Стойкович бе дисквалифициран 3 кръга преди края на първенството. Всички постигнати до момента резултати от мачовете със сърбите са преразгледани и променени поради дисквалификацията и така на българския отбор е присъдено реми: 2 на 2. Което наистина го изстрелва напред в класирането и дава реална възможност да вземат първото място!
На конгреса изборите за ново ръководство преминават  доста бурно и в крайна сметка за президент е избран Филип Гарднър от Великобритания, който ще заеме поста от 1 януари 2015 г. Отново включвам предаденото от Нинов за гласуването на конгреса: „Вчера на конгреса беше напрегнато по едно време. Мичеле Виско го детронираха, вече не е президент. Филип Гарднър е новият президент - има 20 гласа; Мичеле Виско - 11 гласа; Рафаел Пинчас - 11 гласа. Филип Гарднър бе избран за президент за срок от 4 години, считано от 1 януари 2015 година.
  Специално по въпроса за сърбина Зоран - нулират му резултатите, т.е. дисквалифицират го, защото първо, нямал аудиограма и второ - изследванията на слуха му са на ръба и имат съмнения за неговата реална загуба на слух. Сега настана пълна бъркотия с класирането - пренареждат го. Нашият резултат със сърбите е обявен за 2:2! Преди 4 години се класирахме на 12 място в Ещорил, Португалия; тази година определено имаме потенциал и дано късметът да е с нас, защото ни чака тежък мач с Германия.”
  На 25 юни е шестият поред рунд - с Германия, завършил с реми. Николай Нинов споделя откровено: „Вчера направихме люта битка с Германия, но за съжаление не ги бихме... Днес няма да играем с руснаците, има промяна - ще играем с украинците, които традиционно също имат силен отбор. Надяваме се късметът да е с по-добрите т.е. с нас! Сега, 3 кръга преди края, цели седем отбора сме се вкопчили за първото място! Имаме равен брой точки и плюс или минус една точица и...”
  Седмият рунд, проведен на 26 юни завършва с победата над украинците - 3:1 за България! В осмия рунд нашите шахматисти ще се бият с руснаците, които им взеха първото място на предишното първенство: „ Миналия път руснаците ни детронираха от първото място, но сега са с изцяло нов и много по-силен отбор. И ние, и Русия сме с равен брой точки и делим 1-2 място...”
Четиричасовият осми рунд завършва с безспорната победа на България над Русия с 4:0!!! Повече от сигурно е - вече сме почти победители!!!
  В последния, девети рунд отборът на СГБ има среща с отбора на Англия, която завършва с реми - 2:2.
  Така българските шахматисти завършват победоносно този труден, емоционален и изпълнен с много оспорвани битки турнир.

Крайното класиране е както следва:

1. България; 2. Полша; 3. Германия; 4. Хърватия 5. Украйна и  6. Англия.

 „От името на целия отбор благодарим от сърце на Столична община, която помогна с 2000 лв. за транспортните разходи! Благодарим на всички, които мислено бяха с нас и ни подкрепяха! Благодарим и на съюзното ръководство за доверието в нашите сили и възможности!” - с тези думи нашите шахматисти потеглиха рано сутринта от Опатия на път за родината.

ЧЕСТИТО, БЪЛГАРИ-ЮНАЦИ!

ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!!!


    УСПЕШНИ ПРОЕКТИ                                                   

ЧУДЕСЕН ШАНС ЗА КУЛТУРА И ОБУЧЕНИЕ

  Завърши  проектът „Подпомагане на социалното включване чрез облекчаване достъпа на хора с увреден слух до електронните услуги на Регионална Народна Библиотека „Иван Вазов” в Пловдив. Проектът се осъществи с партньорството на Районна организация на глухите в Пловдив, и сдружение „Хуманитарни инициативи за Европейско развитие на България”– Пловдив. Дейността на проекта бе подкрепена от Община Пловдив. Грантова схема за финансиране на иновативни проекти, в рамките на програма „ Глоб@лни библиотеки – България” ни даде чудесен шанс,  да превърнем хората с увреден слух в равностойни потребители на библиотеката.

  По време на реализирането на проекта, подпомагането беше двустранен процес. Първо се допитахме до гражданите със специални потребности, които не чуват. А  след  обобщителния  анализ на резултатите, се наложи първото направление от дейности. Така  обучихме хора с увреден слух от различни възрасти - как да използват електронните и традиционни услуги, предлагани от Библиотеката за потребители. Обучените граждани се превърнаха в потенциални и редовни читатели на Библиотеката, която им подари безплатен едногодишен абонамент.
  Знае се, че Обществените библиотеки трябва да носят отговорност за правилното и достъпно обслужване на хората със специални потребности, като им се осигуряват подходящи документи и специфични услуги. Това наложи второто направление от дейности в проекта.То бе насочено към обучение на служителите в библиотеката за пълноценно комуникиране с граждани с увреден слух. Библиотекари и служители бяха обучени за диалог и начин на обслужване на нечуващите хора. Обучението бе в курс по жестомимичен език. Проведе се от лицензиран преподавател – преводач, в рамките на 45 учебни часа. Включиха се колеги от библиотеката и  служители от партньорски организации – доброволци от БЧК, сътрудници на Търговска камара, ресурсни преподаватели и др. Накрая бе изработен и филм – разходка с указания, как се става потребител на Библиотеката, придружен с жестомимичен превод. Филмът е достъпен на сайта на Библиотека „Иван Вазов”  www.libplovdiv.com
Постигнати бяха прекрасни  качествени резултати, оказващи въздействие върху правилното библиотечно  обслужване на  хората с увреден слух.  А тази дейност  ще бъде продължаваща и планирана, като част от  работата  и обслужването читателите в  Библиотека „Иван Вазов” в Пловдив.


ЗА ЕДНО СТАБИЛНО БЪДЕЩЕ

   Eдна чудесна инициатива на представители на българския бизнес, бe  в помощ на Средно специално училище за деца с увреден слух “Проф. д-р Стоян Белинов”, гр. Пловдив.
   Фирмата „Стабил инженеринг” ЕООД , която е създадена през 1994 г. и вече 20 години  успешно развива  три направления от дейности - капково напояване, PVC маркучи, продуктова идентификация и инспекция,  посвети  своя Юбилей на една социална кауза под наслов „За едно стабилно бъдеще“!
   Проведена бе кампания за набиране на средства за реконструкция и обновяване  на базата на  училището ни  за деца с увреден слух в Пловдив.
   Тя бе съставена от различни дейности, всяка една, от които обвързана с главната ни цел – подобряване начина на живот и качеството на образование на учениците от  нашето учебното заведение.

  Инициатива на ,,Стабил  инженеринг" ЕООД  всъщност донесе много добри дела. Ето какво:
 - По молба на училищното ръководство Стабил Инженеринг ЕООД извърши реконструкция на оградата на учебното заведение.
 - Стабил Група проведе кампания сред служителите на холдинга под наслов: „Дари играчка... спечели усмивка", с цел обзавеждане на двете игротеки в училището.
 - Организиран бе и волейболен мач, между служители на Стабил Група и възпитаници на училището.
 - Стабил Група и децата от курса по готварство и курса по приложни изкуства към Средно специално училище за деца с увреден слух "Проф. д-р Стоян Белинов", гр. Пловдив работиха заедно и по създаването на прекрасните предмети, които бяха изложени на базара по време на Гала Вечерята за юбилея на групата, провела се на 16.05.2014 в хотел Imperial Пловдив. (Всички предмети бяха успешно продадени.)
- Парите, събрани благодарение на томболата, организирана по време на Гала Вечерта на 16.05.2014 също бяха добавени към събраните до сега средства в подкрепа на възпитаниците на училището.
- В специално откритата банкова благотворителна сметка на Фондация Национален алианс за работа с доброволци /НАРД/ преведоха пари над 20 фирми, партньори на фирмите от Стабил Група. 
  С радост Ви съобщаваме, че благодарение на хората превели пари по благотворителната сметка, благодарение на тези, които купиха предмети от нашия базар, както и на хората, които участваха в нашата томбола се събраха близо 9700 лв., които ще бъдат оползотворени по следния начин:

  • Монтиране на охранителни камери, с цел повишаване сигурността на децата в училището

  • Обособяване на нов втори вход от дясната страна на училището,  с цел по-бърз достъп до спалните помещения

  • Оборудване на помещението за хранене със 100 нови стола и 50 нови покривки

  • Оборудване на спалните помещения с пердета, ушити от курса по шивачество в училището

  • Закупуване на специализирани учебни помагала, с цел повишаване качеството на образование

  • Закупуване на интерактивна дъска, с цел провеждане на workshop-ове, свързани с различните учебни предмети. 

  Сърдечно благодарим на тези хора и фирми , които се отзоваха и участваха в кампанията! Благодарим Ви за подкрепата! Включвайки се в нашата кампания, Вие ни подарявате най-важното – надеждата за едно по-стабилно бъдеще за децата на България.


ПЪРВИ ВИПУСК „ ПРЕВОДАЧ ЖЕСТОМИМИЧЕН ЕЗИК”.


В 135-ТО СОУ ”ЯН АМОС КОМЕНСКИ”

  През 2010 г. Съюзът на глухите в България получи дългоочаквания лиценз за ЦПО с включено професионално обучение за професията „Преводач жестомимичен език”.
 Това беше естествена стъпка след изграждането на ДОИ и включването на професията в класификацията на професиите. Там ясно може да се прочете, че това е професия с трета степен на професионална квалификация, което означава, че е много отговорна и сложна сама по себе и професия.


 От тогава вече изминаха четири години и в135  СОУ “Ян Амос Коменски” гр. София вече завърши  ПЪРВИЯТ ВИПУСК с диплома „ПРЕВОДАЧ ЖЕСТОМИМИЧЕН ЕЗИК”.
  От разговора ни с директора г-жа Димитрова и преподавателите по специалните дисциплини  г-жа Павлова, г-жа Михова, г-жа Велева разбрахме, че 135 СОУ “Ян Амос Коменски” е основано през 1957. с инициативата и партньорството на Софийки Университет “Св. Климент Охридски” и през 1988 се провежда успешен експеримент, който поставя началото на уникално по своята същност разширено хуманитарно обучение с педагогическа насоченост.
  До 2011 г. училището предлага две професии:“Помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца” и “Социални дейности с деца и семейства в риск”. Обучението е с продължителност от 5 години. Учебният план включва дисциплини от областта на педагогиката, психологията, социалната работа, методика на учебно-възпитателната работа и т.н. Придобитите знания и умения в образователния процес са добра основа за успешна професионална реализация в образователната и социална система на страната. Новата професия, която несъмнено е свързана с тяхното направление, е влязла в учебния им план тогава, съвсем естествено и отговорно.
 За първата учебна година по специалността „Преводач жестомимичен език” се записали 24 ученика. Учениците очаквали с нетърпение да усвоят основите на предизвикателния език.Те били мотивирани да научат всичко което може да им помогне в живота. Имали огромен интерес към новата професия и предизвикателство по отношение на усвояване на жестомимичния език. През четирите години се изучавали дисциплините: Професионална етика, Интегрирано обучение, Въведение в жестомимичния език, Основи на РХП, Основи на ЖЕ /теория + практика/, специфика при превода /теория+практика/, организация при превода /теория+практика/, социална рехабилитация, законодателство и социална практика, социално-педагогически тренинг, методи на социалната работа, семейна педагогика и др. Учебните планове и програми били написани от самите преподаватели по изискванията на Министерството на образованието. Голяма част от завършилите успешно през тази 2014г., виждат своето професионално развитие около професията която са изучавали. Пожелаваме им от сърце да преследват и постигат целите си, да са здрави и търпеливи и да не спират да търсят нови и нови възможности за развитие.  Да запазят, обогатяват и развиват жестомимичния език, който са  започнали да изучават в 135 СОУ "Ян Амос Коменски". Да имат желание и възможности да прилагат наученото в България и чужбина в помощ на глухото общество.


СОЦИАЛНО-МИЛОСЪРДНА

ДЕЙНОСТ НА ЦЪРКВАТА

  В рамките на проект „Развитие чрез социално включване” финансиран от Оперативната програма на Министерството на труда и социалната политика, на 23 юни т.г. в Богословския факултет беше организиран семинар на тема: „Социално-милосърдната дейност на църквата” и пресконференция за представяне на резултатите на проекта.
  Проектът, насочен към представители на Българската и Румънска православни църкви, както и към църковни неправителствени организации подпомагащи социалната дейност на църквата. Повече от 45 свещенослужители, представители на висши и средни богословски училища, християнски организации и организации на хора с увреждания от България и Румъния участваха в петте работни посещения в Румъния, в Италия и в България за обмен на опит и добри църковни практики за социална дейност.
  В рамките на проекта беше заснет документален филм, представящ добри социални практики на Българската и Румънска православни църкви, в който участваха слухоувредените деца от Неделно училище по православно вероучение към храм „ Свв. Кирил и Методий” в гр. София.
  Филмът, озаглавен „ Блажени милостивите”, е със субтитри и е подарен на Съюза на глухите в България. Той ще бъде прожектиран на различни събития, свързани с темата.
На семинара присъстваха високопоставени църковни служители както и заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова.


 Обучителни курсове

на летище София


  Ръководството на летище София провежда обучителни курсове за свои служители – пътнически асистенти и обслужващи пътниците, звена.

 Тази добра практика е започнала през 2006г. Служителите преминават курсове в които биват запознати със различните видове увреждания – физически, сензорни, ментални и медицински заболявания, тяхната специфика и необходимо поведение на обслужващия персонал. Част от тези служители са и трима младежи с увреден слух.
  Именно това е причината, г-жа В. Пенева да ме покани в един от тези обучителните курсове.
 В прохладната зала на летище София група млади момичета и момчета – служители в отдел „Пътнически асистенти” бяха запознати последователно с  презенации  свързани със съдействие при различните видове увреждания.
 Първата част бе законовата база и регулациите, които защитават правата на тези хора при пътуване с въздушен транспорт.
 Във втората част бяха показани видовете увреждания - и медицински заболявания и тяхната специфика. Бяха показани „лични”  истории на хора с физически и сензорни увреждания.
Като човек, роден в семейство с родители с увреден слух и човек, работещ за и с хора с увреден слух, споделих с курсистите своите знания и опит. Споделих  определени правила за работа с глухи хора – например, че трябва да бъдат усмихнати, съпричастни, да артикулират ясно и ако си помагат с жест, то ръцете да бъдат „събрани”, така че глухия човек да може да следи и артикулацията и  жеста и други.
Аз от своя страна също научих интересни неща. Когато пътник с увреждане закупува своя билет и посочи своето увреждане или заболяване, получава билет с определен код.  Всяко заболяване или увреждане има определен код, чрез който във всяко летище което посети пътника и по време на полета, получава съответните грижи и асистенция.
 В края на обучението, курсистите преминават тест. А организаторите споделиха, че ако теста не бъде успешно взет, то курсиста преминава нов цикъл на обучение.
 Разделих се с курсистите  и техните обучители и им благодарих за иновативната идея и  приятното усещане, че има  добри и инициативни хора, подготвени за да бъдат в помощ на хора с увреждания.


    ВЪПРОСИ КЪМ СПЕЦИАЛИСТИ                             

СКРИТИЯТ

СЛУХОВ АПАРАТ

  На мейла на вестник „ Тишина” получихме писмо от слухоувредено момиче, което се интересува от „скритите” слухови апарати.
  „Здравейте,
  Много се зарадвах като видях вашата статия и ви пиша с цел да науча повече. Аз съм момиче на 21 години и съм от София. Имам тежка загуба на слуха – водя се със загуба 70 децибела по аудиограма. Интересувам се дали този вид слухов апарат е подходящ за моята загуба. В момента нося от най-големите задушни апарати, но непрекъснато съм със спусната коса, тъй като не искам да се виждат. Срамувам се от това, когато другите хора ме зяпат в главата и ми става неудобно.
Много благодаря за информацията предварително.”

 Ние можем да ви предложим два модела съвременни слухови апарати, които биха могли да удовлетворят вашата потребност. Единият - Completely in the canal (CIC) – в превод „напълно в ушния канал”, и другият - In the canal- ITC – вътреканален апарат. „Напълно-в-ушния канал” слухови апарати са модел, при който цялата електроника е в индивидуална черупка и е поставен изцяло в ушния канал, като лицевата плочка на апарата е видима на входа на канала. Може да помогне на хора с намаление на слуха – лека или умерена слухова загуба, и тежка слухова загуба. Апарати CIC за тежка слухова загуба са постижение от последните години, и дали ще може да се изработи зависи от формата и размера на ушния канал на пациента с намален слух. За да изберете мощен „напълно в ушния канал”  апарат трябва да се консултирате с опитен специалист по слухопротезиране. Слуховият апарат CIC: е почти невидим за околните, по-малко е вероятно да усили шум от вятър в микрофоните, защото ушната мида предпазва апарата, лесен е за употреба с телефон при повечето случаи. Негативи са, че не предлага много допълнителни  екстри към слуховия апарат, като например насоченост на микрофоните, както и че ползва най-малкия размер батерия, чиито живот е къс.
 In the canal- ITC – вътреканален апарат, или съкратено ITC, е  вътреканален апарат, който се изработва  индивидуално, като по-голямата част от черупката е в ушния канал, но част от апарата е извън ушния канал. Тези модели могат да помогнат на пациенти с лека, умерена и тежка слухова загуба. Тези слухови апарати са частично видими в ухото на пациента, лесни са за употреба на телефон, включват опции като програмен бутон, потенциометър за сила на звука, които не могат да се приложат в моделите „невидим в ушния канал” и напълно в ушния канал. Все пак поради малкия  си размер тези слухови апарати може да бъдат малко трудни за употреба. Може да не пасва добре при клиенти с малки уши или с тесни ушни канали.
  В най-добрия случай трябва да опитате и да изберете модела, който ще е най-удобен за вас. Големите дистрибутори и различни фирми предлагат персонален отпечатък, при който отливката ляга идеално в ушния канал. Благодарим за писмото и се надяваме, че сме ви насочили правилно.
Очакваме и други ваши писма с въпроси на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Тишина®


 

   

В момента има 20  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ