Брой 20-21 на в-к "Тишина" от 04 декември 2014 г.

 

    СЪЮЗЕН ЖИВОТ                                                            

ЕДНО БЕЗОБРАЗИЕ ПОТРЕСЕ СЪЮЗА НА

ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Безобразие, което няма равно по низост и безчестие.

Никой досега не е видял такова.

  Телевизия СКАТ – телевизията на Националния фронт за спасение на България – една от партиите на Патриотичния фронт, който сега в парламента има 19 депутати, излъчи в своя ефир едно предаване.
   Едно предаване – гавра, с хората, които не чуват.
 Фронт ли е всъщност Патриотичния фронт, какво е, но един от техните депутати, си позволи от името на всички тях, да бъде водещ в едно предаване, наречено „Паралакс”, по телевизия СКАТ.
  Позор бе това предаване. Срам и позор за един депутат, който уж бил патриот, но със скверни  методи си позволи да унижи достойнството не на един български гражданин. И от името на всички депутати от Патриотичния фронт обеща да продължи от екрана това безсрамие.
  На 8 ноември т.г. телевизията СКАТ изля една помия. При това, в своя праймтайм – от  18 до 19.30 часа. Депутатът от Патриотичния фронт Валентин Касабов бе в ролята на водещ. В официален костюм, със строг глас на национален патриот, той призова гражданите да го гледат.
   Какво обаче видяха гражданите?
  Три жени без слух бяха негови събеседнички. И една жена със слух, която им превеждаше. Три жени – едната от тях дори  изключена от Съюза на глухите в България поради неспазване на Устава на СГБ.  Говореха срещу Васил Панев и срещу неговата „клика”, която сега управлява Съюза на глухите в България.
  Нормално! Всички вече свикнаха с това. Дори им дотегна. Какво да говорят те – когато само озлоблението диктува думите им.  Заради това озлобление, те – както и други като тях,  поведоха  така наречената опозиционна фейсбук група „ Бъдеще за глухите в България”. После организираха протести, организираха митинги по улиците.  Безсъвестно обвиняваха ръководството, безсъвестно настройваха наивните глухи хора за неща, които не знаят. Всъщност – настройваха ги  да бъдат лоши, за да  ги разделят – глухи от глухи – и да владеят умовете и действията им.
  Това отмина. Нищо не успяха да направят. Просто… останаха сами.
Но ето сега, този депутат Валентин Касабов, който се представи като водещ на едно телевизионно предаване, направи така, че тези жени да „запеят старата песен на нов глас”.  И отново възвърна  тяхната горчивата  злоба. И отново в ефира звучаха от техните уста - на глухи хора - злите думи, жлъчните обвинения и желанието за мъст.
  Никой не би обърнал внимание на това предаване вече, ако то беше само по този повод. Защото дори и участничките в него вече знаят, че всичко е опровергано. Доказано е, че по всичките им изисквания -  било то   за узаконяването на жестовия език, или за преводачите - Съюзът на глухите отдавна полезно работи.  И те самите осъзнаха / още през месец април /, че е безсмислено по този точно начин да се говори, и така да се действа.  Да!
  Но предаването, с водещ -  депутатът Валентин Касабов, имаше съвсем друга цел. Всъщност, тези нечуващи жени  му трябваха за нещо като фон. Като фон за една тотална манипулация.
  Въпросът е - за какво му трябва на новоизлюпения депутат тази манипулация? За какво му е?  Какво ще спечели от това партията му, или Патриотичния фронт в парламента? И защо се кълне, че от името на този Патриотичен фронт,  щял да продължава делото? Чува ли го някой в този парламент сега? Чува ли гадостта, която се избълва в неговото предаване, наречено „Паралакс”, в телевизията СКАТ? 
  Та какъв патриот е този Касабов, който можа да изпрати папараци да интервюират един човек, който не ги чува?  С гадни въпроси, хулигански,
с много  мръсни думи и внушения.
  Всъщност, какъв е той? Ако е  патриот, този  Касабов,  би трябвало да  се гордее, че глухият председател на Съюза на глухите в България -  Васил Панев, е почетен председател на Световната федерация на глухите. Би трябвало патриотично да се гордее този Касабов, че Васил Панев е име уважавано в общността на глухите в цяла Европа, в Русия,  в Япония, в Китай, в Южна Африка…Би трябвало този депутат от Патриотичния фронт ,  да се гордее, че именно  Васил Панев е българинът, от когото всички по света са се учили на достойнство към глухите хора!  
  А какво прави този „патриот” Касабов? Хули един достоен българин!
Но още по-лошо нещо прави Касабов. Съсипва името на друг, млад човек, който може, ако разбира се бъде избран, да поеме неговото дело после в годините. Какво жълто петно му лепна Касабов, на челото на този млад човек!
  А дали само на него? Каква е целта на Касабов, всъщност? Да унизи Съюза на глухите в България? Да го съсипе? Да изкара членовете му неразумни? Или „патриотично” някак си,  да вземе мерки за своевременно   приватизиране на имуществото му?
  Днес никой не знае целите на този „патриот”. Но ще блеснат, разбира се. Скоро.
 А дотогава нека и хората, които са гласували - за да е депутат Касабов, да се замислят, защо?  Та той е депутат от Патриотичния фронт в парламента на Република България!


 Много протестни писма бяха получени в Съюза на глухите в България, във връзка с това предаване на телевизия СКАТ. Много.
  Много бе и болката, с която нашите членове изразиха своето недоволство.
   Предлагаме да видите някои от тях.
  Управителният съвет на Съюза на глухите в България на свое заседание прие ДЕКЛАРАЦИЯ, с която остро се осъждат клеветите, отправени в ефира на телевизия СКАТ, с цел дискриминацията на хора в неравностойно положение и с увреден слух.


ПРОТЕСТНО ПИСМО

До Телевизия СКАТ
     Г-н Валери Симеонов

  Уважаеми г-н Симеонов,
  На 8 ноември 2014 година по Вашата телевизия бе излъчено предаване, озаглавено „Концлагер на обречените”. Не знаем каква е практиката във Вашата телевизия, но излъченото и изказаното там от г-н Касабов представи на зрителите ви абсолютни лъжи. Нищо вярно няма в това предаване. Освен казаното, че председателят на Съюза на глухите в България е негов дългогодишен ръководител.
  Участничките в предаването са  известни  сред съюзните членове.  Две от тях в продължение на няколко години  хулят и занимават обществените органи с донесения от рода на „Някой ми каза…”
  В следствие на тези доноси,  прокуратурата, НАП, АХУ и Сметната палата извършваха постоянно ревизии на СГБ и на някои наши поделения. Само преди няколко месеца приключи проверка на прокуратурата и НАП, където е видно от протокола, че няма никакви нарушения в Съюза на глухите в България. Няма никакъв конфликт на интереси,  няма „черна каса”. Изплатени са всички задължения както към юридически, така  и към физически лица. Ние знаем, че те имат тези протоколи, но Ви заблуждават и Вас, г-н Симеонов. Съюзът на глухите е чист! И това ние гарантираме.
  Ние считаме, че тези външни хора, както и създателите на предаването по телевизия СКАТ искат да разбият и да разграбят Съюза на глухите в България. Те плащат за тези доноси, с които занимават институциите за извършване на безрезултатни проверки.
  Все пак, нека да кажем кои са участничките в това предаване?
  Две от тях знаем. Третата – младо момиче, въобще не знаеше за какво бе дошла там.
 Да кажем за Лилия Ангелова от Пазарджик. Нейният мъж бе председател на ТПО, а тя отвори барче  в клуба незаконно - в клуба, който ние построихме, за да се събират там и да общуват глухите хора. А какво направиха те? Печалбарска история.
  Другата – Иванка Йовкова, от 30 и повече години, ние я вкарахме в „концлагер” в Гърция, където тя се ожени. Къде живееше тя, когато Съюзът на глухите в България строеше тухла по тухла своите 13 предприятия, своите 12 клуба и своите почивни бази? Тя живееше в Гърция и с нищо не ни помогна. А когато мъжът й я изгони, тя се прибра в България за да дава акъл по демокрация.
  А да кажем и за преводачката Силвия  Георгиева. Беше доскоро и председател на Асоциацията на преводачите към СГБ. Но - задигна 500 лева от членския внос на сдружението и избяга. За да организира някакви групи за охулване на СГБ!
  Такива са тези жени. Но ние знаем, че други стоят зад тях. Други, които искат да разграбят имотите на СГБ.
  Ние и  нашата организация няма да позволим това да се случи.
   Г-н Симеонов,
    От няколко години по адрес на председателя на СГБ се организира целенасочено охулваща дейност. Всичко, което се казва по негов адрес е лъжа. Защото именно той е човекът, който е създал цялата материална база на Съюза на глухите в България. Хората го обичат. Избират го толкова години за председател и за свой лидер.
Г-н Касабов го нарече олигарх. Ако г-н Касабов не знае какво означава тази дума, по-добре е да не я споменава.Защото не може един човек, отдал живота си на СГБ, построил  буквално с ръцете си всичко, което има съюза, да се нарича така. А това е и човекът, който и сега, с всичките си сили, се стреми да запази имуществото от разграбване, което някои хора искат. Не е олигарх човекът, който получава само една заплата, далеч по-малка от Вашата в Парламента, човек, който скромно живее в панелно жилище в „Красна поляна”. Такъв човек да е олигарх – не се връзва.
   А тези, които хулиха Съюза на глухите  във Вашето предаване, не Ви казаха, че благодарение на него и на Съюза, глухите хора успяха да получат законно по-висока категория за привилегии и при пенсиониране? Защо не отидете да направите едно предаване за това как се трудят  глухите хора в големите градове -  например в Лом, или в Дупница?
  Да покажете как голяма част от глухите живеят в общежития, или в жилищни блокове, построени от г-н Панев и СГБ – а не от тези хора!
   Много, много лъжи се изсипаха от Вашата телевизия:
  - Никога председателят и зам.председателят не са ходили на гръцки острови да гуляят. За последните 10 години са присъствали само един път в Атина на съвещание на ръководителите на организации на глухите от европейските страни.
   - Неговият син е ползвал помещение под наем, но си е плащал – по всички документи.
   - Няма „черна” каса в СГБ – потвърдено е от НАП
   - Няма конфликт на интереси – потвърдено е от  НАП.
   - Няма взаимоотношения – освен работни, между ръководителите на Съюза. Излъченото са долни лъжи, за да се опетни името на зам. председателя.
  И накрая искаме да Ви запознаем с факта, че председателят на СГБ сега се оттегля от поста и няма да се кандидатира за нов мандат. Той помоли и структурите да не издигат неговата кандидатура. Не заради хулите. А заради житейския път, с чието достойнство е живял. И сега  отрежда място на по-младите.
   Това не ви казаха тези недостойни жени, участнички в предаването  Ви. А го знаеха. Какво безчестие!
   Запазваме си правото да търсим отговорност за всички клевети и доноси. 

 

От група глухи съюзни членове

на Съюза на глухите в България


ДО Г-Н ВАСИЛ ПАНЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА

НА ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ, СОФИЯ

СТАНОВИЩЕ

ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА РАЙОННА ОРГАНИЗАЦИЯ НА

ГЛУХИТЕ - СТАРА ЗАГОРА

Относно:Предаването Паралакс на тема „Концлагерът на обречените”излъчено по Национална телевизия СКАТ на 8 ноември 2014 г. с водещ Валентин Касабов

     УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПАНЕВ,
  Свидетели сме на поредното „активизиране” на така наречената опозиция в Съюза на глухите в България - БГБ. Става въпрос за излъченото наскоро предаване „Концлагерът на обречените” по телевизия СКАТ против ръководството на Съюза на глухите. Всеки средно интелигентен човек отново би разпознал почерка на г-жа Татяна Тодорова, известна ни от минали години като инициатор на Инициативен комитет на Демократичната опозиция в СГБ. Тогава, през далечната 2005 г., когато от нищото се появи така наречената „организация” на г-жа Тодорова и компания, започна с щедра ръка да раздава съвети за промяна на организацията ни, доказала се вече 80 години. Другата й наглост бе да се интересува за имотите на Съюза, без да има участие в съграждането на едно „камъче” дори!
  Новото този път е, че борбата се води от една електронна медия, която не допусна да бъде чута и другата страна - на истината. След провала на предишната кампания против Съюза, след куп празни приказки и голи обещания, се изисква огромна наглост, за да застанеш отново пред трибуна, каквато е телевизия СКАТ, и да лъжеш хората, без да ти се налага да ги гледаш в очите. Всеки нормален човек, който е гледал предаването, е бил изпълнен с погнуса, негодувание, отвращение, гадност, омерзение, презрение.
  В тази връзка за предаването - да започнем от водещия Валентин Касабов, народен избраник в Парламента от Патриотичен фронт за спасение на България, избран от Варна. От него и от това, което казваше в ефир, лъхаше омраза и дискриминация спрямо глухите в страната, най-малко „спасение”. Шепата глухи, които „слушаха” предаването, задавайки въпроси, внушаваха на зрителите истинност на повдигнатите „проблеми”. Но те в никакъв случай не бяха истинските представители на членовете на Съюза на глухите! Къде е журналистическата етика на г-н Касабов - човек избран от народа да защитава интересите му и да работи за благото на Родината – на честност, отговорност и възпитание, защото телевизията освен всичко друго трябва и да възпитава?!?
 Другото възмущение бе породено от преводачката на жестов език Силвия Георгиева, която допълваше превода си със свои думи, които нито присъстващите в студиото, нито обадилите се по телефона не бяха казали! Това е недопустимо, съгласно Етичния кодекс на жестовите преводачи! Освен това, в миналото познаваме г-жа Георгиева като некоректен човек, който открадна пари от касата на Асоциацията на жестовите преводачи и до момента не ги е върнала (преди години същата бе председател за кратко на тази Асоциация). Такъв човек, няма право да се показва по телевизията, най-малкото да превежда!
  Съюзът на глухите в България със своята 80-годишна история е създаден и съхранен през годините от достолепни, честни и истински хора! Един от тях е г- н Васил Панев, който през целия си съзнателен живот е работил за благото и просперитета на тази организация. Създател, а не разрушител! Глухите хора да има къде да живеят, работят, почиват; получават пенсии, добавки, помощи; и още, и още... Най-малкото - не управлява „концлагер” и най-малкото е заслужил да бъде хулен и обиждан по този долен, нелеп и възмутително клеветнически начин.

С уважение,

КРАСИМИР МИХАЛЕВ
Председател на РО на глухите Стара Загора

Мария Каварджикова, координатор на РО


ДО РЪКОВОДСТВОТО НА

СЪЮЗА НА ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ

ПРОТЕСТНО ПИСМО

от членовете и ръководството на
РАЙОННА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ГЛУХИТЕ - ГР. РУСЕ
ПО ПОВОД ПРЕДАВАНЕТО НА ТВ СКАТ НА 08.11.2014 г.

    Колеги,
  С настоящето писмо искаме да изразим искреното си негодувание от това как в телевизионния ефир бе извършено нещо недопустимо от страна на един журналист, лишен от журналистическа етика и представител на Патриотичния фронт в парламента под формата за последователна дискриминация и насилие върху многогодишна организация, която се грижи вместо държавата за хората в неравностойно положение!
  Ние, честните и достойни русенци, нееднократно сме вдигали глас срещу набезите и популизма на всеки, дръзнал да клевети и оплюва нашата организация - Съюза на глухите в България, която единствена в продължение на 80 години даде и продължава да дава от себе си всичко за пълноценен живот на хората с увреден слух в страната.
  Затова протестираме, изразявайки възмущението си, че шепа глухи, които дори не са членове на СГБ, в ефир, с подкрепата на водещия Валентин Касабов, представител на Патриотичен фронт за спасение на България,  си позволиха не само да оплюят и оклеветят нашата организация и ръководството й, но и чрез неетичния превод на наетата от тях преводачка Силвия Георгиева направиха тези техни недостойни и неверни твърдения в ефир достояние и на много зрители с увреден слух. Поведението и на г-н Касабов, и на тази групичка от глухи хора е, най-малкото, израз на омраза и проява на дискриминация спрямо всички хора с увреден слух в страната. Произволът на участниците в предаването, всъщност е израз на тяхното безсилие, наглост и простащина, на профански измислици, с които да оправдаят парите, дадени за излъчването на това предаване.
Липсата на всякаква етика и морал в това предаване проличават най-вече във факта, че не беше дадено правото на отговор на другата страна, обсипана по един недостоен и нечестен начин с лъжи, клевети, отправени закани и грозни неверни обвинения.
  Настояваме собственикът на телевизията - г-н Валери Симеонов (също от Патриотичен фронт) да се извини публично от ефир за нанесените обиди и клевети в предаването! Настояваме също и за право на отговор! Настояваме да сезират отговорните фактори за недопустимото поведение на журналисти, които подло манипулират общественото мнение!

РО НА ГЛУХИТЕ В РУСЕ


До председателя на СГБ,

гр. София

Уважаеми  г-н Панев,

   Малко са думите , с които да опиша възмущението си от предаването  по телевизия  СКАТ- „Паралакс” на 08.11.2014 г.
  Не гледам тази телевизия, защото за мен тя е като „ жълтите вестници”.  Не харесвам и журналиста, който води предаването -дори не му знам името.
  За пореден път трите глухи от опозицията изрекоха  много, много лъжи и клевети по адрес на СГБ и ръководството му, към „Тих труд” и работата на районните организации. В края на предаването журналиста изговори най-голямата клевета и нечувани мръсотии по Ваш адрес и на
г-н Нинов. Този човек и телевизията му трябва да бъде съден. Два дни не можах да спя и ме боля сърцето. В понеделник споделих с глухите членове и всички са възмутени и изумени. Бог да Ви даде сила да издържите на безумните атаки на опозицията!

Координатор на РО на глухите Ямбол
Живка Димова


ДЕКЛАРАЦИЯ

ОТ УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА

СЪЮЗА НА ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРЯ

  На 8 ноември 2014 година телевизия СКАТ излъчи в предаването „Паралакс” тема озаглавена „Съюзът на глухите - концлагерът на обречените”, участниците в което отправиха в ефир необосновани клевети и обиди за Съюза на глухите в България (СГБ) - организация с 80-годишна история, ползваща се с обществено уважение и авторитет, респективно визирайки и председателя на организацията.
  Ние, членовете на Управителния съвет на СГБ, остро осъждаме тези клевети и лъжи, отправени в ефир върху организация с дългогодишна биография на институция, която се грижи за хората в неравностойно положение, от водещия на предаването „Паралакс” – В. Касабов, както и избирателно поканените от него гости.
Протестираме остро и срещу дискриминацията на глухи чрез участие в предаването на хора също с увреждания на слуха, представляващи единствено себе си! Протестираме срещу насаждането на грешно мнение и представа на обществото, без правото да получим право на отговор!
  Телевизия СКАТ – чрез предаването на В. Касабов, извърши спрямо СГБ публично оклеветяване в ефир. Съгласно законите на Република България, всеки, който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида; всеки, който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление - се наказва за клевета, нанесена публично чрез печатно произведение или по друг начин на длъжностно лице или на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му!
Затова с настоящата ДЕКЛАРАЦИЯ
заявяваме, че:
  Като институция не само българска, но и с европейски права и задължения, СГБ няма да се поколебае нито за миг и ще направи необходимите действия, за да сезира Прокуратурата и Европейската комисия за защита от дискриминация, за клеветите спрямо съюза и отправената официално в ефир заплаха за отнемане на субсидията на НПО.
  Не само СГБ, но и всички национално представителни организации на хората с увреждания ще реагираме съобразно закона в защита на правата на нашите членове и ще сезираме компетентните органи.
  С настоящата декларация Ви информираме за нашето право на отговор срещу публичното оклеветяване на СГБ от страна на водещия г-н Касабов и нашата категоричност да информираме компетентните български и европейски институции.
  Настояваме за публично извинение и опровержение на изнесените в предаването клевети и сваляне на самото предаване. Настояваме за наказание на водещия Касабов заради непозволените му дискриминационни действия спрямо хората със слухови увреждания!

  Управителен съвет на Съюза

на глухите в България


ОТЧЕТИ И ИЗБОРИ В СГБ

   При изключителна активност премина през тази година Отчетно-изборната кампания в Районните организации на Съюза на глухите в България.
  В Общите събрания на РО – от първото в София, на 28 октомври, до последното – в Дупница, на 15 ноември, всички членове на нашия Съюз живееха искрено с проблемите и с желанието за промяна към нашето по-добро. И всички се интересуваха – какво e станало там, какво се случило тук? Невероятна общност бяха глухите хора през този месец – забележителна общност! Съзнателна, добронамерена, активна общност на хора, които искат да са заедно и да вървят напред.


Протоколите от събранията се пазят в деловодството на СГБ. И всеки може да почете и да съзре в тях  „зрънцата” на новото, на полезното. А и да съзнае и отрече ретроградното. То, ретроградното, обаче всъщност остана в историята. Защото пълномощниците, които получиха доверието на членовете на СГБ да участват в Общото събрание на Съюза, доказаха на всички, че са истинските хора, милеещи и можещи да работят за благото на всички глухи!
  Уважаеми читатели, представяме ви днес репортажи за някои от събранията. Но надяваме се макар и за кратко, да уловите духът на дискусиите и разискванията.

В РО София

СЪЗДАВАНЕ НА МОСТ МЕЖДУ ВЪЗРАСТНИ И МЛАДИ

  На 28 октомври 2014 г. се проведе  Отчетно-изборното събрание на  Районната организация в  София.
  Гост бе председателят на Съюза на глухите в България г-н Васил Панев

  Събранието беше открито от досегашния председател на РО-София г-н Георги Георгиев точно в 18.00 ч. Той  поздрави всички присъстващи  и с кратко слово се обърна към тях с пожелания за откритост, смелост, както и да не се притесняват да гласуват с всички форми на отношение - като с „да”, ”не”, или „въздържал се”.
  Мандатната комисия докладва, че в залата присъстват 19 души от 20 пълномощници. Кворум имаше и събранието можеше да се състои. След това г-н Георгиев се обърна с предложение към присъстващите за избор на председател на събранието. С пълно болшинство бе одобрен за председател г-н Стоян Великов.    
  Той първо предложи да бъде избрана комисия по докладите, решенията и насоките за дейност. Предложени и приети бяха Панталей Христов, Надежда Бенчева, Янка Трачук. След това г-н Великов пристъпи към предложението за изборна комисия. Предложените и приети имена бяха Николай Николов, Милка Костова и Георги Георгиев.


  Г-н Великов обяви, че гост от ЦУ на СГБ е самият г-н Васил Панев, председател на СГБ. Г-н Великов покани г-н Панев отпред на трибуната и му благодари за оказаната висока чест.
  След това председателят на събранието предложи дневния ред, който беше единодушно приет:
 По точка първа, г-н Великов покани г-н Георги Георгиев да прочете Отчетния доклад на организацията за 2013 г. След прочитането му г-н Великов покани г-жа Веселина Стоянова като председател на ревизионната комисия да прочете доклада на комисията.
 След прочитането на докладите, председателят на събранието г-н Великов се обърна към пълномощниците и ги попита дали имат мнения, предложения свързани с тези доклади.
  Г-жа Надежда Бенчева поиска да се изкаже и получи думата. Тя заяви, че е доволна от сегашното ръководство. „Силно е, сплотено е, има много принос и помага на глухите. Но трябва повече работа с младите, трябва повече внимание към членовете от средната възраст.” Посочи, че Клубът на пенсионера винаги е работил в тясно сътрудничество с ръководството на районната организация и винаги е срещал помощ и разбиране. Но - според нея - има предател в централното управление, който мъти водата и настройва глухи срещу глухи.
  Г-н Васил Панев поиска да вземе думата и се обърна към всички присъстващи с пожелание и поздравление. Той разясни какво е положението в момента в организацията. Посочи, че е много тежко и положението с предприятията, че е много затруднена и дейността на социалния фронт. Държавата често пъти е мащеха за нас, каза той, и изтъкна, че трябва сами да се справяме и да преодоляваме трудностите. Но въпреки всичко ние се държим и не трябва да се обръща внимание на лъжите и клеветите на т.нар. опозиция, която трови атмосферата сред глухите хора.
  Г-н Васил Панев каза, че по въпроса за хижа „Фонфон” трябва да се намери решение заради юридическия казус с туристическо дружество „Планинец”. Посочи, че въпреки трудностите, районните организации получават субсидии. Не са достатъчни, но в това тежко време поне са нещо, което да подпомогне всички членове. Благодари на всички и седна сред аплодисменти.
  Пристъпи се към втора точка, свързана са с проекто- предложенията  за допълнение и изменения на Устава на СГБ.
  Г-жа Янка Трачук поиска думата и говори за създаване на мост между възрастни и млади, като млади хора да посещават сбирките пенсионерите в клуба. Г-жа Костова ги покани и посочи, че се надявала да не бъде само един път това „посещение”.
  След това думата взе г-н Илиян Радев и посочи, че събраните предложения са от няколко членове, и че тези предложения са отворени за нови допълнения. Той накратко резюмира в какво се състоят те. Показа някои слабости в досегашния Устав.
  След неговото изказване г-н Панев взе думата и посочи, че Уставът е добър, но подлежи на осъвременяване в днешните изисквания.
  Г-н Великов пристъпи към 3-та точка от дневния ред и той бе: Избор на председател на РО-София.
Предложени бяха  трима кандидати - Стоян Великов, Михаил Пейчев и Дамян Калчев. Гласуването бе тайно –  и се гласува с пускане на бюлетини в урна.  Най-много гласове бяха за  г-н Дамян Калчев -  той е новият председател на РО-София.
  След това се пристъпи към 4-та точка от Дневният ред Избор на представители на районния съвет.
  Хората гласуваха, и след като последната бюлетина бе пусната,
комисията по избора отвори урната пред очите на всички и започна да брои гласовете. Дамян Калчев – председател, Стоян Великов, Даниела Минева, Милка Костова, Зоя Гюрова, Николай Николов, Вежен Пеев.
  Комисията благодари на всички за участието и предложи да се премине към следващата точка от дневния ред, която бе: Избор на пълномощници на общото отчетно-изборно събрание на СГБ.
  След гласуването списъкът на пълномощниците изглежда така Стоян Великов, Илиян Радев, Панталей Христов, Веселина Стоянова.
  След приключването на изборите, новият председател г-н Дамян Калчев благодари на всички за оказаното доверие и ги увери, че ще се опита да го оправдае и е отговорен за делата си пред всички софийски членове.

В РО Пловдив

С ДЪРЗОСТ ЗА ДОБРОТО НИ БЪДЕЩЕ

  На 8 ноември т.г. в залата на Районната организация на глухите в Пловдив се проведе Общото отчетно- изборно събрание  на пълномощниците.
  Гости на събранието бяха г-н Васил Панев, председател на Съюза на глухите в България, г-н Димитър Парапанов, председател на Асоциацията на сляпо-глухите,  и г-н Дойчин Загорски, управител на „Тих труд”  ЕООД. в Пловдив.
  В залата присъстваха 27 от общо 30 пълномощника, и събранието бе законно. То бе открито от председателя на РО Пловдив г-н Красимир Альов. Но събранието започна необичайно.
  Координаторът на РО г-жа Спаска Джангозова, предложи нова точка в дневния ред – разглеждане на възражение и жалба от изключения от редовете на СГБ Любен Работов.
За това разглеждане и обсъждане г-н Работов е бил поканен да присъства лично. Но...в определения час той не дойде. Нямаше го и в толерантните 15 минути за закъснение, а и до края. Затова, за да бъде спазен Устава, дори и  в негово отсъствие,  г-н Альов прочете жалбата му , а делегатите обсъдиха мотивите за неговото изключване. Най-важните от които са -  неактивност и незаинтересованост към работата в  Районната организация, както и действия, уронващи престижа на СГБ. Като например -  провокативни изказвания в пространството на фейсбук, като организиране на подписки с фалшифицирани имена срещу СГБ, като участие в нелегитимни протести и т.н. Изключването му беше потвърдено! Но защо ли го нямаше, защо не дойде самия  Работов? Неуважението му към организацията СГБ е доказано. Но защо той не уважи самия себе си и сам гузно се скри?
  Г-н Васил Панев, председател на СГБ,  също изрази възмущение. „Такива хора като него организираха протест в самия ден на честването на юбилея за 80-годишнината от създаването на СГБ – каза той. Какво безобразие беше това.  Безобразие в  залата, в която присъстваха и наши гости от организации на глухите хора от Европа и от света, както и гости от правителството на Република България. И  какво постигнаха? – скептични усмивки и съжаление за глупостта.”


  Събранието на РО Пловдив продължи според дневния ред.
 Председателят на РО г-н Красимир Альов прочете основния доклад, в който с добри думи отчете постигнатото. „Членският внос е събран 100%. През изминалата година в Пловдив бе проведено тържеството за 5-годишнината от основаването на Младежката организация на СГБ. Организацията бе домакин на Конференция на глухите студенти. Активно бе участието на  наши самодейни състави в честването на 80-годишния юбилей на СГБ. Събрахме благотворително и 3 хил. лв. за лечение на наш член от друга организация в Хасково. Бяхме домакини на Националния туристически събор в Доспат, който премина великолепно.”
  Г-жа Румяна Дамянова, председател на Контролната ревизионна комисия,  отбеляза в своя доклад, че при всички строги ревизии,  липси не са констатирани.
  По следващата точка от дневния ред – „Предложения за промяна на устава на СГБ” делегатите изказаха свои интересни мнения и нови идеи. Те ще бъдат обобщени в доклада на Комисията по предложенията за изменение на Устава на СГБ, която ще обобщи новите изменения в  Устава.
  Последваха и изказванията.
 Много изказвания! При това загрижени. А някои и съвсем лични. Например, за липсата на преводачи. Например, за обучението по жестов език в организираните курсове. Както и за чисто организационни въпроси, свързани със създаването на клубен съвет в РО Пловдив, който да отчита дейността общо, а не по организации.
  Имаше разбира се и изказвания, които -  защо ли, поддържаха не съвсем логични претенции – за премахване на привилегиите на глухите, които да се чувстват равноправни когато  постъпват на работа, за премахване на субсидията, за отказ от някои правила на  чл. 51, като парите да се превеждат по банков път... Всичко това разбира се, ще се обсъжда. Ще се обсъжда на Общото събрание на пълномощниците на СГБ, което ще се състои на 12 декември т.г. И ще се преценява – защото младите делегати  казаха друго – „Нека да се обединим и разумно да мислим сега. Защото тази организация е създавана с много труд в годините. Ние ли сме, които да променяме сега изведнъж привилегиите. Ако някой не ги иска – да декларира лично пред работодателя. А иначе – нека да бъдем единни. Да мислим за друго – как жестовият език да стане официален. Тогава държавата ще бъде длъжна да обръща повече внимание на образованието и на съвременните технологии за общуване, които ще ползваме”
  Накрая г-н Васил Панев  пожела на всички успех и каза така:
  „Аз съм удовлетворен от доклада ви. Всъщност, аз винаги съм давал висока оценка на Вашата организация в Пловдив. Вие сте пример. Искам да благодаря за доброто провеждане на събора в Доспат – както на РО, така и на ръководството на Териториалната организация там. Ние имаме да решаваме толкова проблеми. Проблеми, за които и държавата ни спъва. По отношение на приемането на закон за жестовия език, например. Сега, благодарение на Конвенцията на ООН някои министерство започнаха да се активизират. Но ние ще държим на всичките свои изисквания – както за узаконяване на жестовете, така за узаконяване на субтитрите в телевизионните предавания, така и за правото ни да имаме социална пенсия. Някои „активисти” от някакви неформални организации искат да ни отнемат всичките права – както на глухите, така и на инвалидите въобще. За да се добират те до парите ни. Аз няма да се съглася. Ще има дело. Аз ще продължавам да се боря за правата дори и на всеки глух човек поотделно.”
  За председател на РО Пловдив бе преизбран г-н Красимир Альов.
 На Общото отчетно-изборно събрание на пълномощниците на СГБ Районната организация в Пловдив ще бъде представлявана от Красимир Альoв, Дойчин Загорски, Димитрия Мудева и Тилка Кайрякова.

В  РО Стара Загора

С ОТГОВОРНОСТ ЗА РЕШАВАНЕ НА ПОБЛЕМИТЕ

  На 10 ноември се състоя отчетно-изборното събрание на Районна организация на глухите в Стара Загора в присъствието на 15 избрани пълномощници.
Гости на събранието бяха Ирена Желева, управител на „Тих труд” ЕООД Стара Загора и Станимира Раднева, слухово-речев рехабилитатор, РК към РО.
Като представител от ръководството на СГБ на събранието бе Васил Панев, председател на Съюза на глухите в България.
  Бяха прочетени отчетните доклади за дейността за 2013 г. и на Районната контролна комисия. В доклада на РО обстойно бяха представени разнообразните мероприятия, проведени в организацията, а подробно написаният доклад на контролната комисия представи на присъстващите липсата на нарушения на финансовата дисциплина, грижливото съхранение на имуществото, правилното отпускане на социалните помощи и др.
   В изказванията на членовете бяха засегнати въпроси и проблеми, свързани с дейността на организацията – недостига от жестови преводачи; предложение за увеличаване на членския внос; работата на женсъвета; клубовете на възрастните и младите хора; липсата на добра информираност (в смисъл отсъствие на субтитри в предаванията по българските телевизии); по чл. 51 средствата да се предоставят на преводачите; в българския жестов речник, че има още какво да се желае -обогатяване и разбираемост и т.н., и т. н.
   Г-н Панев отговори на всички поставени въпроси и проблеми, свързани с дейността на организацията.
  След това се премина към избор на нови ръководства. В състава на Районния съвет влязоха четирима нови членове, а Районната контролна комисия е изцяло с ново ръководство – председател и членове.


  За председател на  РО Стара Загора бе избран Красимир Николов Михалев. Избрани бяха и двама пълномощници за Общото отчетно- изборно събрание на СГБ.
На 31 октомври Бано Христов Видев, който е председател на районната организация на глухите в Стара Загора от 1986 година, навърши славните 65 години. За тези, които не знаят - Бано е един от дългогодишните председатели в системата на съюза и за времето, през което е ръководил организацията на глухите, даде много от себе си. Бил е награждаван с много съюзни отличия, сред които и медал за изключителни заслуги (сребърен). 
  Преди да бъде избран за председател на РО, Бано е работил в софийското предприятие „Тих труд”, после постъпил на работа в „Тих труд” в Стара Загора - първо като печатар, а след това като строителен бояджия. Семейството му е задружно и сплотено, а единственият му син е и неговата бащина гордост.
  След закриване на събранието, от името на членовете, колегите и приятелите Бано бе поздравен с топли думи за годишнината; а от името на ръководството и членовете на РО му бе изказана сърдечна благодарност за всеотдайната му дейност като председател. Признателните колеги и приятели му връчиха скромен колективен подарък. Той, от своя страна, благодари за оказаните му почит и уважение и пожела от сърце успешна бъдеща работа на новото ръководство начело с новия председател Красимир Михалев.

В РО Дупница

НЕПРИМИРИМОСТ КЪМ НЕ ДОБРАТА ОТГОВОРНОСТ

  На 15 ноември т.г. в клуба на РО на глухите в Дупница се състоя общо отчетно-изборно събрание на пълномощниците. Гости на събранието бяха Васил Панев, председател на Съюза на глухите в България; Пламен Кръстев, управител на „Тих труд” ЕООД и Йорданка Димитрова, главен редактор на в. „Тишина”.
  От общо 25, в работата на събранието взеха участие 23 пълномощници.
 След прочита на двата доклада за дейността на организацията, на Контролната комисия и програмата за дейността, се премина към приемането им с гласуване и те бяха приети единодушно. Съгласно дневния ред, събранието продължи с обсъждането на предложенията за промени в устава и избор на ново ръководство. След гласуването на промените в устава думата бе дадена на Васил Панев, председател на СГБ, който поздрави всички присъстващи и им пожела ползотворна работа по време на събранието. В изказването си председателят на съюза обясни на пълномощниците, че предложенията за промени в устава ще се разгледат и обсъдят прецизно от определената за целта комисия в Централното управление на СГБ. Той изрази искреното си възмущение от недостойното поведение на пълномощника Борислав Денков по време на събранието, а също и от уронващото престижа на ръководството и съюза излъчено предаване на ТВ СКАТ на 8 ноември, като увери всички, че клеветите, лъжите и обидите в ефир няма да останат без последици за всички участници в предаването.
  След изказването на г-н Панев водещият събранието обяви кратка почивка, преди да се премине към следващата точка от дневния ред - избор на ръководство.
   За председател на РО бяха предложени две кандидатури - на Петър Тричков и Борислав Денков. С явно гласуване единодушно за председател бе избран Петър Тричков, а за членове на Районния съвет бяха избрани Петър Тричков, Мария Гълабова, Петра Ганчева, Ивета Георгиева и Бойко Кишкин. За ръководство на Контролната комисия бяха избрани Лилия Грашева - председател и членове: Гергана Никифорова и Миникамал Стоянова.
  След това бяха предложени и избрани и двама пълномощници за общото отчетно-изборно съюзно събрание на 12 декември.
  Поради изчерпване на дневния ред събранието бе закрито от преизбрания председател на РО Петър Тричков, който благодари на всички за оказаното му доверие и пожела от сърце много сили, здраве, късмет и успехи.

В РО Ямбол

ГРИЖА ЗА ЖЕСТОВИЯ ПРЕВОД И КОМУНИКАЦИИТЕ

  Общото отчетно-изборно събрание на пълномощниците на РО на глухите в Ямбол се състоя на 08.11.2014 г. в клуба. Гости на събранието бяха Николай Нинов, заместник председател на СГБ, Райна Атанасова, управител на „Тих труд” и Тонка Цанева, секретар на ТО-Сливен.
  С изключение на един човек, в работата на събранието взеха участие 20 пълномощници. Те получиха предварително отчетния доклад и програмата за дейността, затова по време на събранието председателят на РО прочете резюме на доклада, след което пълномощниците се изказваха и поставиха въпроси по вълнуващи ги проблеми, свързани с намирането на работа на безработните съюзни членове.
 Координаторът на РО-Ямбол Живка Димова и г-жа Атанасова отговориха на повдигнатите въпроси. След това думата бе дадена на г-н Нинов, който оцени като добра дейността на Районния съвет и отговори на зададени му въпроси, като въпросът за парите по чл. 51 на за жестов превод - много хора искат да получават максимума от 80 лв. - но както разясни г-н Нинов, в Наредбата е казано за 10 часа да се заплащат ДО 8 лв. на час; т.е. не е записано точно 8 лв. и, второ, ако се дават по 80 лв., много хора,  подали молби, няма да вземат нищо, защото парите просто не стигат. За телефон 112, каза още той, се борим повече от 4 години; ходили сме на заседания на парламентарната комисия, където се обсъждаха промените в закона за телефон 112; полицията ни подкрепи, но от „Спешна помощ” се обявиха против. В момента се решава най-големият проблем - мобилните оператори и се надяваме в началото на 2015 г. да можем със смс да съобщаваме на телефон 112 в случай на внезапно изникнала нужда. Относно исканите промени в клуба на глухите бе обяснено, че е необходимо новото ръководство на първото заседание да се запознае с протокола и направените предложения, да се направят анализ и да приеме решение, което да се изпрати до ЦУ. Но трябва също да се търси помощ и от общината, а също и от спонсори.
  Относно лаптопите г-н Нинов обясни, че ръководството  първо е направило проучване за нуждите на членовете по места, след което са потърсени фирми и мобилните оператори, които под формата на дарение да предоставят компютри или лаптопи. Но за съжаление, получихме малко и дадохме само там, където нямаха никакви компютри.
  След приключване на изказванията се гласуваха и приеха отчетните доклади и програмата на РО на глухите за 2014 г., а след това се проведе и избор за ново ръководство и за пълномощници на СГБ. С явно гласуване за председател на РО бе преизбрана Радка Радева, за председател на Контролната комисия - Иванка Атанасова. В състава на Районния съвет бяха избрани Карамфил Ангелов, Славка Славова, Дянка Рекалова, Георги Колев, Стоян Патрашков и Тодор Петров; за членове на Контролната комисия бяха избрани Дина Карагьозова и Стоянка Гер. Накрая, поради изчерпване на дневния ред събранието на пълномощниците бе закрито.

В РО Хасково

С ГОРДОСТ ЗА 50 ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ

  На 9 ноември т.г. в клуба на РО на глухите в Хасково се състоя общото отчетно-изборно събрание на пълномощниците. Гости на събранието бяха Димитрия Мудева, член на УС на СГБ; М. Арнаудова, управител на „Тих труд” ЕООД, организационните секретари на териториалните организации в Кърджали, Димитровград, Харманли и Момчилград.
 От общо 26, в работата на събранието взеха участие 21 пълномощници. След прочита на двата доклада и програмата за дейността се премина към гласуването им. Те бяха приети единодушно и съгласно дневния ред, събранието продължи с избор на ново ръководство. За председател на РО бяха предложени две кандидатури - на Мария Лачева и Кристина Григорова. С тайно гласуване за председател бе избрана Кристина Григорова, а за членове на Районния съвет бяха избрани Кристина Григорова; Мария Лачева; Митко Асенов; Ангелина Тилкеджиева; Тонка Колева; Радка Митева и Нефизе Мустафа. За ръководство на Контролната комисия бяха избрани Стефка Ленгерова - председател и членове: Албена Димова и Валентин Тодоров.
  След това се предложиха и избраха двама пълномощници за общото отчетно-изборно съюзно събрание. Поради изчерпване на дневния ред събранието бе закрито.
Накрая, по повод 80-годишния съюзен юбилей и 50-годишнината от създаването на хасковската организация водещият на събранието поздрави всички присъстващи, както и осем съюзни ветерани, като им пожела от сърце много сили, здраве, късмет и успехи.


Тишина®


 

   

В момента има 26  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ