Брой 18-19 на в-к "Тишина" от 07 ноември 2014 г.

 

НАЦИОНАЛНО СЪВЕЩАНИЕ С УПРАВИТЕЛИТЕ

НА ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА „ТИХ ТРУД”  ЕООД

  На 23 и 24 октомври т.г. в град Дупница се състоя годишното Национално съвещание на управителите на търговските дружества „Тих труд” ЕООД  в България.
  Съвещанието бе ръководено от председателя на Съюза на глухите в България г-н Васил Панев.
 В работата участваха и зам. председателят на СГБ г-н Николай Нинов, г-жа Мая Георгиева, главен счетоводител на СГБ и г-н Георги Стефанов, експерт „ Производствено-стопанска дейност”.
  Управители и представители на ръководствата на 9 предприятия „Тих труд” бяха тук, за да разискват днешните проблеми на нашите търговски дружества.
  Бяха показани положителните резултати, като цяло за стопанската дейност в системата през първото полугодие на 2014 година.
  Но на съвещанието се разискваха главно проблемите. Сериозните проблеми, пред които са поставени нашите предприятия в този момент.
  Първо, заради обективно недобрите условия за успешна дейност на нашите предприятия в държавата сега. И второ, заради субективната немарливост и корумпираност на някои досегашни управители, които са довели някои дейности пред фалит.
  Как да се преодолеят тези негативи сега - това бе основният въпрос за дебатите и разискванията на Националното съвещание.

 


ЖЕСТОМИМИЧЕН ЕЗИК

В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

  Като част от срещата на Съвета на директорите на Европейски съюз на глухите, проведена в Рим в началото на месеца, ние имаме удоволствието да Ви съобщим, че на 3 октомври в Рим се проведе важен семинар на тема "Езикът на знаците в Европейския съюз: доказателства ", организирана в сътрудничество с Националната организация на глухите в Италия ENS.

  Както знаете, EUD е Европейската организация на глухите, съфинансирана от Европейския съюз, чиито членове са редица национални асоциации на глухите, включително ENS, който е член от 1985 г. насам, и има за основна цел за защита на правата на европейските глухи граждани. С централен офис в Брюксел, Белгия, EUD е единствената организация, представляваща хората с увреден слух в Европа. Тя обединява организации на глухите хора във всички 28 държави-членки на ЕС, включително Исландия, Норвегия и Швейцария. Нейната цел е да изгради и поддържа диалог с институциите на ЕС, в консултация и сътрудничество с държавите-асоциации и е поела отговорността за дейно участие в Съвета на Европа. EUD е пълноправен член на Европейския форум на хората с увреждания (EDF) и е член на Световната федерация на глухите с цел решаване на въпроси от глобално значение. Също така има подкрепата в рамките на Генералната дирекция Правосъдие на Европейската комисия.


РОБОТИЗИРАНА СИСТЕМА ЗА ОБУЧЕНИЕ

ВЪВЕЖДАТ В СОУ ЗА ДЕЦА С УВРЕДЕН СЛУХ

„СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ”- ГР. ТЪРГОВИЩЕ

  Специализирана роботизирана система, разработена от екип учени от Института по системно инженерство и роботика към БАН, ще бъде въведена в СОУ за деца с увреден слух „Св. Иван Рилски” гр.Търговище. Тя ще бъде използвана за обучението на слухоувредени ученици. Целта е компютърните технологии да подпомогнат и улеснят максимално процеса на обучение на тези деца и да подобрят общуването им с околния свят. Въвеждането на системата ще стане възможно благодарение на успешното сътрудничество между училището и български учени от БАН, работещи в ЦЕРН /Европейска организация за изследване на елементарни частици/, Швейцария.
   Идеята за въвеждането на роботизираната разработка е на Мирослав Мирчев, учител по физика и астрономия  в СОУ  за деца с увреден слух „Св. Иван Рилски”.
От 3 до 10 октомври, заедно с група от общо 35 учители от цялата страна, той участва в учебна визита в ЦЕРН, организирана от МОН. 


    ЛЮБОПИТНО                                                                  

НА ОСТРОВ МАРТАС ВИНЯРД

В САЩ ЖЕСТОМИМИЧНИЯТ ЕЗИК Е

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕАЛНОСТ ЗА ЖИВОТ

  Мартас Винярд е остров, разположен южно от Кейп Код в Масачузетс, САЩ. Неговата площ е 100 квадратни мили (260 км²). Това е 58-ият  по големина остров в САЩ и трети по големина на източното крайбрежие на Съединените щати.
  Мартас Винярд е преди всичко известен като лятна колония и е достъпен само с лодка и по въздух.
  Според преброяване от 2010 г.  местното населението наброява  16 535 жители,  но през лятото то може да достигне до над 100 000 души.
  Островът е известен с това, че тук е създадена една от най-ранно известните общности на глухи хора.
Данни за първите зселници с увреден слух са от 17-ти век. Първият известен глух заселник е Джонатан Ламберт, пристигнал на острова през 1694.
  През 1817г. на острова пристигат две семейства с глухи членове, които наброявали 7 човека. Само няколко години по-късно, през 1827  техния брой нараства на 11 глухи.
  Поредни преброявания през различни периоди от време показват значително нарастване на броя на общноста на глухите хора в Мартас Винярд.
  Според последните изследвания, едно на всеки четири деца е родено с увреден слух!
 Интересен е факта, че честота на глухота на глава от населението на острова с  времето става все по-висока. За сравнение с континенталната част на САЩ, където честотата на глухота е 1 на  близо 6000 човека, в Мартас Винярд, тя е значително по-висока - 1 на всеки  25 човека.
  Наличието на много глухи хора в  Мартас Винярд, води до създаването на собствен  жестомимичен език - Мартас Винярд Жестомимичен Език (MVSL). Именно  MVSL  е в основата на Американския Жестомимичен език (ASL).
  Островът е известен с това, че всички местни жители (с увреден слух и чуващи) знаят жестомимичен език - МVSL Жестомимичен език).
 Това е сензационен факт. Още през 1895 г. в медийте се появява статия в която се обявява сензационната новина, че (жестомимичния език – MVSL) в Мартас Винярд  свободно и лесно се изучава и използва и от двете общности - глухи и чуващи.
  Хората, които се заселват в Мартас Винярд трябва да научат жестомимичен език, за да живеят в общността. Тук глухотата никога не се смята за недостатък, а предимство, което дава възможност на всички жители да се разбират и да живеят задружно!


Тишина®


 

   

В момента има 23  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ