Брой 15 на в-к "Тишина" от 21 септември 2012 г.

 

XXIV НАЦИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ

СЪБОР НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА

СЪЮЗА НА ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ

6, 7 и 8 СЕПТЕМВРИ 2012 година в с. РИБАРИЦА


   В хрониката на нашето съюзно движение ХХІV-ят Национален туристически събор ще остане паметен.
   На този събор, след 1982 г., когато бяха дошли 1600 глухи туристи, бе отбелязано най-многолюдното присъствие.
  Само който не бе тук, само той не изживя щастието да бъде сред хиляди свои приятели! Всъщност, никой не можа точно  да преброи присъстващите – 1500 души, та и още. Повечето бяха дошли организирано със своите районни организации. Но стотици други избраха възможността да дойдат поне за ден и за вечер тук, в този прекрасен български край. И не сгрешиха. Преживяването бе незабравимо!
  И с друго ще се запомни този събор – с присъствието на толкова много деца! От пеленачета  до тийнейджъри  -  всяко  се приобщаваше от родителите си  към добротата и сърдечността на нашата общност.
  В тези дни и Господ бе с нас. Прекрасно бе времето във всеки един от дните. Слънцето бе щедро, но дори и то скри горещите си лъчи, когато се провеждаха забавните спортни игри, за да е по-леко на участниците. А вечерите – вечерите бяха топли като за приятелство и обич.
  За домакините – какво да кажем. Получихме най-доброто от тях.  Кметицата на с. Рибарица, г-жа Пенка Ганева, бе изпълнила всички  изисквания на организаторите  за условията на пребиваване в хотелите, в частните вили и в местата за палатъчните ни лагери. Имахме непрестанно осигурено медицинско обслужване и полицейска охрана. 
Слава Богу, този път и лекарите и полицаите останаха „без работа” – никакъв инцидент нямаше!
   А на тръгване всеки един от участниците каза добри думи за благодарност на председателя на СГБ г-н Васил Панев, на зам.председателя г-н Николай Нинов, на коменданта на събора г-н Георги Йотов, на председателя на РО Плевен г-н Димитър Петров, на отговорника  г-жа Димитрина Каракирова, на председателите и координаторите на районните организации. Прекрасно бе! 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, ДРАГИ  ГОСТИ И ПРИЯТЕЛИ,
УВАЖАЕМИ Г-Н МАРКОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА
                   ГЛУХИТЕ И ТЕЖКОЧУВАЩИТЕ В МАКЕДОНИЯ,
УВАЖАЕМИ Г-Н НИКОЛА ОГНЕНОВ,
БИВШ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА В МАКЕДОНИЯ,
УВАЖАЕМА Г-ЖА ПЕНКА ГАНЕВА, КМЕТ НА С. РИБАРИЦА,
СКЪПИ ЧЛЕНОВЕ НА СЪЮЗА НА ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ,

  С голяма радост приветствам всички Вас на нашия  Национален туристически събор!
  Днес ние отново сме заедно. Повече от 1500 души сме тук!
  Искам всеки от Вас да изживее с радост и доброта дните на нашия ХХІV туристически събор.
 Съюзът на глухите в България положи много усилия за добрата организация на това наше национално събитие. Но вие знаете, че Съюзът на глухите в България винаги и при всякакви условия е защитавал и ще защитава своите членове, ще се бори за тяхното достойнство и равноправие.
 Днес ние се намираме в едно от  най-прекрасните места на нашата Родина. Тук срещнахме и добри хора.
 Г-жа Пенка Ганева, кмет на село Рибарица, направи всичко, за да осигури най- добрите възможности за приятното пребиваване на всеки един наш участник. А и организаторите на събора, и всички, които ни подкрепяха, свършиха своята добра работа.
 Радостно е, че с нас отново е дългогодишният ни приятел г-н Васко Марков, председател на Съюза на глухите и тежкочуващите в Македония. Заедно с г-н Никола Огненов, който доскоро оглавяваше организацията в Македония, те са присъствали на много наша събори. И винаги бе приятно да бъдем заедно, за да споделяме опит и да обсъждаме бъдещи инициативи.
   Уважаеми членове и гости,
  Съюзът на глухите в България неотдавна отбеляза своята 78-годишнина. Нека се гордеем с това, че нашата организация е сред най-дълголетните. Нека се гордеем обаче и с това, че във всичките тези години - на възходи и на не дотам добри времена, нямаше сила, която да ни раздели!
  Съюзът на глухите в България и  през тази година с много достойнство и чест отстоява правата на своите членове.
  Знаете - през януари т. г. правителството на Република България  ратифицира Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Преди месеци бе създадена Междуведомствена комисия под ръководството на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, за промяна на законодателството на Република България. Защото Конвенцията изисква промяната на повече от 40 закона.
Съюзът на глухите в България даде своите предложения за законодателни промени, базирани в  13 от членовете на Конвенцията.
Горд съм, че тези предложения дойдоха именно и наистина от вас – от разумните ви  и отговорни обсъждания в районните организации  по места. Тези предложения  ние ще отстояваме докрай!
Голям наш проблем остава все още узаконяването на жестовия език.
Докато няма закон, няма да има и добро обучение на децата ни с увреден слух. СГБ има създадена методология за уеднаквяване на жестовете, имаме и утвърден  речник за близо 5000 знака. Но това само не стига.

Другото, за което ни боли е безработицата. Трудно е. Наистина икономическата криза засяга всички, но за глухите хора липсата на добра работа е тревожен проблем. За това  нека заедно да мислим - градивно и мъдро - кое ще е най-доброто, което да сторим, за да е добро бъдещето ни.
През месец ноември Съюзът на глухите в България ще проведе извънредно Общо събрание на пълномощниците, на което ще бъде утвърдена Стратегия за развитието на Съюза до 2020 година. Изключително внимание ще бъде отделено на въпроса за съдбата на нашите предприятия. Решенията ще са важни за стабилизирането и бъдещото развитие на СГБ.
Но днес сме на събор.
 Събор е красива българска дума. Тя е символ на обединението на хората от една общност, на изявата на техните уникални способности и умения. Нека отново сега да покажем себе си – с танците, с веселието, с другарството помежду ни.
  Бих искал на нашия събор да изживеем чудесни дни, изпълнени с приятни емоции и много настроение. Нека запазим в душите си незабравими спомени  за красотата на този  край, за историята му и за хората, с които сме заедно.
  Бъдете живи и здрави!

ОТКРИВАМ ХХІV-я  НАЦИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ СЪБОР
НА СЪЮЗА НА ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ!

ВАСИЛ ПАНЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СГБ

 

alt alt

alt alt

 


ПЕНКА ГАНЕВА, КМЕТ НА СЕЛО РИБАРИЦА

  Хубав е Тетевенския край. Раздиплил поли от Вежен до Боаза. Едно развълнувано море от върхове и долини, де си няма нийде прилика. Приказно и завладяващо е село Рибарица, с неповторимата си панорама от върхове и долини, вековни гори, редуващи се с тучни поляни и бистри планински потоци, курорт, който целогодишно  посреща гости от цялата страна и чужбина.
  Ето и днес ние, гостоприемните балканджии, ви казваме "Добре дошли!" на ХХІV–тия национален туристически събор  на членовете на Сюза на глухите в България
  Скъпи гости, за нас е чест, че вашето ръководство избра Рибарица за място на провеждане на вашия събор. Радвам се, че точно тук, в Рибарица, вие ще се срещнете за пореден път от всички краища на България,  за да бъдете заедно и да покажете невероятните си възможности си в художествените танцови изпълнения, както и в песенното изкуство със синхронно изпълнение на жестов език.
  Особено ми е приятно, че точно днес, на шести септември, на тази велика и значима за българите дата, ние ще бъдем заедно с вас за да отпразнуване 127 години от съединението на България и ХХІV–тия Национален туристически събор - два празника в едно. 6-ти септември е една от бележитите дати в новата българска история, едно от най-дръзките и най-достойни събития в развитието на младата тогава българска държава.  Едва ли някой ще оспори факта, че Съединението е най-безспорното събитие в националната историческа памет. Това е един от малкото моменти в нашата история, когато българският народ се явява единен пред предизвикателствата на съдбата. Това е един от малкото моменти, когато българинът е дръзнал категорично да отхвърли чуждия диктат, външните внушения и да поеме сам, в собствените си ръце, съдбата на отечеството.
Нека българщината и здравия  дух, който носим, да бъдат доминиращи, за да бъдем по-добри, по силни и единни!
Пожелавам приятни мигове със самодейците при читалище "Развитие -1931 г. Рибарица", които специално за вас ще покажат танцовите уменията на балканджии.
С което откривам  ХХІV – тия Национален туристически събор на Съюза на глухите в България .
Още веднъж - честит празник, много настроение, приятни и незабравими мигове в Рибарица!


  ПРЕДСТОЯЩО                                                                        

МЕЖДУНАРОДНА СЕДМИЦА НА ГЛУХИТЕ,

24 - 30 СЕПТЕМВРИ

alt

  От 1958 година и досега, по инициатива на Световната федерация на глухите, последната неделя на месец септември се отбелязва като Международен ден на глухите.
  През 1968 г. СФГ обявява цялата последна седмица на месец септември за Международна седмица на глухите. Целта е през тези седем дни хората с увреден слух по света със свои разнообразни прояви да привлекат вниманието на  обществеността към възможностите и проблемите си.
  Затова  СФГ насърчава националните организации по света през тази седмица да провеждат свои кампании, в които да включат последните си постижения и ги направят обществено достояние, отправяйки чрез тях своите искания.
  Вече  44 години отбелязването на Международната седмица от глухите хора и Международния ден на глухите засилват все повече тяхната солидарност.
  В предстоящата международна седмица хората с увреден слух от цял свят, които са над 72 милиона души, отново ще заявят справедливите си искания за достоен живот, ще демонстрират своите възможности и постижения в труда, изкуството  и  културата.  
  Световната федерация на глухите през последните десетилетия въведе теми за общностите на глухите за всяка една международна седмица през годините. Така 2009 г. бе посветена на културните постижения; през 2010 г. фокусът бе насочен към образованието на глухите, а миналата година темата бе свързана с проблемите за достъпност до информация и комуникации. Свободата на мнение и изразяването, както и достъпът до информация бе силно подчертано в Конвенцията за правата на хората с увреждания, в чл. 9 и чл. 21. Тогава, в своя апел, отправен до всички организации на глухите, СФГ подчерта, че основните причини са едни и същи: информацията, услугите и   образованието не са налични в езика на знаците, а преводаческите услуги са бедни, не съществуват или са твърде скъпи, което затруднява участието на глухите хора в обществото като равноправни граждани.
  Тази година в своето приветствие ръководството на Световната федерация на глухите отново призовава хората с увреден слух от цял свят: „Нека през Международната седмица на глухите всички мощно да се обединим, за да привлечем вниманието на вземащите решения, на широката общественост и на медиите - за да ги накараме да разберат, че глухите хора имат човешки права!
  За 2012 г. ние предлагаме темата  „Двуезичието (билингвизмът) е наше човешко право!” Ние призоваваме да изберете един, два  или повече въпроси, които са свързани с тази тема, и да направите кампания около нея, като например да включите въпроси, свързани с жестовия език, с образователните системи, с отношението към двуезичието;  или за повишаване на осведомеността за лишените от слух хора и правата им като двуезични граждани. СФГ пожелава на всички слуховоувредени хора весела и солидарна Международна седмица на глухите!”
  И у нас, както всяка година, всички районни организации на Съюза на глухите в България, заедно със своите териториални поделения ще я отбележат по своему, с интересни прояви, в които отново ще привлекат вниманието на обществеността към успехите, постиженията и проблемите на членовете на СГБ, за да изтъкнат първостепенното значение на тяхната равнопоставеност и защитата от дискриминация.


БЪЛГАРИЯ - ДОМАКИН НА ДВЕ СВЕТОВНИ

ПЪРВЕНСТВА ЗА ГЛУХИ

ВТОРИ СВЕТОВЕН

ШАМПИОНАТ ПО ВОЛЕЙБОЛ ЗА ГЛУХИ

СОФИЯ, 16 - 25 август 2012г.

alt

   В най-горещия месец на лятото - август, България бе домакин на IВторото световно първенство по волейбол за хора с увреден слух.
  От 16-ти до 25-ти август нашата красива европейска столица прие 12 мъжки и 10 женски отбора по волейбол от различни държави. На церемонията по откриването присъстваха заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов, представители на Столична община, на федерацията по волейбол и журналисти от различни медии.
  В продължение на 10 дни в залите на спортен комплекс „Арена – Армеец” зрителите се насладиха на изключително интересни и оспорвани мачове. България бе представена от тим в мъжката надпревара. Основният състав на българския национален отбор са предимно от талантливи, но млади състезатели, което оказа влияние и върху крайното класиране на отбора – единадесето място.


ТРЕТО СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО

ПО БОРБА ЗА ГЛУХИ

alt

   Първенството бе открито от г-жа Ребека Адам, член на борда на Международния комитет за спорт на глухите. Приветствие към участниците поднесе и спортният министър г-н Свилен Нейков. Бе поднесено приветствие и от името на кмета на столицата, г-жа Йорданка Фандъкова - патрон на шампионата. В него тя каза: „Столицата на България – София, отново гостоприемно приема едно голямо спортно събитие, което събира най-добрите глухи борци от цял свят. Това е поредното изключително признание както за страната ни, така и за Българската спортна федерация за глухи.”
   Българските борци започнаха с летящ старт на започналото в София Трето световно първенство по борба за глухи.


Тишина®


 

   

В момента има 7  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ