Брой 17-18 на в-к "Тишина" от 31 октомври 2012 г.

 

60 ГОДИНИ ХУДОЖЕСТВЕНА

 

САМОДЕЙНОСТ В ПЛОВДИВ

 

   На 20 октомври  в Пловдив бе празник! Драматичният театър в центъра на града бе приветливо украсен с плакати и информационни материали, а от ранно утро жителите на града вече знаеха – глухите хора имат празник. И наистина голям празник бе!

    Юбилей на младостта! Младост, с която 60 години вече живеят основателите, организаторите, учителите и изпълнителите на художественото ни изкуство в този град. Пловдив – градът, който не случайно всички знаят като „люлка” на културата и най-добрите наши изпълнителски традиции. Удивително е, драги читатели, но на сцената в този юбилеен ден танцуваха наистина три поколения. Заедно - за един танц бяха излезли някои от основателите на художествения самодеен колектив „Лиляна Димитрова”, достигнали вече осемдесетте. С тях танцуваха днешните ни двайсетгодишни артисти. А после… после на сцената излязоха и десетгодишните ни деца.

 Който иска - да вярва! Който не иска – нека да види снимките! Не е имало такъв концерт!

alt alt

   За тези 60 години от началото до наши дни пловдивските самодейци доказаха безспорно, че за истинския талант няма прегради за признанието на обществото и, че независимо от увреждането си глухите хора притежават много други качества, които ги правят уникални като личности и артисти.

 

ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ЮБИЛЕЯ

 

     Уважаеми дами и господа,
     скъпи приятели и гости,

  От името на ръководството на Съюза на глухите в България и лично от мое име ви приветствам най-сърдечно по случай 60 години от създаването на художествената самодейност на хората с увреден слух в Пловдив.
  С вълнение си спомням за извървения път, за трудностите в началото и за успехите и постиженията на всички онези, раздавали се безотказно и всеотдайно в името на изкуството. През всички тези 60 години на този непрекъснат процес на културно и духовно извисяване, самодейците с увреден слух, заедно със своите художествени ръководители, изявявайки се пред публика, доказаха, че са знаещи и можещи, че носят в себе си през времето огъня, наречен талант, без който не става изкуство.
  Вече 60 години художествената самодейност е неразделна част от съдбата на пловдивската районна организация на глухите. Със своите изпълнения пловдивските артисти се наложиха не само в България, но и в чужбина, и всяка тяхна изява се посреща с възторг и се радва на популярност не само сред съюзните членове, но и сред обществеността. Радостно е, че с участията и многобройните концерти у нас и в чужбина те показаха в една нова светлина неизчерпаемите сили на човешкия дух, възможностите на хората с увреден слух и тяхната воля и желание да бъдат равнопоставени.
  Бъдете живи и здрави, за да продължавате да се раздавате още дълго време на своите почитатели и да ги радвате с изпълненията си! Пожелавам ви от сърце не само нови творчески успехи, но и нови последователи в прекрасната и непреходна вечност – изкуството на сцената!
Честита годишнина, скъпи приятели!

 


ВАСИЛ ПАНЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

СКЪПИ ГОСТИ, СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ!

  ДОБРЕ ДОШЛИ на нашия празничен концерт на красотата и таланта, с който отбелязваме 60-годишнината на художествената традиция на глухите самодейци към нашата районна организация!
  Нашият празник не би съществувал, ако не бяха огромният ентусиазъм, всеотдайност и енергията на поколения самодейци през годините от зараждането на художествената ни самодейност до днес.
  Не бихме могли да отбележим този тържествен момент, без да споменем с благодарност и признателност имената на инициаторите на тази прекрасна традиция. Това са: Борис Маркулиев и членовете на управителния съвет на дружеството на глухонемите в Пловдив с председател Илия Пейчев, поставили началото на художествената ни самодейност. Първият художествен ръководител Димитър Терзиев и учителят Стефан Гладков създават танцовият фолклорен състав, чиито първи изяви са през март 1952 г. в Пазарджик и през м. май същата година в Пловдив. Зрителите за първи път присъстват на невиждано дотогава представление – на сцената хора, лишени от слух изпълняват народни танци. Публиката е удивена и с възторг аплодира нашите талантливи танцьори.
  Две години след създаването на танцовия фолклорен състав се сформира драматично-пантомимната група, най-напред под ръководството на Димитър Терзиев, а след това и на Димитър Желязков и Светозар Ламбрев. Така се оформя тъй нареченият тогава художествен самодеен колектив „Лиляна Димитрова” към дружеството на глухите в Пловдив.
  През 1969 г. възниква нов жанр, породен от желанието на глухите хора да рецитират и изпълняват песни с жест и мимика. С помощта и ръководството на Спаска Джангозова се поставя началото на състава за художествено слово, който впоследствие се обогатява с изпълнения на синхронно пеене с мимика и жест. През 1975 г. се създава нов състав – за модерни танци, с художествени ръководители Надка Илиева и Ганчо Загорчев.
  През тези 60 години поколения самодейци и ръководители активно участват в развитието и обогатяването на художествената ни самодейност, за да създадат една пълнокръвна и уникална по своята същност културна традиция. Днешният концерт е доказателство за приемствеността между поколенията самодейци, а също така и за дългогодишното ни ползотворно сътрудничество със Специалното училище за деца с увреден слух „Проф. д-р. Стоян Белинов” в Пловдив.
  Ръководството на РО на глухите в Пловдив изказва благодарност на всички бивши и настоящи самодейци за тяхната всеотдайност, упоритост, енергия и ентусиазъм да съхранят през годините нашата художествена самодейност. Няма да е пресилено да кажем, че тя е визитната картичка на районната организация на глухите в Пловдив.
  Пожелаваме на идните поколения да продължат нашата прекрасна традиция и да ни радват с много успешни изяви!


КРАСИМИР АЛЬОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РО НА ГЛУХИТЕ
ПЛОВДИВ


  ПОЛОВИН ВЕК ТО НА ГЛУХИТЕ В ПЕТРИЧ                                                      

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ИСТОРИЯТА, ПРОДЪЛЖЕТЕ Я!

alt

 Човешкият живот е твърде кратък и за вечността 50 години са само миг...
 Хората, положили основите на териториалната организация в Петрич преди половин век, едва ли са подозирали колко значим е бил този момент, за да я има днес и сега ТО на глухите в Петрич.
 Историята се създава от тези, които са били живите нейни свидетели през годините. Но историята се помни и предава от тези, които я знаят и продължават да я творят.

altaltalt

alt


 Г-н Атанас Гогулев, председател на ТО в Петрич благодари на всички присъстващи  за оказаната чест да бъдат на това неповторимо и вълнуващо тържество, като им пожела от сърце здраве, просперитет и благополучие.


  ДИСКУСИЯ: МОЕТО ДЕТЕ НЕ ЧУВА? АМИ СЕГА?                                         

Уважаеми читатели,

в миналия брой на вестник ”Тишина” открихме тази рубрика, която предизвика небивал интерес. Писмата, които получихме са вече десетки. Ще ги публикуваме последователно.
Ето първото:

Питай, опитвай и не се обезсърчавай!

alt alt

   Петко Нейков е баща на 3-годишният Валери от Стара Загора. Малкият е със слухозагуба, която семейството изживява болезнено, предвид факта, че ситуацията е нова за тях, непозната и поради това – в известен смисъл плашеща. Въпросите дали правят най-доброто за детето си, какво трябва да се направи още и търсенето на средства да облекчат стреса за всички се превръщат в страховити призраци. Петко Нейков знае, че трудното идва от „труд”. И че ще го има това догонване на темповете с останалите деца, но е обяснимо предвид ситуацията и случая на Валко. Освен загубата на слух, малкият си е съвсем здраво момченце, както всички останали деца, и „изоставането” за всички от семейството е просто предизвикателство да "ускорят крачка", което не е повод за притеснение и натъжаване.Петко не забравя, че се учи заедно със сина си на нов начин да общува. 


  ОБУЧЕНИЕ                                                                                                                   

АРДУС РЕАЛИЗИРА СЪВМЕСТЕН ПРОЕКТ ЗА

ПРОФЕСИОНАЛНИ УМЕНИЯ НА МЛАДЕЖИ С

УВРЕДЕН СЛУХ

alt    alt    alt


   Основна цел на проекта “Nothing is Impossible – Vocational Training and Mobility for Hearing Impaired Young People”, финансиран от програма „Учене през целия живот”, секторна програма Леонардо да Винчи, дейност „Мобилност”, е повишаване качеството на социалното включване на хората с увреден слух на пазара на труда и техния “социален капитал”, посредством практическо обучение за придобиване на умения в реална работна среда.

alt


  Проектът на асоциацията "Родители на деца с увреден слух" си постави като основна задача да създаде възможност за натрупване на реален професионален опит за младежи със слухово увреждане чрез мобилност в сродни НПО в Ирландия и Италия – съответно Deafhear и FIADDA,организации, членуващи във FEPEDA. Два потока с по трима участници бяха подбрани сред младежите в АРДУС, съобразно договорения профил на стажантите с колегите от Ирландия и Италия. Всеки поток бе придружаван от лице, което имаше за цел да наблюдава, подкрепя и съдейства на младежите за тяхното пълноценно трудово представяне.


МЕЖДУНАРОДНА МЛАДЕЖКА СРЕЩА

ПО ПРОЕКТ НА ЮНЕСКО "СЛОН В СТАЯТА" 

  В красивия турски град Сафранболу, Турция, обявен от ЮНЕСКО за исторически и културен град,  се проведе международна среща на младежи от десет страни – България, Румъния, Италия, Литва, Естония, Гърция, Палестина, Босна и Херцeговина, Хърватска и Турция. Част от присъстващите бяха интегрирана група от младежи със различни увреждания. От българска страна в проекта взеха участие Валентина Накова, член на младежката група към районната организация на глухите в София, и жестомимичния преводач Мария Димитрова, представител на Сдружение „Отворено общуване”.


  ЕВР. ТЕРИТОРИАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО ГЪРЦИЯ - БЪЛГАРИЯ            

КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ "ДОСТЪП ЗА ВСИЧКИ" В ХАСКОВО

   На 15 октомври 2012 година в конферентната зала на хотел „Ретро“ в гр. Хасково от 9.30 часа се проведе конференция по проект „Достъпност за всички“. Присъстваха над 120 души от Съюза на инвалидите в България, Съюза на глухите в България, Съюза на слепите в България,  както и  на диабетно болните в града.
  Приветствия към присъстващите поднесоха: г-н Красимир Коцев – председател на НСХУБ и СИБ; г-н Христос Кесоглу – вицепрезидент на НКХУ на Гърция; г-жа Лиляна Кирчева - Арсова – главен експерт в Министерството на труда и социалната политика; г-н Минко Ангелов – зам. кмет на община Хасково.
  Програмата „Европейско териториално сътрудничество Гърция - България  2007-2013 г.” бе представена от  г-жа Валентина Кордова -експерт „техническа подкрепа по проекта”.


АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА ВАШИЯ ВЕСТНИК

Тишина®

Абонаментната кампания

за 2013 г. ще продължи до 15.12.2012 г.

Абонирането става във всички пощенски станции на страната

Годишният абонамент е 10 лв.

Каталожен №753


Тишина®


 

   

В момента има 5  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ