Брой 7 на в-к "Тишина" от 09 април 2015 г.

 

ЧЕТВЪРТИ ЕВРОПЕЙСКИ ФОРУМ ЗА

СОЦИАЛНО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО

     От 26 до 29 март тази година в Пловдив се проведе Четвъртото поредно издание на Европейския форум за социално предприемачество.

  Европейският панаир на изделията на предприятия и кооперации от социалната икономика, който бе в Палата № 6 на Панаирния град, е уникален за Европа  форум. Той събира организации и фирми на хора с увреждания за да демонстрират резултатите от своите бизнес и социални инициативи.

  В тазгодишния Европейски панаир със своя продукция се представиха 70 фирми от 7 европейски държави.  

  Организатори бяха Европейската комисия, Европейската конфедерация на производствените кооперации и социални предприятия /СЕСОР/, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за хора с увреждания.

  Форумът бе открит от вицепремиера и министър на труда и социалната политика г-н Ивайло Калфин.

  На откриването присъства председателят на Съюза на глухите в България г-н Николай Нинов.

  На Четвъртия Европейският форум за социално предприемачество, Съюзът на глухите в България участва със собствен щанд, в който бе изложена продукцията на 6 наши предприятия „Тих труд” – в София, Пловдив, Дупница, Бургас, Русе и Лом.


На 21 март, в навечерието на пролетта, в София Ринг Мол бе проведен

ПРОЛЕТЕН БАЛ И КОНКУРС

МИС МИСТЪР ЗАСЕДАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ

   Традиционният Пролетен бал и конкурс за Мис и Мистър „Тишина” тази година бе поверен на Младежката организация към Съюза на глухите в България.

   Само за два месеца младежите успяха за организират невероятно събитие, което стана достояние на широката общественост. Най-активни сред тях бяха Дочка Велева, Александър Иванов,  Янка Трачук, Анита Лазарова, Пламен Симеонов, Димитър Кривокапов, Александър Андреев, Маринчела Пеева, Теодор Йорданов. Това не беше случаен избор.

   Младите глухи осъзнават, че вече не трябва да се организират тържества само и единствено за глухи. Ако искаме реална интеграция то е нормално все по-често да ни виждат и чуват. Тази идея бе харесана от мениджърите на един от най-големите молове в София и подпомогната абсолютно безвъзмездно. Самия факт, че сцената бе разположена в центъра на мола и всички посетители можеха да се насладят на събитието показва, че все повече глухото общество бива приемано на равни начала.

    Разбира се тази приемственост зависи и от организационните умения. Младежите сами успяха да се договорят за безплатен грим и прически, успяха да получат подаръци от известни вериги магазини на мола. Тук трябва да благодарим и на спонсорите, които прегърнаха посланието на това събитие, а имено, че красотата няма граници. Благодарим на NotosGalleries, които осигуриха грима и мъжките костюми, Gazella се погрижиха за вечерните дамски рокли, Митко Дамов за прическите, разбира се София Ринг Мол, който безвъзмездно ни предоставиха мястото за провеждане на конкурса. Благодарим и на доброволците от кампания „ Заслушай се”, които помогнаха за организацията.

    В уречения ден още рано през деня инициативните младежи вече бяха в мола и украсяваха сцената. Малко по-късно пристигнаха и участниците Стела Петкова от София, Даниела Ангелова от София, Юмюгюл Сали от Момчилград, Весела Панайотова от Пловдив, Спас Ангелов от София, Кирил Славов от София, Драгомир Драгомиров от Сливен, Николай Корчев от Пловдив, Красимир Кичуков от Пловдив.

   Разбира се водещите също бяха на линия. Тази година за първи път водещите бяха слухоувредени младежи, а жестомимичните преводачи бяха ангажирани със симултанен гласов превод, за да могат чуващите, които присъстваха или случайно минаваха да разберат случващото се. Водещата Катрин Хаджицинова от Асеновград беше в зашаметяваща бална рокля, а водещия Никола Нанев от Стара Загора стилно я придружаваше в центъра на сцената. Преводачите бяха разположени отстрани на сцената, това бяха Александър Георгиев от Пловдив и Силвана Павлова от София. За гостите бяха подредени пейки, но имаше и много правостоящи. А журито бе разположено леко в диагонал, за да може да вижда всичко. Тъй като за предишните конкурси имаше критики и съмнения към избора на жури, младежите предпочетоха да поканят съвсем независими хора. Това бяха Ивайло Захариев, български актьор и модел, известен с ролята си на доброто ченге под прикритие Мартин в сериала на БНТ "Под прикритие", както и с активната си гражданска позиция; Йоана Темелкова също актриса, завършила НАТФИЗ през 2009 г.; Илияна Янчева- актриса, Стефани Ковачева - актриса и носителката на приза Мис Тишина 2013 г. Тина Николова от Стара Загора.

   Събитието бе открито от водещия Николай Корчев, който след приветствените думи покани на сцената носителката на няколко титли от конкурси по красота на световно и Европейско ниво Катрин Хаджицинова. Тя разказа за традицията на Конкурса, който се организира всяка година от Съюза на глухите в България и е следван от Пролетния бал на който посрещаме пролетта със стари и нови приятели.

   Водещата подчерта значимостта на това събитие и че спечелилите първо място Мис и Мистър ще представляват България на Световния и Европейски конкурс в Прага, Чехия.

   След приветствията започна същинския конкурс. По регламент участниците представиха спортно елегантно облекло. Първи излязоха момичетата следвани от момчетата, като бяха поименно представяни на публиката. И въпреки, че ние познаваме тези младежи блясъка на сцената, ритъма на музиката, галантната походка, ги направиха звезди. Вторият кръг бе по бански костюми. За да имат време да се преоблекат на сцената излязоха Александър Георгиев и Атанас Калинов за да изпълнят песента „Никой” на Графа. След тяхното изпълнение започна втория кръг. Леко свенливи грациозните момичета обиколиха сцената и се подредиха от едната и страна, след тях и момчетата.  Следваше кръгът в който всеки представи свои талант. 

   Разнообразието възхити публиката. Ние видяхме пантомимни етюди, танци, бяха ни разказани български мъдрости, стихове, имаше демонстрация на карате. След този кръг дойде ред и на вечерното облекло. Невероятно елегантни, красиви и чаровни момичетата плавно се движеха по сцената. След тях и момчетата в тъмни костюми, сякаш наистина отиваха на бал. Да! Журито беше много затруднено и за това се наложи на сцената да излезе водещата в ролята на изпълнител. Катрин Хаджицинова изпълни с жест и мимика песента на Лили Иванова „Танго”. След дълги аплодисменти за прекрасното изпълнение, журито беше готово.

   В прекрасните си тоалети участниците тръпнеха от нетърпение. Разбира се изброяването започна отзад напред.

   На Трето място бяха Николай  Корчеви Весела Панайотова от гр. Пловдив. Сред аплодисменти от още по-многобройната публика Йоана Темелкова им върза лентите и връчи наградите от спонсорите.

   На Второ място бяха избрани Юмгюл Сали от Момчилград и Кирил Славов от София. Те бяха лично поздравени от Стефани Ковачева и получиха своите подаръци. Дойде и решителния момент на

   Първо място „Мис и Мистър Тишина България” бяха Стела Петкова от София и Драгомир Драгомиров от Сливен. Цялото пространство в мола се изпълни с радостни възгласи и аплодисменти. Всички от публиката бяха на едно мнение, двамата наистина се отличаваха със своята силна индивидуалност. Лентите и короната им бяха тържествено поставени от Тина Николова.

  Последва поздравление от страна на Съюза на глухите в България в лицето на Янка Трачук, председател на Младежката организация. Тя предаде топли думи от председателя на СГБ г-н Николай Нинов.

   След като призьорите получиха своите подаръци, започна една дълга фото сесия. Всеки искаше да се снима с победителите, с журито с водещите. Други пък бързаха да се освежат, защото само след час започваше Пролетния бал.

 

   За тържествената вечеря бе избран Американският ресторант помещаващ се в мола. Burgering House Club е най-новият американски ресторант в София Ринг Мол. Той е сензация във всеки смисъл и усещане. Невероятният му Ню Йоркски дизайн се простира на 340 м2 със зала на закрито и отоплена тераса, гледка към Витоша, 160 седящи места, 24 бар столове, изключителни звук, осветление и декорация.
   Ресторантът разполага с професионална озвучителна система и сцена за жива музика. След като всички се настаниха Янка Трачук, с помощта на двамата жестови преводачи, приветства всички събрали се. Изненада за всички бе връчването на плакет от гостуващия в България г-н  Садане Зехар от Франция. След няколко тоста и благодарности от страна на присъстващите, Катрин и Александър излязоха на сцената за ни поздравят в песента „Завинаги”. А малко по-късно и самата Росица Караджова, доказала се като талант, ни изпълни невероятен танц. Вечерта продължи с много забавни разговори и шеги.

    Така за пореден път доказахме, че ако има желание за разбиране, то няма граници в общуването! Още веднъж да поздравим организаторите и да си пожелаем все по-големи тържества!


Единадесета Национална научно практическа конференция

за рехабилитация на деца с увреден слух

„ТИ ЧУВАШ”

   За единадесети път Средното специално училище с детска градина „Проф. Дечо Денев” в София организира, съвместно с Народно читалище „Цар Борис ІІІ-1928” Научно практическа конференция за рехабилитация на деца с увреден слух.

   За пореден път Конференцията бе с международно участие. Присъстваха и изнесоха лекции специалисти от училища за деца с увреден слух от  Австрия, Сърбия и Македония.

   Конференцията се проведе на 21 март 2015 година в залата на Националния исторически музей.

 Повече от 300 души бяха тук за да демонстрират интерес към тази хуманитарна област, да дискутират проблемите и постиженията.

   Преди началото на деловата работа директорката на столичното училище – г-жа Севделина Джонкарска  представи най-важните цели и приоритети, които сега има училището. Сред тях са прилагането на най-съвременни методи, използвани от специализираните екипи тук за диагностика на речевите нарушения, за рехабилитация на слуха и говора на учениците, за обучение и рехабилитация на деца с кохлеарна имплантация, както и за обучение на деца с множество увреждания. Училището разполага с оборудвани компютърни зали с достъп до интернет. Има организирани спортни секции по футбол, тенис на маса, бадминтон и конен спорт. Учениците се обучават и в групи по танцово изкуство, синхронно пеене с мимика и жест, пантомима и изобразително изкуство. Училището предлага също така професионална подготовка по специалности като „Кулинарство” и „Оператор в мебелната промишленост”.  

 Двадесет и една лекции и презентации изслушаха и видяха на слайдове участниците в Единадесетата научно-практическата конференция за рехабилитация на деца с увреден слух.

   Разбираемо най-много бяха презентациите и лекциите на организаторите от Училището в София. Те представиха десет от презентациите.

   Похвално бе и участието на педагози и специалисти от ССУ за ДУС „Св.Иван Рилски” в Търговище, както и на преподаватели от ФНПП към СУ-София. Представиха се и специалисти по подпомагаща семейна комуникация чрез обучение по жестов език за родители на деца с увреден слух. С интерес бяха посрещнати и презентациите на  специалистите от Австрия, Сърбия и Македония.


УЧИЛИЩЕТО ЗА ДЕЦА С УВРЕДЕН СЛУХ В

ТЪРГОВИЩЕ ОСЪЩЕСТВИ ВИДЕОВРЪЗКА

С БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ В CERN - ШВЕЙЦАРИЯ

   На 5 март /четвъртък/ точно в 14.00 ч. ученици от Училището за деца с увреден слух „Св. Иван Рилски” гр. Търговище имаха уникалната възможност да осъществят виртуална връзка с група български учени, работещи в „Европейската организация за ядрени изследвания” – CERN. В живата връзка се включиха и още 2 български училища в Правец и  Разлог  и Планетариума в Смолян. Целта на виртуалната визита бе учениците да се запознаят със спецификата на работа на Компактния мюоненсоленоид /СМS/ - един от детекторите с общо предназначение в Големия адронен колайдер на CERN.

   Видеовръзката в СОУ за деца с увреден слух „Св. Иван Рилски” гр. Търговище  се осъществи благодарение на личните и професионалните контакти на учителя по математика Мирослав Мирчев, който миналата година бе на работно посещение в CERN. Видеомостът се осъществи в актовата зала на училището. Гости на проявата бяха Марияна Петрова и Маргарита Гаджовска - старши експерти  в РИО-гр. Търговище. Виртуалната визита откриха  инж. Атанас Батинков и д.ф.н. Андрей Маринов от CERN, които в кратка въвеждаща презентация разкриха интересни данни за детектора и неговото предназначение.

 


Тишина®


 

   

В момента има 19  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ