Брой 16 на в-к "Тишина" от 19 септември 2014 г.

 

XXV-и НАЦИОНАЛЕН

ТУРИСТИЧЕСКИ СЪБОР НА СГБ

 Двадесет и петият юбилеен Туристически събор на Съюза на глухите в България, който се проведе на 5, 6 и 7 септември в град Доспат, обедини  близо 1000 души, за да изживеят отново красивите мигове на приятелството.  Той бе продължение  на честванията за 80- годишнината от основаването на СГБ.
  Съборът се проведе с финансовата подкрепа на Агенцията за хората с увреждания, за което ние изразяваме нашата гореща благодарност.
  Домакини на събитието бяха община Доспат, Районната организация на глухите в Пловдив и териториалната организация на глухите в град Доспат.
Болшинството от участниците бяха настанени в хотели и частни квартири, а туристи от три районни организации на глухите - Пловдив, Бургас и Дупница, изградиха  свои палаткови лагери.
  В множество приятни дружески състезания и конкурси в дните на събора участваха туристите от нашите 12 Районни организации. Своя талант и ентусиазъм показаха  най-добрите  самодейци, както и участниците в конкурса „Мис и мистър турист”.
  Заслужено голям интерес предизвика турнирът по футбол, организиран от Футболния съюз на глухите в България.
Състояха се и импровизирани срещи по шах, както и свободен риболов в красивите води на язовира.
А веселието - нямаше край …

ОТКРИВАНЕТО

  Тържественото откриване на Двадесет и Петият Юбилеен Национален туристически събор бе в 19.30 часа на 5 септември, на Голямата сцена до палатъчния лагер край язовир Доспат.
  Обширната и красива поляна пред сцената, създадена като че ли нарочно от самата природа като амфитеатър, вече бе събрала стотиците туристи, които очакваха тържествения миг.
Празник бе и всички се вълнуваха.
  Стартът на Двадесет и петия  Национален туристически събор даде заместник председателят на СГБ г-н Николай Нинов.
  Той приветства участниците с: „Добре дошли  на ХХV Национален туристически събор на Съюза на глухите в България, който се посвещава на 80-годишнината на СГБ!  Добре дошли отново в град Доспат, разположен в живописна планинска местност, предлагащ невероятното съчетание на величествени гори, кристално чист въздух, красива природа и необятните води на язовир „Доспат”.
  Г-н Нинов представи официалните гости:
  На сцената излязоха г-н Васил Панев, председател на Съюза на глухите в България, г-н Евтим Джинсов, секретар на община Доспат, г-жа Мая Георгиева, член на Управителния съвет и главен счетоводител на СГБ; г-н Георги Стефанов, член на Управителния съвет на СГБ ; г-жа Димитрия Мудева, член на Управителния съвет на СГБ; г-н Атанас Шатров, председател на Контролната ревизионна комисия на  СГБ; г-н Христо Семерджиев, водещ на предаването за хората с увреден слух към БНТ; г-н Красимир Альов, председател на Районната организация на глухите в Пловдив; г-жа Спаска Джангозова, координатор на РО Пловдив, г-жа Захаринка Ашикова, председател на Териториалната организация на глухите в Доспат, г-жа Красимира Ашикова, секретар на ТО в Доспат.
  С кратко слово /което публикуваме отделно/ председателят на Съюза на глухите в България г-н Васил Панев откри Юбилейният Двадесет и пети Национален туристически събор и пожела на участниците да запомнят с добро дните в този прекрасен български край.
  А секретарят на Общината в град Доспат г-н Евтим Джинсов, каза  най-приятелските думи:
  „За жителите на град Доспат е чест, и признание, че през последните пет години нашият град е за трети път домакин на такъв висш форум на Съюза на глухите в България. Ние ви чувстваме и уважаваме вече като неизменни наши приятели и се радваме, че и вие се чувствате при нас добре дошли. Пожелавам ви да бъдете единни и сплотени, за да постигате добрите свои цели , защото вашата организация е единствената, която защитава вашите права и интереси, отстоява правата ви пред всички институции в страната, в Европа и целия свят. Нека с добро бъдем заедно и в следващите бъдещи години.”
  Председателят на РО Пловдив г-н Красимир Альов също сърдечно поздрави  туристите с увреден слух и пожела приятни и ползотворни дни на всички.
  След тържествената част последва културната програма на самодейците. Тя бе открита с изпълнения на фолклорния ансамбъл при читалище „Иван Вазов” в град Доспат. Грейнаха на сцената красивите цветове на родопските носии, а каба гайдите озвучиха даже и небето над язовира.
  А после започнаха изпълненията на нашите самодейци. Красивите и талантливи наши момичета и момчета отново ни зарадваха и ни направиха горди.
  Химнът на Република България за първи  път бе изпълнен от по-голям състав. Наред с водещите изпълнители от страната, на сцената излязоха и три малки деца – възпитаници на школата за синхронно пеене от Пловдив. И взривиха емоциите на публиката.  После започнаха и изпълненията  на художествените състави и индивидуални изпълнители от Пловдив и Дупница, които също  ни изненадаха с нови изпълнения, с нова хореография и нови костюми.
  А накрая, след концерта – едно голямо наше хоро обедини всички.
  И гости, и туристи, и млади и стари хванаха ръцете си. И с ритъма на танца станаха щастливи. Стотици играеха ръка за ръка. Можехме да кандидатстваме в този момент за рекорд на Гинес по дружба.

ОРГАНИЗАЦИЯТА В ДНИТЕ НА СЪБОРА БЕ НА ПЕРФЕКТНО НИВО

  Юбилейният Двадесет и пети наш национален туристически събор се проведе под патронажа на кмета на Община Доспат г-н Евтим Пържанов. За съжаление той не можа да присъства лично в тържествените дни, но секретарят на общината г-н Евтим Джинсов, бе неотлъчно с нас във всичките ни начинания -  от първия час, до последното изпращане на официалните представители на СГБ.
  Благодарността за него е заслужена.

Още преди началото на Събора , в сутринта на първия ден, в целия град – по големите улици и магазини, бе разлепен нашия голям плакат.  
  Шофьорите на няколко леки автомобила раздаваха на всеки пешеходец нашата програма за събора, която предварително вече бе поставена и на масите по големите кафенетата.
  Какво повече може да се иска. Общината бе осигурила за 24 часа в денонощието присъствие на медицински екип и линейка. 24 часа в денонощието и през трите дни на събора имахме осигурена и полицейска охрана. Екипите на полицията дежуряха не само в лагера, но и в целия град, където в хотелите нощуваха наши членове. Видими в строгите си униформи, или невидими като цивилни, служителите на реда не позволиха нито едно нарушение. Да – нито едно. А имаше индикации за организиране на безредици. Не се състояха. Не можаха да се състоят, просто защото редът в целия град бе гарантиран и защитен до последната възможност на закона. Нека да отдадем своята благодарност  на тези хора –  полицаите, които не пожелаха изтъкнат имената си. Но с гордост казаха – ние сме от Участък „Полиция – Доспат!” Достойно бе!

ЕМОЦИИТЕ НА СЪСТЕЗАНИЯТА

  Разбра се, вторият ден на събора бе най-емоционалният. Същинският ден на състезания, забавления и игри.
   Започна с най-очакваното – С ФУТБОЛНИЯ ТУРНИР
Точно в 9 часа, на стадиона в град Доспат г-н Евтим Джинсов откри турнира, а главният наблюдаващ  съдия  г-н Емил Лавчиев от футболното дружество на Доспат пожела на  всички  „ферплей”.  Г-н Йоло Георгиев, председател на Футболния съюз на глухите в България,  изведе на терена и представи отборите.
  Четири футболни отбора щяха да мерят сили в турнира на малки вратички – четири отбора от районните организации на Русе, Варна, Пловдив и София. Многобройна публика вече бе заела места около стадиона. Сред нетърпеливите наблюдаващи бе и г-н Васил Панев, дългогодишен бивш най-добър вратар на националния отбор. Имаше и такива фенове, като управителя на софийското предприятие „Тих труд” Гаврил Гаврилов, който се бе снабдил и облякъл с екип на националния отбор на България.  Абе – страсти футболни.
  Първият съдийски сигнал даде гостуващият съдия от Гърция Ваиос Гкинтикас. Мачът между Русе и Пловдив завърши при резултат 7:3. После играха отборите на Варна и София. Те завършиха при резултат 8:5.
В края на крайщата за финала се класираха отборите на Русе и Варна и в оспорваната битка завършиха с резултат 3:2.
  Е, след многото часове емоции, както на терена, така и сред публиката, шампионите от Русе бяха най-щастливи.
  В това време вървяха и други състезания. Наистина само приятелски, без награди, но съсредоточено безмълвни и тихи.
  В лагера, на една голяма маса  бяха подредени две шахматни дъски.  
Умните любители на този наш традиционен спорт се редуваха да играят съсредоточено пред погледа  на  олимпийския шампион по шах Николай Нинов. Напрегнато им бе по време на срещите. Но после даваха воля на коментарите и приятелски си признаваха грешките.
  Още по-тихо обаче бе долу на язовира. Там рибарите и звук не издаваха, за да не изплашат рибата. Е, уловът не беше изобилен, но за два тигана за вечерта стигаше.
  Обядът на този ден ни донесе вкусна изненада. Домакините ни от Доспат бяха приготвили за нас няколко казана с традиционния варен дъхав родопски боб. Ех, какво удоволствие бе.  Изгладнели от сутрешните емоции, или просто от чистия планински въздух, всички го опитаха. Та даже и не стигна.
  Следобедът носеше нови очаквания - за младежките игри, но още повече  и нескрити трепети за конкурсите  „мис и мистър турист”. За съжаление времето се развали точно тогава. А дъждът пришпори състезанието в  най-красивия конкурс и не даде време за артистична изява на участниците.
  Но опитното жури с председател Георги Георгиев от Варна все пак оцени най-достойните.

ДЕЦАТА – НЕВЕРОЯТНИТЕ УЧАСТНИЦИ В ТОЗИ ПРАЗНИК

   Ако има нещо, което да отличава този събор от всички останали досега, то е невероятното присъствие на децата.
  Никога досега толкова много дечица не са се изявявали на нашите събори. Те бяха с родителите си – и в дъжд и в слънце, на голямата поляна и през двата дни. Играха, смяха се, дори и поспиваха за малко, сгушени в скута на мама. Но даваха настроението. Детският глъч  не можеше да се сравни с нищо. Те участваха и в състезанията -  в конкурса за най-чаровен малък турист. Едно невероятно приключение и удоволствие за всички присъстващи беше този конкурс. Децата бяха толкова  красиви и мили. А Стивън Карагьозов от Бургас, който е само на 1 годинка, предизвика истинско възхищение с безспорния си артистизъм. Едва проходил, той танцуваше по сцената с такова удоволствие, че всички го оставиха дори и в конкурса за мис и мистър турист. Докато...не заплака за мама.
  Но никой няма да забрави и артистизма на тримата малки чаровници от Пловдив, които изпълниха химна на Република България. Е, това беше невероятно. Малките възпитаници на школата за синхронно пеене Хемис Александрова, Меги Капитанова и Марио Пейков показаха такъв синхрон в жестовете, такова точно изпълнение с детска искреност и непринуденост.
  Всички в залата бяха станали на крака, а в очите на мнозина имаше и сълзи на радост. 
Знае се, че наученото в първите години на детството остава за целия живот. Тези деца никога няма да забравят жестовете на химна. И ще го изпълняват винаги – все по- красиво и все по съвършено. И може би ще учат и другите свои връстници – в бъдещето, което е за тях. Защото всички искаха да бъдат като тях.

ЗАКРИВАНЕТО НА СЪБОРА БЕ „ПОД ПОКРИВ”

  Заради проливния дъжд тържественото закриване на събора се състоя под голямата шатра на поляната при лагера. Но нищо не можеше да попречи на радостта от наградите, на веселите усмивки и на бурните ръкопляскания.
  Наградите на победителите връчваха: г-н Васил Панев, председател на СГБ – за първо място, г-н Евтим Джинсов, секретар на община Доспат –за второ място, и г-н Красимир Альов, председател на РО Пловдив – за  трета награда.
  А ето и победителите:
  Първа награда за най-чаровен малък турист получи Стивън Карагьозов от Бургас, втората награда бе за Синда Скачилева, а третата за Хемис Александрова.
  Званието „Мис” на туристическия събор получи Гюлфидан Кършева от Пловдив. Нейни подгласнички станаха Елена Тричкова от Дупница и Нора Арпнева.
  „Мистър турист” стана Станислав Стоянов от Хасково, а на второ и трето място бяха класирани Кирил Йорданов и Джеват Караилански.
  Председателят на комисията за палатковите лагери Денчо Неделчев обяви класирането според преценката на членовете на комисията. Първото място за най-добре организиран лагер бе присъдено на РО Бургас, второ на РО Пловдив и трето на РО Дупница.
  Емоционално бе и връчването на наградите от футболния турнир, обявявани от председателя на Футболния съюз на глухите Йоло Георгиев.
  Купата на победителите бе връчена на Футболния клуб на глухите от Русе. На второ място бе класиран  ФКГ от Варна, а третата награда бе за ФКГ от София.
  Почетни грамоти бяха връчени и на най-добрите футболисти, съдии и треньори.
  За най-добър вратар бе обявен Владимир Владимиров от Русе. За най-добър защитник грамота получи Бениан Ислямов от Русе. Най-добър полузащитник е Кръстьо Иванов от Варна. Най-добър нападател на годината е Камен Кавръков от Пловдив. Най-добър голмайстор на годината е Лозен Георгиев от Шумен, отбелязал 5 гола. Грамоти за най-възрастен участник в турнира получиха  Ненко Деков от Русе, и Ангел Василев от София. За най-добър треньор на годината бяха обявени Петър Димитров от Асеновград,  и Владимир Владимиров от Русе. Грамоти за най-проспериращ млад футболист получиха Антон Асенов от Сливен, на 13 години, и Митко Димитров от Пловдив, на 15 години. Грамота за най-добър съдия на годината получи Ваиос Гкинтикас от Солун, Гърция.
  След приключването на церемонията по награждаването председателят на Съюза на глухите в България изказа благодарност за участието на всички туристи и официално закри Двадесет и петия Национален юбилеен туристически събор.

НО ТЪРЖЕСТВОТО СЪВСЕМ НЕ ПРИКЛЮЧИ

  Младежката организация по традиция бе организирала голям „купон” за вечерта. Голям в буквалния смисъл на думата. Първо защото бяха ангажирали и трите преливащи се един в друг салони на хотел „Диамант”, които събраха повече от триста души. Второ, защото тук фактически стана концертът на самодейците, който не можа да се състои под дъжда на сцената при лагера. И трето – защото тук естествено се събраха и млади и по-поживели туристи.
  И заедно се възхитиха на импровизирания концерт на самодейците, повечето от които бяха подготвили нови изпълнения и танци. Нямаше да ги видим и да оценим труда и съвършеното им майсторство, ако не бяхме тук.
  А веселието продължи. Който, колкото и докато можеше да издържи. Е, младите посрещнаха зората.
Но това не им попречи. Защото на другия ден пак по традиция всички участваха в почистването на лагера. И го оставиха така чист и подреден, както го бяха заварили.
  Оставиха го със съжаление. Защото слънцето отново галеше в гостоприемния Доспат, а приятелите се разделяха. Автобусите щяха да ги разделят  по краищата на България.
  Засега. 
   До новите срещи, които ни очакват и ще ни събират пак.


ЗАПОЧНА ОТЧЕТНО-ИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ

В СЪЮЗА НА ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ

   Уважаеми читатели, както е известно, по решение на Управителния съвет на Съюза на глухите в България на 15 септември  стартира отчетно- изборната кампания в СГБ.
 По цялата страна вече се провеждат отчетни и изборни събрания в нашите първични и териториални организации.
 Няма съмнение, че тези събрания са едни от най- важните. Защото точно там – в селата и в градовете, членовете ни усещат най-осезателно както проблемите и несгодите на всекидневието, но също така и добрините от съвместната си  работа.
Разбира се, че всеки един иска повече. И е толкова важно, да се чуят техните предложения. Защото там е пулсът на живота.


    ЛИЧНОСТИ                                                                     

УСПЕШНА ГОДИНА ЗА МЛАДИЯ ХУДОЖНИК

С УВРЕДЕН СЛУХ РАДОСЛАВ ГЕНЕВ

  Радослав или просто Ради, както го наричат всички приятели и познати, е завършил Художествената академия в София, участвал е в изложби в столицата, Самоков и страната, както и в Париж и Венеция.
  През миналата 2013 година  по това време Ради откри своя самостоятелна изложба в столицата. За успеха на изложбата и за младия творец разказахме на страницата на нашия вестник.
  По-късно, през лятото, Ради участва и спечели конкурс за специализация в Париж, където в края на престоя си успя да открие поредната си самостоятелна изложба.

 


ПЛАТФОРМА
 

  От името на 19 национално представителни организации на и за хора с увреждания – членове на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания (НСИХУ) при Министерския съвет, представляващи повече от 150 000 граждани със специфични възможности, предлагаме на Вашето внимание следните неотложни проблеми за дискусия в предизборната кампания за изборите на 05.10.2014 г. За народни представители в 43-то Народно събрание и за очертаване на ангажираща конкретна позиция по темите:

1. Да продължи конструктивният диалог и сътрудничество между държавните институции и национално представителните организации, като се засили чуваемостта и прозрачността в действията им, общественото мнение постепенно да се от търси от емоциите на уличния монолог и диктат при спазване на върховенството на Закона, и се осигури атмосфера на толерантност и търпимост към различията, независимо от техния генезис.

  Да не се допускат за обсъждане от органите със законодателна инициатива на проектодокументи, засягащи статуса на хората с трайни увреждания, без предварително становище на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания (НСИХУ) при МС, съгласно действащата разпоредба на чл.6, ал.3 на Закона за интеграция на хората с увреждания.
Задълбочено да се проучват и анализират мненията и инициативите на неправителствените сдружения и публикациите в социалната мрежа, като не се допуска подмяна на представителство на неправителствения сектор в социалната сфера с нелегитимни организации и самопровъзгласили се лидери на групи в медико-социален риск.
  При евентуално формиране на обществени съвети към държавните институции след парламентарните избори, имащи отношение към проблемите на хората с увреждания, да се привличат легитимните представители на неправителствените организации с доказан принос при формирането и развитието на гражданското общество в страната.

2. Да продължи работата във всички сфери на обществения живот за осигуряване на равни възможности и свободен достъп на хората с увреждания до образование, професионално обучение, квалификация и преквалификация; трудова реализация; здравеопазване и здравни услуги; интеграция и реинтеграция в обществото; подходяща архитектурна, транспортна и комуникативна среда.

  При реформата на образователната система да се заложат програми, пряко свързани с подготовката на ресурсни учители на деца с увреждане, лични асистенти и социални асистенти с перспективна реализация в социалните дирекции, службите за работа с деца и неправителствения сектор. Да се осигури възможност за перспективна реализация за младите кадри със социална насоченост на образованието и практическата подготовка.

3. Да продължат процесите по адаптация на националното законодателство към духа и нормата на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания с осигуряване на публичен ресурс, разходван за изпълнение на препоръките, съдържащи се в Конвенцията и европейското законодателство. Координацията по тяхното изпълнение да се възложи на Агенцията за хората с увреждания с целево делегиран бюджет, а мониторингът да се осъществява от НСИХУ при МС, председател на който е зам.-председател на МС.

4. Да се следи за стриктното, своевременно и в пълен обем извършване на дължимите социални плащания, а при извънредни обстоятелства, предварително да се уведомяват засегнатите граждани чрез техните неправителствени организации и СМИ, с предложения за алтернатива. Да не се допуска намаляване на доходите на хората с увреждания и се пристъпи към устойчивото им нарастване е приоритет на доходите от трудова дейност, а добавките за социална интеграция и рехабилитация на хората с увреждания да не се обвързват с критерии за доход.

5. Трудова заетост на хората с увреждания да стане приоритет в работата на държавните и общински органи за управление, като се акцентира върху запазване на работните места за хората с намалена работоспособност чрез адаптация на условията за труд към функционалния дефицит на хората с увреждания; да се възроди надомната работа, като спестените средства за издръжка на работните места при обичайни условия се пренасочат към рехабилитация на надомниците; при възлагане на обществени поръчки да се отчита броят на трудоустроените лица, а за специализираните предприятия и звена за трудоустроени лица да се предвидят специални бонуси.

6. Да се започне подготовка в началото на мандата за обвързване на социалните плащания към Линията на бедността (ЛБ), вместо досегашното съотнасяне към Гарантирания минимален доход (ГМД), който да се актуализира незабавно с приемането на първия държавен бюджет от новия мандат на Народно събрание.

7. При подписване на Рамков договор с Лекарския съюз да не се допуска подмяна на преференции при заплащане на медицински такси от хора с трайни увреждания с хронично болни лица, тъй като не всички увреждания са свързани с хронични заболявания. Подписването на рамковия договор да става в твърдо установени срокове, като заинтересованите страни се обвържат с приемливи крайни срокове. Да се намали ДДС на лекарствените средства или се възстановява на НЗОК и лечебните заведения. Да се осигурява най-малко два пъти в годината вписване на нови позиции в реимбурсния списък, а за редките и хронични заболявания – всяко тримесечие.

8. Да се ускори процедурата по извършване на медицинската експертиза.
   Поради трайно очерталата се тенденция от недостиг на медицински специалисти да се допусне съвместяване на работата в органите за медицинска експертиза с други медицински дейности признаване на стаж за придобиване на специалност. Да се проучи възможността епикризите на лицензирани в дадено направление лечебни заведения да се признават за достатъчно основание за медицинска експертиза по документи. С цел частично компенсиране на закриването на специализирани ТЕЛК-ове  да се делегират права за извършване на медицинска експертиза от ЛКК на лечебни заведения с доказани възможности и наличие на щатни специалисти.

9. Да се предприемат дългосрочни мерки за финансово обезпечаване на Плана за изпълнение на дългосрочната Стратегия за заетост на хората с увреждания с цел осигуряване на заетост на хората с тежки увреждания, включително субсидиране на заетостта на лицата с интелектуални затруднения и сензорни увреждания.

10. Да се облекчи максимално достъпът на хора с намалена работоспособност до пазара на труда чрез засилване контрола за спазване на квотите за трудоустроени лица, създаване на адаптирани работни места към физиологичния  дефицит на хората със специфични възможности, въвеждане на гъвкаво работно време, създаване на облекчен режим при започване и извършване на малък (семеен) бизнес от хора с увреждания и членове на техните семейства. Да се предприемат спешни мерки за увеличаване на преференциите на специализираните предприятия за трудоустроени лица, като част от защитената заетост в Европейския съюз.

11. Да не се допуска проектиране, въвеждане в експлоатация или започване на ново строителство, както и основен ремонт без проект, отговарящ на изискванията за достъпна среда, съобразно изискванията на Наредба №4 на МРРБ от 14.07.2009 г. В програмите за саниране на амортизираните сгради да се включи преустройство на подстъпите и входовете за безпроблемно преминаване на детски и инвалидни колички до асансьорните кабини.

12.  Да се засилят процесите на деинституционализацията на деца и лица с увреждания и се осигурят адекватни права и ресурс на семействата – биологични и приемни, да се провежда балансирана политика по отношение на специализираното обучение и обучението в обичайна среда за деца и юноши в медико-социален риск. Да се засили професионалната насоченост при специализираното обучение.
  Изразяваме пожелание контактите с Вашата политическа сила да продължат след изборите за Народно събрание на 05.10.2014 г.,независимо от техния резултат. Всички заедно ще съумеем да направим живота на хората с увреждания в България достоен, смислен и по-добър!

От името на:

 • Център за психологически изследвания;
 • Съюз на слепите в България;
 • Съюз на глухите в България;
 • Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите;
 • Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения;
 • Национален център за социална рехабилитация;
 • Национален съюз на кооперациите на инвалиди;
 • Национална федерация на работодателите на инвалиди;
 • Съюз на военно-инвалидните кооперации;
 • Национален съюз на ТПК;
 • Национален съюз на потребителните кооперации на слепите България;
 • Асоциация на родители на деца с увреден слух;
 • Асоциация на родители на деца с нарушено зрение;
 • Българска асоциация за нервно-мускулни заболявания;
 • Съюз на инвалидите в България;
 • Българска асоциация ,, Диабет’’;
 • Национална организация ,,Български малки хора’’;
 • Сдружение ,, Национален център за рехабилитация на слепи’’;
 • Сдружение ,, Национален алианс за социална отговорност ’’.

  

   УВАЖАЕМИ ГОСТИ,
       СКЪПИ ТУРИСТИ И ПРИЯТЕЛИ,
  Удоволствие е за мен да ви приветствам с „ДОБРЕ ДОШЛИ!”  на Двадесет и петия Национален туристически събор на Съюза на глухите в България.

 Този  наш събор е Юбилеен.
 И не само това - този наш събор се провежда  в рамките на Юбилейната 80-годишнина от основаването на Съюза на глухите в България, която ние чествахме през месец юли тази година. Една забележителна годишнина,  която бе тържествено отбелязана в цялата страна.
 Много събори сме провеждали досега – и винаги сме избирали най-красивите местности и кътчета на България.
Не случайно – защото винаги сме искали нашите членове да опознават не само природата, но и уникалната култура на всеки край от нашата Родина. За да я  обикват и да се връщат там със своите деца и внуци, на които да предават родолюбието.
В Доспат сме за трети път.
 Разбира се,  заради омайната сила на природата и заради уникалната духовност и доброта, която се усеща в този край навсякъде. Но още повече заради гостоприемството и доброто отношение на жителите на този прекрасен град към нас.
В Доспат ние се чувстваме вече у дома – добре приети, уважавани по достойнство и  почитани като най-добри приятели!
 За трети път в Доспат  имаме  любезното гостоприемство и помощта на ръководството на Общината. Двадесет и петият наш Туристически събор се провежда под патронажа на кмета на община Доспат г-н Антим Пържанов, със съдействието на секретаря г-н Евтим Джинсов, както и с участието на целия екип на общинското ръководство.
  Уважаеми приятели,
 Както винаги, така и сега на Събора ни предстоят много приятни и дружески състезания, за които са се готвили участниците от всяка районна организация. Пожелавам успех на всички, които ще покажат своите умения и ще  представят своята красота в конкурсите за „Мис и Мистър Турист 2014”, за участие на най-млад и най-възрастен турист. Пожелавам  успех и на всички, които ще покажат  своя талант в танците и пантомимата.
Тази година ние предоставяме и възможност  на всички вас да имате екскурзии до забележителностите на този прекрасен български край.
  Уважаеми приятели и гости,
 Настоящият Събор се провежда с финансовата подкрепа на Агенцията за хората с увреждания, за което ние изразяваме нашата гореща благодарност.
Нека да бъдат красиви дните, в които ни предстои да бъдем заедно. Нека да ги запомним с добро. С най-доброто, което имаме – с любовта към живота и с приятелството!
  Откривам Двадесет и петия Национален туристически събор на Съюза на глухите в България!
  НА ДОБЪР ЧАС!

    ВАСИЛ ПАНЕВ,
Председател на Съюза на глухите
в България


Тишина®


 

   

В момента има 25  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ