Брой 14 на в-к "Тишина" от 30 юли 2012 г.

 

НАШИЯТ ПРАЗНИК

ЗА 78-МИ ПЪТ ТАЗИ ГОДИНА ЧЕСТВАХМЕ

12 ЮЛИ – ДЕНЯТ НА ОСНОВАВАНЕТО НА НАШИЯ СЪЮЗ


  Няма човек от нас в цяла България, на който в този ден да не „трепва” душата му с гордост и радост.
Нашият празник бе! И всеки му отдаде почит.
Мнозина се срещнаха с приятелите си от териториалните и районните организации. Посетиха красиви места, радваха се и се веселиха, показваха на децата си какво е това приятелство и обич между хората.
Други си останаха у дома, но също усетиха радостта. А на всяка трапеза неизменно се казваха думите: „Да е за здраве!”, „Да е за успех на децата ни!”, „А и за нас да има добри дни!”
Дай Бог – дето се казва! Но само Бог няма да ни помогне. Дали да не призовем сега за съпричастност и правителството, а дали и себе си да не призовем - за повече активност, за повече работа и за другарство в нашата общност.


  ДУПНИЦА, САНДАНСКИ, БЛАГОЕВГРАД, ПЕРНИК       

ЗА ПРАЗНИКА – ДОБРА ДУМА

ЗА ВСЕКИ ДОБЪР ЧОВЕК

   Няма съмнение, че почивната станция на „Тих труд” в Дупница бе едно от най-оживените места в околността на Рилския манастир в празничните дни след 12 юли.
  Красивата местност, прохладата на планината, бистрата вода „отвориха” душите на всички, които бяха дошли тук. А те не бяха малко. Наред с членовете на районната организация в Дупница, сред които имаше и от териториалните организации в Сандански и Благоевград, тук бяха и приятелите им от териториалната организация в Перник.
  Специален гост на празника бе г-н Васил Панев, председател на Съюза на глухите в България.
  Тържествената част на празника бе открита от председателя на районната организация Петър Тричков. Когато той поздрави участниците с „Добре дошли”,  всички вдигнаха ръце за поздрав – десетки широко отворени длани дадоха знак за нашата единност! Какво по-хубаво, какво по-силно чувство може да изрази този наш поздрав – придружен от грейналите и щастливи лица!
  За силата на нашия съюз на глухите бе изказването на г-н Васил Панев. Той отбеляза, че „78 години вече ние пазим заветите на нашите първооснователи. Пазим техния ентусиазъм и доброта.В годините организацията ни е имала възходи и спадове. Възходите са били повече.”


  РО СОФИЯ                                                                                   

ПРАЗНИК С ИЗПИТАНИЯ,

НО С ЧУДЕСНИ СПОМЕНИ

   На 14 юли се проведе летният туристически празник на софийската районна организация на глухите, който се състоя на Витоша, на хижа „Панчо Томов”.
  9.30 часа е. На спирката на „Овча купел” два автобуса с членовете на РО в София потеглихме с много радостен ентусиазъм и прекрасно настроение. Никакви юлски жеги не можеха да ни спрат отново да се срещнем с приятелите си на нашата хижа.
Този ден остави в сърцата ни много спомени и мигове прекарани сред природата с пожелания за нови срещи.


  ХАСКОВО, КЪРДЖАЛИ И МОМЧИЛГРАД                         

ПРИКАЗЕН ДЕН ДО СВЕТИЛИЩЕТО НА ОРФЕЙ

   Тази година ръководството на РО Хасково решихме да отпразнуваме Деня на СГБ заедно с нашите приятели от ТО Кърджали и ТО Момчилград.
   На 14 юли в 7.30 заедно с нашия екскурзовод тръгнахме с автобус (осигурен от „Тих труд”) за Кърджали. В 8.30 взехме групата от териториалната организация в Кърджали. Пътувайки за Момчилград, минахме покрай „Водното огледало” на река Арда, която минава през Кърджали.
    В 9 часа пристигнахме в Момчилград, където ни очакваше изненада. Дните от 9 до 15 юли  бяха обявени като празници на града под мотото „С Момчилград в сърцето си”. С удоволствие станахме участници в някои от културните прояви, сред които изложби, концерти, демонстрация на традиционни обичаи и нрави. Във фоайето на читалището беше уредена голяма изложба на художници от Момчилград и региона. За наша радост видяхме картини-цветя, както и пейзажи от младата художничка с увреден слух Юммюгюл Сали, която е студентка в  Националната художествена академия. Разгледахме изложбата, поздравихме нашата художничка и тръгнахме по определения ни маршрут.
   Въпреки 40-градусовата жега, ние хората с увреден слух, изживяхме един прекрасен ден. Завърнахме се бодри и отпочинали, с желание отново да се срещнем всички на Националния туристически събор в Рибарица.


  РО ПЛЕВЕН                                                                                  

КРАСОТА И ПРИЯТЕЛСТВО, СЪБРАНИ В ЕДИН ДЕН

   Вече е традиция членовете на районната организация в Плевен да се събират заедно за празници. Така стана и сега.
  На 15 юли се събрахме на Крушунските водопади. Това е една прекрасна местност край с. Крушуна. Природата там е вълшебна - дава сила и вдъхновение на всеки, прави ни добри един за друг.
  Срещата бе посветена на празника на хората с увреден слух, на който отбелязахме 78-годишнината от създаването на нашата организация.
  В този ден ние, плевенчани, бяхме поканили и нашите приятели от Лом.
  На Крушунските водопади дойдоха 70 човека от Лом и 50 от Плевен - общо 130 наши членове.


  РО ЛОМ                                                                                         

МАЛКАТА НИ СТРАНА Е СЪБРАЛА

БОГАТСТВОТО НА ПРИРОДАТА

  По случай празника на Съюза на глухите в България - 12 юли, ние от Ломската организация на глухите организирахме екскурзия до Крушунските водопади при село Крушуна, Ловешко. Ръководството на дружество „Тих труд” в града ни осигури транспорта. Въпреки горещото време, около 70 души с желание предприехме това пътешествие.
  Пътят към Крушуна минава през Ловеч, където се отбихме, за да посетим забележителностите на града - Етнографския комплекс „Вароша“, музеят „Васил Левски”, храмът „Успение Богородично” и прочутият Покрит мост.
  Посещението на Крушунските водопади ни изпълни с удовлетворение и жажда за нови интересни разходки до красивите кътчета на България.


  РО В БУРГАС И ШУМЕН                                                                    

СРЕЩИТЕ С ИСТОРИЯТА НИ ОБОГАТИХА

   Тази година Районният съвет на глухите в Бургас реши да направим екскурзия до богатия на история Шумен, и да се срещнем с хората от районната организация там по случай 78-годишнината от създаването на Съюза на глухите.
  На 14 юли още в ранни зори ние, членовете на РО Бургас, вече очаквахме с нетърпение автобуса, за да потеглим към новите емоции. По пътя ни към Шумен се спряхме да разгледаме язовир Цонево и природните образувания Чудните скали. По-голямата част от екскурзиантите не бяхме ги виждали досега и останахме очаровани от тяхната грандиозност и великолепие.


  РО ПЛОВДИВ                                                                                        

МЛАДЕЖИТЕ ОРГАНИЗИРАХА ПРАЗНИКА

   На 14 юли т.г. пловдивската районна организация отбеляза 78-годишнината от основаването на Съюза на глухите в България в една прекрасна местност над град Куклен, където се намира манастирът „Св.св. Козма и Дамян”.
  Казват – чудодейно било тава място. И наистина. За първи път толкова  много хора  се събрахме тук . Повече от 180 души бяха решили да празнуваме заедно. С два автобуса и 15 леки коли, в прекрасно настроение дойдохме в тази омайна с природата си местност.
  Но и друго беше важно. Даже може би по-важно. Че тази година празникът бе организиран от Младежката организация към районната организация в Пловдив.
  Младите взеха инициативата и със сърце и направиха този наш прекрасен ден. Това е! Новото ни поколение достойно продължава традицията и заветите на основателите на нашия съюз. А те също са били млади хора.
  Боряна Георгиева, председател на младежкия съвет, Нели Богданова, заместник председател и Весела Панайотова, отговорник за туризма, както и всички други, се бяха постарали за най-доброто.


  РО ВАРНА                                                                                               

СПОРТЕН ПРАЗНИК В ШКОРПИЛОВЦИ

   Членовете на районната организация на глухите във Варна неизменно спазват традицията деня на Съюза на глухите в България 12 юли, да го празнуват на различни места. Този път по предложение на младежката организация към РО и на председателя Диян Стойчев, избрахме да посетим село Шкорпиловци, отстоящо на 50 км. южно от Варна. Въпреки, че денят беше рекордно горещ, за всички участници 15 юли бе един прекрасен ден, прекаран край морето с приятели и много емоции.
  Председателят Диян Стойчев заедно с младежите от РО Варна бяха там, на палатки, още от 12 юли. Като домакини, посрещнаха пристигащите от Варна и от териториалната организация в Добрич.  Лагерът им бе чудесно обзаведен и шатрата, която бяха построили, се превърна в център на събитието. Спортните състезания се проведоха на плажната ивица.


СРЕЩА МЕЖДУ ПОКОЛЕНИЯТА

   В три от най-горещите юлски дни доброволците от проект „Доброволци за толерантност и равнопоставеност на младежи с увреждания” се срещнаха последователно с едни от най-популярните личности от живота на различни поколения хора с увреден слух – слухово-речевия рехабилитатор Невена Михайлова, г-жа Мария Кръстева и председателя на Съюза на глухите в България Васил Панев.
   В интересни срещи и разговори доброволците Паола, Суана, Хосе, Иван и Джулиано (които вече пет месеца са в България и които повечето познават от техни включвания  в различни инициативи на районното организация в София, както и на младежката организация към нея), се запознаха с интересни факти от обучението на най-малките деца с увреден слух, на активния образователен и социален живот на децата и младежите от АРДУС, както и с активния живот на глухите хора в цялата страна и възможностите за тяхното социално включване.


КРАСОТАТА НА СВЕТА ТАЗИ ГОДИНА

СЕ СЪБРА В ПРАГА

   Един от най-красивите градове на Европа - Прага в Чехия, цяла седмица бе домакин на най-красивите момичета с увреден слух в света.

  „Златна Прага” казват на този град. И наистина великолепието му бе достойно за този изключителен конкурс.
  Изключителен по няколко причини. Първата, защото тази година имаше рекорден брой участнички – от 48 държави. Втората, защото се знае, че момичетата с увреден слух са едни от най красивите. И още – защото и медиите научиха и отразиха по достойнство състезанието за титлите „Мис Свят-Тишина 2012” и „Мис Европа-Тишина 2012”.
 С много ръкопляскания и възгласи премина представянето на „Мис Тишина-България” КАТРИН ХАДЖИЦИНОВА. Тя даде всичко, за да очарова публиката, представи достойно себе си и родината. И няма съмнение, че нейното индивидуално изпълнение „Без радио не мога” се хареса на организаторите, защото единствено то бе излъчено в интернет мрежата.


СГБ ТЪРСИ И ПРЕДЛАГА ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА

СОФТУЕР В ПОМОЩ НА ХОРАТА

С УВРЕДЕН СЛУХ

   Като институция, която полага усилия в насока достъп на граждани с увреден слух до високотехнологични помощни средства, ние, от Съюза на глухите в България, се интересуваме от съвременните технологични решения, ориентирани към хора с проблеми на слуха. Във връзка с това се запознахме и с някои чуждестранни продукти, чиято поява на българския пазар би била от полза за слухоувредените хора.
   Интересуваме се какви са възможностите за създаване на софтуер за транслиране на говорим български език в текст. Какво от вече споменатите по-горе технологични решения е възможно да бъде разработено и осъвременено, с цел по-голяма ефективност и приложение?
  Оставаме с очакване на отговорите на софтуерните фирми.


  ВАЖНО СЪБИТИЕ                                                                 

ВАЖНО СЪБИТИЕ

   Младежката организация на СГБ е утвърдена през 2014 г. да бъде домакин на Генералната асамблея на EUD и на Международния младежки лагер за глухи.
 


Тишина®


 

   

В момента има 12  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ