Брой 3 на в-к "Тишина" от 16 февруари 2012 г.

БЪЛГАРИЯ РАТИФИЦИРА КОНВЕНЦИЯТА НА ООН

ЗА ПРАВАТА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

 

   НА 26.01.2012 Г. БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ГЛАСУВА ЕДИНОДУШНО ПРИЕМАНЕТО НА ЗАКОН ЗА РАТИФИКАЦИЯ НА КОНВЕНЦИЯТА НА ООН ЗА ПРАВАТА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ.

   С ТОЗИ АКТ БЪЛГАРИЯ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ МНОЗИНСТВОТО НА ДЪРЖАВИТЕ ОТ СВЕТА, КАКТО И НА ПОВЕЧЕТО ОТ ДЪРЖАВИТЕ – ЧЛЕНКИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, КОИТО СА РАТИФИЦИРАЛИ КОНВЕНЦИЯТА

   Това е най-добрата вест! Най-добрата вест, която толкова години очаквахме!

  Дълги години ние, от Съюза на глухите в България, заедно с другите национално представени организации на хората с увреждания, се борихме с всичките наши средства и възможности за ратифицирането на Конвенцията на ООН.

Днес тя е факт! Успели сме, наистина!

    Уважаеми читатели, очаквайте в следващия брой на вестник „Тишина” интервюто на министъра на труда и социалната политика г-н Тотю Младенов.


АРДУС И НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ СТАРТИРАТ

ДОБРОВОЛЧЕСКА ПРОГРАМА В ПОДКРЕПА

НА СТУДЕНТИТЕ С УВРЕДЕН СЛУХ

   От втория семестър на учебната 2012 година в НБУ се въвежда доброволческа програма в подкрепа на студенти със слухови увреждания за адаптиране към образователния процес.

   Основната цел е както да помогнем на студентите с увреден слух да се справят с учебния процес, така и да помогнем на чуващите им преподаватели и колеги да се запознаят с техния свят.


  БОДРА СМЯНА                                                           

Нови ръководители на младежките

районни организации на СГБ

   В началото на 2012 година приключи отчетно-изборната кампания на младежките организации на Съюза на глухите в България.

   На 20 януари се състоя отчетно-изборното събрание на софийската МРО. А на 4 февруари бе събранието на младите в Пловдив.

В СОФИЯ

  Новият председател на МРО София е Иво Христов, с помощници Благой Поповочев и Боряна Тихолова.

В ПЛОВДИВ

  Младежите в Пловдив избраха за свой председател Боряна Топчиева, а в нейния екип като заместник-председател ще работи Нели Богданова. Секретар е Катрин Хаджицинова, а членове Атанас Калинов и Весела Панайотова.

***

   Ето и другите новоизбрани ръководители на младежките районни организации в страната:

     Председател на МРО – Стара Загора – Антония Хубенова

     Председател на МРО – Варна – Валентин Маринов Печовски

     Председател на МРО – Горна Оряховица  - Пламен Иванов Дончев

     Председател на МРО – Дупница – Мария Костадинова Тойтова

     Председател на МРО – Плевен – Детелин Николов Георгиев

     Председател на МРО – Русе – Бениан Рахмиев Ислямов

     Председател на МРО – Бургас – Гергана Димова Димова

     Председател на МРО – Хасково - Нефизе Мустафа Мохамед

     Председател на МРО – Шумен  - Флорика – Сузана Бранимиров Симеонов

     Председател на МРО – Ямбол – Теодор Георгиев Стефанов

     Нека „бодрата смяна” да гради и умножава успехите ни! Бъдещето трябва да е с тях!


В МЕЖДУНАРОДНИЯ КОЛЕЖ В ДОБРИЧ

   В края на януари в рамките на проект „Иновативни услуги за социална и икономическа интеграция на хора с увреждания ” в общините Добрич и Добричка, по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд, се проведе ОТКРИТ ФОРУМ ЗА РАВНИ ПРАВА с участието на над 50 души с увреждания. Сред тях бяха и хора с увреден слух.


„СУРВА”  В ПЕРНИК

  

   Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник е най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, както и забележителна част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията „сурвакари” и „кукери”.


СЪВЪРШЕНОТО МАЙСТОРСТВО

НА ИТАЛИАНСКИТЕ ИЗДАТЕЛИ

  Неотдавна  в зала „София” на Столичната библиотека бе представена една необичайно красива изложба на книги. Наречена е „Съвършеното художествено майсторство на италианските издатели”. Представени са уникални издания на библиотеката „Франко Мария Ричи” от Италия.


ПРЕДВИЖДАТ СЕ ИЗМЕНЕНИЯ В ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЯ

ПО ПЪТИЩАТА ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

   Проектът за допълнения и изменения в Закона за движение по пътищата предвижда няколко по-важни изменения. Повечето от тях се отнасят за хората с трайни увреждания, каза преди дни Иван Вълков, председател на транспортната комисия в парламента.


ОНЛАЙН РЕГИСТЪР ЗА ТЕЛК КОМИСИИТЕ

   Електронен регистър в интернет ще пресече пътя на поголовното раздаване на инвалидни групи в ТЕЛК и ще позволи всеки, подал документи, да следи в мрежата кой чиновник бави придвижването на молбата му. В електронната система ще бъдат вписани всички, подали заявление за група инвалидност, обясни здравният министър  д-р Стефан Константинов. Портал към нея ще позволява в реално време не само на служителите от Министерството на здравеопазването, но и на самите граждани да виждат докъде са придвижени документите им, има ли някакви пречки за отстраняване, изисква ли се представянето  на още медицински изследвания или епикризи.


Тишина®


 

   

В момента има 7  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ