Брой 13 на в-к "Тишина" от 18 юли 2012 г.

 

ОЧАКВАТ НИ ЩАСТЛИВИТЕ ДНИ

НАЦИОНАЛНИЯТ ТУРИСТИЧЕСКИ СЪБОР И

ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ СЪБЕРЕ РАДОСТТА НА ДУШИТЕ НИ

  • От 6 до 8 септември  ще бъдем пак  заедно. Този път в село Рибарица – красивата „перла” на Тетевенския балкан

alt alt

alt alt

alt alt

alt alt

alt

 

Уважаеми приятели!
   По-малко от два месеца ни делят от най-хубавата наша обща среща – СЪБОРЪТ.

  Празник ли да го наречем, дългоочаквана среща за приятелство и  творчество ли да му кажем?  Все едно – думите са слаби! Когато сме заедно на нашия СЪБОР, всичко друго е…слабо.
   По традиция, всяка година ръководството на СГБ избира за  Националните туристически събори  различни, но забележителни с красотата си местности.  А това  е и култура –  помислете колко спомени имаме вече от най- прекрасните кътчета на Родината. Кога иначе да ги посетим?
   Тази година сме в Рибарица.


  Срокът за предварителното  записване и заявки за участие  в събора е  до 30 юли т.г., в съответните Районни организации.   До тогава координаторите на РО  трябва да знаят точния брой  на своите членове, които ще бъдат на събора.
  СГБ поема ангажимента за осигуряване на достатъчно легла в хотели, частни квартири и туристически бази в село Рибарица.
  Ако след този срок има още желаещи за участие, записването ще е до 20 август. До тази дата  желаещите ще могат да се запишат за незаетите места, ако има останали такива.


  ЗА НАШИТЕ ДЕЦА                                                                 

НАЙ-ДОБРАТА ГРИЖА

ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ОБУЧЕНИЕ

alt

  В началото на юни т.г. се състоя Осмата национална научно-практическа конференция, посветена на проблемите на рехабилитацията и обучението на деца с увреден слух, назована „Ти чуваш”. Тя бе организирана от ССУ с ДГ за деца с увреден слух „Проф. Д.Денев” и Народно читалище „Цар Борис ІІІ”.
  В конференцията взеха участие най-изтъкнатите български специалисти, които днес работят в областта на теорията и практиката на този най-важен за нас проблем. Повече от 30 доклада и научни разбаботки бяха представени тук.  Конференцията бе и с международното участие на специалисти от Сърбия и Македония.


СЪЮЗЪТ НА ИНВАЛИДИТЕ В БЪЛГАРИЯ

ОРГАНИЗИРА СВОЯ

ІV МНОГОЖАНРОВ ФЕСТИВАЛ НА

ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

alt alt


   Фестивалът се състоя  на 23 и 24 юни т.г. в гр. Перник,  кв. Църква. Той е Четвърти по ред. И тази година бе под патронажа на кмета на община Перник  г-жа Росица Янакиева. Организиран е със съдействието и по програма на Агенцията за хора с увреждания.
  Зам. председателят на СГБ г-н Николай Нинов поздрави участниците и припомни, че ратифицирането на  Конвенцията на ООН  вече ни дава достойни възможности, за да доказваме своите права. Нека да успяваме и чрез изкуството! – каза той.


  РАЗМЯНА НА ОПИТ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И БЕЛГИЯ              

ЗА СОЦИАЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРА

С УВРЕЖДАНИЯЧРЕЗ ТРУДОВА ЗАЕТОСТ


  На 19 юни т.г.  стартира  международен  проект, „Иновативни мерки в сферата на  професионалната рехабилитация, ориентиране, обучение и заетост на хората с увреждания.
  Проектът е съфинансиран от Европейския Социален фонд на Европейския  Съюз и е с  подкрепа  по Оперативна програма”Развитие на човешките ресурси”.

alt alt

  Домакин на първата среща бе  Националната федерация на работодателите на инвалиди.
  За да обсъдят първите решения за съвместна работа, в София се  събраха представители  на организацията Knowledge Center Social Europe – от Белгия,  на  Сдружение „Хоризонти,  на Агенцията за хората с увреждания, както и представители на други  организации на  хора с увредено здраве, които осъществяват стопанска дейност.


  ОТ 20 ДО 24 ЮНИ Т.Г. В ХОТЕЛ "СТУДЕНЕЦ" СЕ СЪСТОЯ  

РЕПУБЛИКАНСКОТО ПЪРВЕНСТВО

ПО ШАХ ЗА ХОРА С УВРЕДЕН СЛУХ ‘2012

alt alt


   Надпреварата „противопостави”  15 запалени любители  на тази интелигентна игра от цялата страна.
  Най младият бе Красимир Алексиев от Пловдив, а най-възрастният Атанас Махлев от Свищов. Единствената дама  на първенството бе Мария Хамамова от Стара Загора.
   Първенството протече изключително оспорвано. В седем кръга  състезателите се бориха да докажат своите възможности и да надиграят противника.
   По думите на главния съдия Александър Добрев,  първенството премина в условията на „чиста игра”, но при оспорвани ходове и разигравания.
   На първо място се класира Георги Пенев от Горна Оряховица.
   Второто място бе за Атанас Махлев от Свищов.
   Трети стана Станко Крайчев от Хасково.

  Наградите бяха интересни. Освен  почетните грамоти, състезателите получиха и любопитни сувенири –  голяма шахматна фигурация, с картина от другата страна. Е, може би всеки ще окачи картината на стената у дома си. Но кой знае, ако някога му хрумне, може винаги да обърне картината и веднага да измисли някой нов шахматен ход.
   Честито на победителите!

 


  МЕЖДУНАРОДЕН СЕМИНАР                                            

„РЪЦЕТЕ КАЗВАТ ВСИЧКО”

alt


   От 25.06 до 02.07.2012 г., в град Адана /Турция/, бе проведен международния семинар  „Hands Tell Everything” (Ръцете казват всичко).
   Проектът бе финансиран от Европейската комисия по програма „Младежта в действие”. Участие в него взеха интегрирани групи  от младежи с увреден и с нормален слух от Латвия, България, Румъния и Турция.
  От България партньор по проекта бе Сдружение „Отворено общуване”.
  Екипът на сдружението изпрати в Турция нашите младежи с увреден слух – Иво, Ева, Тони, Цвети и Боян, заедно с Камелия Трифонова – жестомимичен преводач и преподавател в училището за деца с увреден слух в София  „Проф. д-р  Денчо Денев”, както  и преподавателят по английски език, Златко Златев, от езиков център „Зази”.


Тишина®


 

   

В момента има 17  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ