Брой 7-8 на в-к "Тишина" от 20 април 2012 г.

 

  НА 30 МАРТ 2012 ГОДИНА В ПЛОВДИВ  СЕ СЪСТОЯ         

НАЦИОНАЛНО СЪВЕЩАНИЕ С

УПРАВИТЕЛИТЕ НА "ТИХ ТРУД" ЕООД

 • Обсъдени бяха въпроси за производствено-стопанските  резултати на дружествата през 2011 година.

 • По-важните разговори бяха за бъдещото развитие на предприятията ни.

 • Каква ще е управленската отговорност на ръководителите на „Тих труд” ЕООД.

 • Как всички  ние ще трябва да  запазим  в трудните времена на криза честта на фирмата „Тих труд”, която повече от 50 години ни дава сила и самочувствие.

 

   Няма такива предприятия! Няма такива по света,  които да са създадени, за да работят в тях само глухи хора. Колко пъти сме го казвали. Колко пъти в годините сме го изтъквали пред всички национални  и международни институции. Колко пъти сме били горди!
   Срещали сме одобрение. Срещали сме и други мнения.
  Одобрението е било повече. Та кой би могъл да ни попречи да работим добре и да печелим добре в своите собствени предприятия? Никой!
Но, изискванията за добра работа днес  са нашата насъщна грижа. Защото работа ни -  в днешните времена, не е по даденост, нито пък искаме да  e  предлагана по милост. Работата ни е в достойна конкуренция с всички останали.


ПЪРВИ ЕВРОПЕЙСКИ ПАНАИР НА СОЦИАЛНИ ПРЕДПРИЯТИЯ

И КООПЕРАЦИИ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

 • На 29 март в палата № 6 на Международния панаир в Пловдив бе открито първото по рода си в Европа международно изложение на стоки, произведени от хора с увреждания. Експозицията продължи 4 дни.

 • 84 фирми от България, Белгия, Италия, Румъния и Сърбия представиха своите изделия -   текстил, трикотаж, работни облекла,  обувки, мебели, опаковки, полиграфия, пластмасови продукти, играчки, сувенири и аксесоари.

 • Съюзът на глухите в България представи своята марка „Тих труд” с изделията на  9 наши предприятия от Стара Загора, Пловдив, Бургас, Дупница, Плевен, Русе, Шумен, Ямбол и Варна.

   И нека да сме горди – защото представихме наистина добри стоки. Щандовете ни бяха подредени като в „бутик”, а интересът към тях бе наистина голям.
   Самата истина е това, защото пред нашите щандове с интерес се спряха и официалните лица – еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, зам.министър Валентина Симеонова, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, главният директор на панаира Иван Соколов, и Негово преосвещенство, митрополитът на Пловдивската епархия отец Николай.
   Вижте снимките, и нека те да ви говорят.
  С председателя на СГБ г-н Васил Панев с почтителност разговаряха всички. Отново бе изтъкната уникалната значимост на предприятията ни „Тих труд”, в които работят само хора с увреден слух. Няма такива по света.
  Особено приятна бе срещата с дядо Николай, митрополитът на Пловдивската епархия.До днес той не знаеше, че Съюзът на глухите в България е издал речник на жестов език,  за православната църква. С удоволствие го изпратихме, а благословията му получихме с истинската и  непреклонна своя вяра в добродетелността.

 
* * *

   


   За първи път изложение на стоки, произведени от хора с увреждания  е осъществено в
Пловдивския панаир  преди десет години.
   Десетото издание сега  е вече международно за Европа. 


  ЕВРОПЕЙСКА КОНФЕРЕНЦИЯ                                                

"СОЦИАЛНО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО И ЕВРОПА 2020"

Пловдив, 29 март, 2012 г., зала „България” на

Конгресния център в панаирния град

 • В рамките на Първия европейски панаир на социалните предприятия и кооперации на хора с увреждания се състоя и Първата европейска конференция за социално предприемачество.

 • Както всички знаят, 2012 година е обявена от ООН за  Международна година на  кооперациите.

 • България  бе достоен домакин на това международно събитие.

 • В Европа вече знаят, че ние сме една от успелите страни в прилагането на принципите на кооперативното движение. Този форум ни даде и ново самочувствие.

 

  Проявата се осъществи с подкрепата на Европейската комисия по заетостта, на Министерството на труда и социалната политика, на Европейската конфедерация на производствените кооперации и социалните предприятия /СЕКОП/, на Агенцията за хората с увреждания, и на  Международния панаир в Пловдив.
  Участие взеха Националният съюз на трудовопроизводителните кооперации в България, Националната федерация на работодателите на инвалиди, Националният съюз на кооперациите на инвалиди, Съюзът на глухите в България, Съюзът на слепите в България, Съюзът на инвалидите в България, Националния център за социална рехабилитация,  Националният алианс за социална отговорност, както и представители на държави-членки на ЕС.


МЛАДЕЖКИЯТ БАЛ

   Тази година младостта на България празнува в Пловдив.
  В залата на  хотел „Марица” повече от 200 души от цялата страна се събраха на своето тържество.
  Гост  бе заместник председателят на СГБ г-н Николай Нинов.
  Най-красивите ни момичета през 2012 година  получиха блестящите си корони в конкурса „Мис тишина”. Най-атрактивните млади дами получиха своите награди в конкурса „Мисис тишина”. А най-умелите танцьори „грабнаха” наградите за  най-добре танцуваща двойка.

  Добрите ни чувства един към друг направиха тази вечер незабравим спомен. Изисканите тоалети, красивите прически, уханните парфюми....истинска феерия на младостта бе това!
  Откриването бе дълго чакано, но думите на г-н Николай Нинов, заместник председател на СГБ, дадоха най-ведрия старт, отвориха душите и настроението. Самият той е млад човек, как да не бъде най-търсеният събеседник и участник. Направи го прекрасно и с финес!
  А организаторите от РО Пловдив отново показаха, че могат да правят най-доброто. Председателят Красимир Альов бе един от най-активните и всеотдайни хора в тази вечер. А Спаска Джангозова,  - е, тя пак  доказа, че  длъжността „координатор” е най-важната и достойната!
Водеща бе Милена Гъркова-Калинова.
Часовете в тази вечер минаваха като мигове. Никой не искаше да  свършват. Още и още и още продължаваха часовете - до сутринта в лоби-бара на хотела. Тогава всички пак изрекоха своето съкровено пожелание:
„До нови срещи, приятели”!


  * * *


   В конкурса „Мис Тишина 2012” най-прекрасна бе Катрин Хаджицинова от Пловдив.
  Строгото жури в състав: Стоян Герджиков от Пловдив, Янков от Пловдив, Иво Христов от София, Горанов от Пловдив и Нефизе Мустафа /”Мис  Тишина 2011г.”/, от Хасково,  дадоха своята „тежка” дума”:
  Катрин Хаджицинова , ще представи българските момичета на Конкурса  „Мис Свят Тишина - 2012” в Прага – Чехия!
  Нейни подгласнички станаха Маргарита Миткова от Пловдив и Силвия Чан от София.
„Мис Тишина – Пловдив” стана Весела Панайотова.

  За „Мисис Тишина” 2012 , от 12-те представили се участнички, бе избрана  Жулиета Пейкова от Пловдив. Второ и трето място получиха Боряна Топчиева от Пловдив и Джамиле Ашикова от Доспат.
  Отличието за „Най-добре танцуваща двойка” бе за Кристина Григорова от Хасково и Атанас Калинов от Пловдив. Следваха ги Росица Караджова от Хсково и Господин Пенев от Пловдив, а трети станаха Гюлфидан Кършева  и Стоян Герджиков от Пловдив.
  Макар и извън конкурсната програма, хиляди аплодисменти получиха изпълнителите от пантомимичния състав, с художествен ръководител Красимир Альов, както и групите за модерни танци от Пловдив и Хасково.
  А дансингът се „препълни” с най-милите поздрави за следващото ни талантливо поколение – Ангелина Герджикова,  наследничката на Анжела и Стоян, получи своите заслужени аплодисменти, а най-сърдечните усмивки бяха за Краси Альов – младши.

Наша бе тази вечер на младостта!


ДОБРОВОЛЦИ ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ И

РАВНОПОСТАВЕНОСТ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ
 

  Стартира проект, който включва млади хора от три европейски страни – Франция, Италия и Испания, като доброволци в България. Те ще бъдат в помощ на организации и местни институции, работещи и отговарящи за и с хора с увреден слух, както и на деца, младежи и възрастни хора с увреден слух. 

  Инициативата  „Доброволци за толерантност и равнопоставеност на хора с увреждания”, иницииран от Сдружение „Отворено общуване”, е насочена към млади хора с интереси в областта на социалната и гражданска ангажираност към  мястото, което хората с увреден слух заемат в нашето общество, социалния им живот, тяхната адаптация и интеграция, равнопоставеното им включване в съвременното гражданско общество, като достойни европейски граждани.


ДО ВСИЧКИ СЪЮЗНИ ЧЛЕНОВЕ
 

   Наближава крайният срок за подаване на резервации за почивните бази на СГБ.
„Тишина 14” ЕООД има желание да осигури на всички желаещи почивка в хотел „Тишина”, в хотел „Студенец” и в ТБ „Албатрос”.
  След изтичането на срока местата в базите ще бъдат раздадени на външни туристи.

За това побързайте и се запишете в РО на глухите в съответния град!


Тишина®


 

   

В момента има 13  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ