Брой 19 - 20 на в-к "Тишина" от 23 ноември 2015 г.

 

СЪЮЗ НА ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ В ПАРТНЬОРСТВО

С НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

 

За по-качествен достъп на хора с увреден

слух до музейните експозиции и събития

 • На 11 ноември 2015 г. бе сключен договор за партньорство между Съюз на глухите в България и Национален исторически музей.
   
 • Договорът е по линия на проекта „ЕвроВизия. Музеите представят Европа” (ЕМЕЕ), по програма „Култура” на ЕС.
 • Представител на СГБ при връчването на договора бе Дамян Калчев, председател на Районната организация на глухите в София, а представител на НИМ - Мадлен Янева, ръководител отдел „Връзки с обществеността”.
 • Като част от дейностите по Лабораториите „ЕвроВизия“, на 28 ноември 2015 г. от 14.00 ч. ще се проведе беседа на НИМ за хора с увреден слух, която е с осигурен жестов превод.

    Съюзът на глухите в България влезе в ползотворно партньорство с Националния исторически музей по линия на проекта "ЕвроВизия. Музеите представят Европа"(ЕМЕЕ), чрез договор, подписан на 11 ноември 2015г. Като представител на СГБ, председателят на РО София Дамян Калчев се срещна с представителя на НИМ Мадлен Янева, отдел „Връзки с обществеността”, за да връчи договора за сътрудничество, подписан от председателя на СГБ Николай Нинов. Срещата между двамата бе осъществена с неоценимото съдействие на г-жа Анна Янина, консултант на Националният исторически музей по проекта ЕМЕЕ.

  „ЕвроВизия. Музеите представят Европа” (ЕМЕЕ) е международен проект съфинансиран по програма „Култура“ на Европейския съюз, който започна през ноември 2012г. и ще завърши през октомври 2016 г. Неговата главна цел е да отговори на въпроса как да бъде привличана повече публика в музеите.

   Основната идея на проекта е музеите да стават все по-достъпни, експонатите в тях да бъдат представяни не само в регионален и национален, но и в европейски контекст, а участието на публиката в цялостния процес да бъде по-активно. Той развива и креативни подходи за привличане на публиката и се опитва да спечели по-голям брой хора, които по принцип не посещават музея, чрез заинтригуване и активизиране на посетителя.

   Международният консорциум от партньори обхваща:

 • Университет Аугсбург, гр. Аугсбург, Германия - координатор на проекта;

 • Ателие Брюкнер (Студио за сценографски и мултимедиен дизайн), Щутгарт, Германия; 

 • Национален исторически музей, София, България;

 • Университет Paris-EstCreteil, Париж, Франция;

 • Университет DegliStudiRomaTre, Рим, Италия;

 • Национален археологически музей, Лисабон, Португалия;

 • Национален музей за съвременна история, Любляна, Словения;

 • Творчески художествен колектив “Монохром”, Виена, Австрия

   Благодарение на ползотворното партньорство между СГБ и НИМ, хората с увреден слух ще могат да се радват на организираните по линия на проект ЕМЕЕ събития, за които ще бъде осигуряван жестов превод. По този начин се реализира и основната идея на проекта за привличане на разнородна публика.

   На 28 ноември 2015 г (събота), от 14.00 ч. е първото от поредицата посещения - "Въвеждаща беседа с жестов превод - Добре дошли в НИМ". Беседата ще води Стоянка Янакиева, екскурзовод в историческия музей.

   За повече информация и записвания можете да се обръщате към Дамян Калчев, председател на РО София, Даниела Минева, зам. председател или към Стоян Великов, завеждащ социално-битови въпроси в СГБ.

 

ЦУ на СГБ


 

СОФИЯ КАЛИНОВА СТАНА ПОЧЕТЕН

НОСИТЕЛ НА НАГРАДА ЗА ЛИДЕРСТВО

   София Калинова вече е почетен носител на наградата за една от десетте най-изявени млади личности в света за 2015 година в категория ”Хуманитарно и/или доброволческо лидерство”.

   Наградата й бе връчена на 7 ноември по време на Юбилейния конгрес на JCI (Junior Chаmber International - неправителствена организация на млади активни граждани на възраст между 18 и 40 години), състоял се от 3 до 8 ноември т. г. в Каназава, Япония.

   Юбилейният  конгрес бе посветен на 100-годишнината на движението JCI. Започнало преди век, JCI е действало с духа и амбицията да постигне по-добра промяна в проблемите на света и времето. Някои от тези проблеми бяха решени през тези 100 години, докато други станаха по-сложни. Затова и ролята на младото поколение в JCI става все по-важна за реализирането на световния мир, което бе темата на юбилейния конгрес. Тази тема показва решимостта на всеки един член на JCI заедно да създават един мирен свят, разширявайки влиянието на JCI от Каназава до всички кътчета на планетата и успоредно с това да преоткриват своята мисия и възможности.

   София Калинова бе единствената българка сред наградените десет най-изявени млади личности на JCI. Припомняме, че през месец май т. г. София беше отличена в категория „Хуманитарно и/или доброволческо лидерство” в националния кръг на наградите TOYP. След признанието в България беше номинирана и в световния формат, където се класира наравно с още 20 полуфиналисти от над 200 номинирани от цял свят. Тя  се нареди сред 10-те най-изявени млади личности на света за 2015 г. С наградата TOYP през годините са отличени личности като Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и много други световни величия.

   На конгреса в Каназава, София получи наградата от Исмаил Хазнедар, президент на JCI за 2015 г.

 От сърце поздравяваме София за чудесната награда и й пожелаваме

още много такива успехи в бъдеще!


 

СЪОБЩЕНИЕ

 

На основание чл. 27, ал. 1 от Устава на

СДРУЖЕНИЕ„НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ НА

ПРЕВОДАЧИТЕ НА ЖЕСТОМИМИЧЕН ЕЗИК В БЪЛГАРИЯ”

Управителният съвет  свиква

 

ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СДРУЖЕНИЕТО,

което ще се проведе на 5 декември 2015 г. на адрес: 

гр. София, ул. „ Денкоглу  № 12-14, от 10.30 часа, при следния дневен ред:

 

 1.  Отчетен доклад за дейността на Сдружение „Национална Асоциация на преводачите на жестомимичен език в България” за периода 2011-2015 г.

 2. Финансов отчет за дейността на Сдружение „Национална Асоциация на преводачите  на жестомимичен език в България” за периода 2011-2015 г.

 3. Приемане на програма за дейността на Сдружението.

 4. Приемане на промени в Устава на Сдружение „Национална Асоциация на преводачите на жестомимичен език в България”.

 5. Обсъждане Етичния кодекс за членовете на Сдружение „Национална Асоциация на преводачите на жестомимичен език в България”.

 6. Избор на нов  председател и  нов управителен съвет на Сдружение „Национална  Асоциация на преводачите на жестомимичен език в България”.

 7.  Обсъждане на текущи въпроси на Сдружението.

При липса на кворум на основание чл. 27 от ЗЮЛНЦ събранието ще се проведе същия ден в 11.30 ч.,

на същото място и при същия дневен ред.

 

Управителен съвет на

НАПЖМЕ


   СПОРТ                                                                            

 

БЪЛГАРСКИТЕ РИБОЛОВЦИ

ОТНОВО СПЕЧЕЛИХА ЗЛАТОТО

   За златни рибки сте чували и чели, уважаеми читатели на в. „Тишина”, но има и златни рибари, както можете да се убедите и сами.

   По покана на Македонската организация на глухите и тежкочуващите, от 6-ти до 8-ми ноември 2015 г. в Охрид се състоя международно състезание по риболов, на което взехме участие и ние, заклетите риболовци от съюзен клуб „Тихите куки” към РО София в състав: Валери Лозанов, Андрей Николов, Петър Недялков, Иван Антов.

   В индивидуалното класиране, най-големият улов се оказа в коша на Андрей Николов – 590 гр., следван от Садик Вельов от Македония с 360 гр., Иван Антов – 230 гр., Петър Неделков – 100 гр., Мустафа Велимов (Македония) – 100 гр., Мурат Керимов (Македония) – 70 гр.

   На финала златото отиде в Андрей Николов, среброто – у Иван Антов, а бронза получи Мустафа Велимов.

   Златни рибари имаме, изявиха се индивидуално и отборно. Те бяха поздравени от Васко Марков, председател на Македонската организация на глухите и тежкочуващите.

   Освен призовете и радостта от победата, всички от съюзната делегация се завърнахме и с много спомени, увековечени в снимки.


   СОЦИАЛНИ ПРОБЛЕМИ                                         

 

За кои пенсионери ще има коледни надбавки

   Близо 350 милиона от бюджета на държавата ще отидат за пенсии, съобщи социалният министър Ивайло Калфин, като поясни, че коледните добавки ще са около 40 лева. Ще ги получат тези от възрастните хора, чиято пенсия не надвишава 300 лева.

   За широко дискутирания „данък вредни храни”, Калфин подчерта, че в Министерски съвет този въпрос не е обсъждан. Накрая каза, че се работи върху закон, с който социалното подпомагане ще се отдели от социалните услуги.

 

560 лв. на месец за издръжката на един човек

   По думите на Пламен Димитров,  президент на КНСБ, казани на пресконференция с представители на медиите, тези, които живеят изключително добре по българските стандарти са едва около 1 400 000 души и живеят с над 560 лева на месец на член от семейството.

   Живеещите с между 295 и 560 лв. са 3 500 000 души. Президентът на КНСБ посочи още, че България продължава да заема първото място по част от населението, което живее в крайна бедност: „Пазарът на труда, който загубихме през 2008 г., не е възстановен. Затова продължаваме да настояваме за увеличение на доходите във всички сектори и системи с 10-15% за следващата година, за да възпираме движението на работниците към Западна Европа”, заяви той.

Виолета Иванова, изследовател от КНСБ, заяви, че за месечната издръжка на едно 4-членно семейство са нужни 2243 лв. или по около 560 лв. на човек. Данните на изследването показват, че над 1/3 от българското население живее в условия на тежки материални лишения.

 

Кога ще почиваме за Коледа и Нова година

  Тази година ще почиваме два дни за Коледа - на 24 и 25 декември, които се сливат със събота и неделя. Работните дни по празниците ще са 28 декември (понеделник), 29 (вторник) и 30 (сряда).

  За Нова година дните, през които ще празнуваме, отново ще са четири. Почивни ще са 31 декември и 1 януари, а 2 и 3 януари са събота и неделя.

  С решение на Министерски съвет предварително отработваме единствено почивката на 31 декември - на 12 декември, в събота.


 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА ВАШИЯ ВЕСТНИК

Тишина®

Абонаментната кампания

за 2016 г. ще продължи до 15.12.2015 г.

Абонирането става във всички пощенски станции на страната

Годишният абонамент е 10 лв.

Каталожен №753

 


Тишина®


 

   

В момента има един гост и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ