Брой 6 на в-к "Тишина" от 29 март 2012 г.

 

  ЗАКОНОПРОЕКТ                                                 

ЕДИННИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ НОМЕР

ЗА СПЕШНИ ПОВИКВАНИЯ -112

ЩЕ БЪДЕН ДОСТЪПЕН И ЗА ХОРАТА С УВРЕДЕН СЛУХ

В БЪЛГАРИЯ

Законопроектът, внесен в Народното събрание, ви представяме във вестник „Тишина” с документи и  дела

 Преди малко повече от три седмици Съюзът на глухите  в България получи  добра вест.
В Четиридесет и първото Народно събрание на Република България  народният представител Захари Георгиев, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред , внесе Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112.
За нас, хората с увреден слух, това е изключително важна потребност – да можем чрез смс и видеовръзка на жестов език, да ползваме моментна връзка със службите за спешна помощ.

Четете във вестник „Тишина”

  • Внесените в Парламента предложения и мотиви за законопроекта.

  • Четете предложенията на Съюза на глухите в България за допълнения към текстовете на законопроекта.

  • Четете и най-важната информация за ползване на единния европейски номер 112 за спешни повиквания.


  НА 2 МАРТ 2012 г.                                                  

На  2 март 2012 година  се състоя официална церемония по откриването на

ЕВРОПЕЙСКАТА ГОДИНА НА АКТИВНИЯ ЖИВОТ НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА И СОЛИДАРНОСТТА МЕЖДУ ПОКОЛЕНИЯТА -  2012  В БЪЛГАРИЯ
 

Европейският съюз обяви  2012 година  за  Година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията.

       „ДА БЪДЕМ АКТИВНИ – КАКВО Е НЕОБХОДИМО?”- това бе мотото на форума, състоял се на2 март т.г. в зала „Средец” на хотел „Шератон” София, с който бе открита Европейската година за активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията 2012 в България. 

Министърът на труда и социалната политика, г-н Тотю Младенов е Национален координатор за България на Европейската година за изграждане на по-сплотено общество за всички възрасти – 2012 г.


На заседание на Управителния съвет на СГБ бяха приети

НОВИ ИНИЦИАТИВИ ЗА ОТДИХА НА ГЛУХИТЕ ХОРА


ПРЕЗ ТОВА ЛЯТО

   На 29 февруари тази година Управителният съвет на Съюза на глухите в България  разгледа дейността на дружеството ни за туризъм и отдих „Тишина 14” ЕООД.
  Управителят на дружеството, Георги Стефанов направи подробен анализ за работата през 2011 година и изтъкна основните изводи и направления за дейността, които ще бъдат особено важни за  този летен сезон.
  Членовете на Управителния съвет на СГБ дадоха положителна оценка на работата на „Тишина 14” ООД, утвърдиха графика на смените в почивните ни бази за  2012 година, както и тарифите за ползването им.

  Защо да не летуваме в нашите бази? Къде другаде, ако не в нашите  красиви съюзни станции, където парите са малко, а настроението и спомените ще бъдат чудесни за цял живот? Младите ни членове също нека да опитат там сега – сигурно е, че и децата им след години ще продължат традицията на родителите си.


УНИКАЛНА ИЗЛОЖБА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

  • Повече от 200 художествени произведения на хора с увредено здраве покориха естетическия вкус на българските депутати

   На 29 февруари т.г. в сградата на парламента бе открита изложба от произведения на изкуството, създадени от хора с увреждания.
   Организатори бяха Съюзът на Слепите в България, Съюзът на глухите в България, Съюзът на инвалидите в България и Националния център за социална рехабилитация.
Повече от 200 експоната, създадени от 68 творци с увредено здраве бяха представени тук.


  ЗАСЛУЖЕНО                                                         

ДОБРОВОЛЦИТЕ С УВРЕДЕН СЛУХ ОТНОВО С ПРИЗНАНИЕ

НА СВЕТОВНИТЕ ШАМПИОНАТИ ПО СКИ В БАНСКО
 

  Младежите с увреден слух – участници в спечелилия първо място проект „ И аз мога” в Националния конкурс за доброволческа инициатива за 2011 г. , бяха поканени за втори път от Българската федерация по ски (БФСки), да бъдат в помощ по време на състезанията за Световните купи по ски за жени и мъже от 17.02.2012 г. до 26.02.2012 г.в Банско. Проект „И аз мога” бе финансиран от  програма „Младежки дейности” към Националния център за младежки програми и инициативи (НЦМПИ).
 


  В БУРГАС                                                                

ВТОРИ ШАХМАТЕН ТУРНИР ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

   По повод 3-ти март – Националния празник на България, в бургаската районна организация на глухите се проведе вече станалия ежегоден шахматен турнир за хора с увреждания.
   В него взеха участие глухи шахматисти от РО на глухите – Бургас, шахматисти от Социален център – Бургас и шахматисти от Териториална организация на слепите. Състезателите бяха поздравени лично от областния управител на Бургас г-н Константин Гребенаров. Той сподели, че е съпричастен към инициативите на хората с увреждания и подари на всеки отбор комплект шах и фигури. Участниците бяха приветствани и от г-н Живко Жеков, член на управителния съвет на Българската федерация по шахмат с пожелание за успех и добър старт на шахматния турнир.
   Между трите отбора се разрази оспорвана шахматна битка, в която цареше спортният дух. Пред шахматната дъска всички се чувстваха равностойни и никой не забелязваше своето или чуждо увреждане.
След приключване на състезанието всеки отбор получи купа, а всеки от участниците получи свидетелство за участие и огромно удоволствие от битките над черно белите квадрати.


Тишина®


 

   

В момента има 8  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ