Брой 19 на в-к "Тишина" от 19 ноември 2012 г.

 

  В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ                                                          

 

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ЗА УЧЕНИЦИ

С УВРЕДЕН СЛУХ

   Тази година Денят на народните будители – 1 ноември, се превърна в един незабравим ден за децата с увреден слух от столицата.
  Възпитаниците на ССУ за ДУС с ДГ „Проф. д-р Дечо Денев” от Групата за изобразителни дейности с ръководител Флореза Иванова, се представиха блестящо сред съучениците си от цяла София.
  Венец-гирлянд, изработен от шестокласниците Слави и Желязко, стана гордото признание на всички софийски ученици, поднесено в знак на почит пред Паметника на народните будители в градинката при черквата „Свети Седмочисленици”.

alt alt
Учениците с увреден слух, получиха специалната награда за изобразително изкуство.


  ДОСТЪПНОСТТА                                                                                               

РАВНОПОСТАВЕНОСТ И

НЕДИСКРИМИНАЦИЯ

altalt


   На 31 октомври т.г. в залата на общината в Благоевград се състоя конференция на тема „Достъпността като предпоставка за недискриминация и равнопоставеност” по проект „Достъпност за всички”. В нея участваха над 50 представители на местните и регионалните власти и медиите, представители на  организации на хора с увреждания, сред които и хора с увреден слух от териториалната организация на глухите в Благоевград. Техен преводач на жестов език бе Горица Милчева, координатор на районната организация на глухите в Дупница.


ЕМОЦИИ В ЦВЕТОВЕ


alt alt

alt alt

   В късния следобед на 25 октомври галерия „Палитра” на ул. Узунджовска 1 в столицата събра приятели и почитатели на художничката Янка Стоименова – Трачук, за да се насладят на великолепните платна от втората ù самостоятелна изложба, наречена „Емоции в цветове”. За галерията това е 36-тата поред експозиция, която по интересно стечение на обстоятелствата представи точно 36 картини на Янка Трачук.


  ДИСКУСИЯ                                                                                                          

Моето дете не чува?

  Много разсъждения, мнения и споделен опит получихме, драги читатели, във връзка с новооткритата наша рубрика. Днес ви представяме поредните от тях.


КАРТИНКИ И ЖЕСТОВЕ УЛЕСНЯВАТ

ОБЩУВАНЕТО С ГЛУХИ ДЕЦА

  Как родителите на дечица с увреден слух общуват с тях? Ползват ли жестове, или използват собствени интерпретации? Как се справят с комуникацията до момента на истинското проговаряне?

  Много родители забраняват на дечицата си да жестикулират, а всъщност жестовият език е чудесен подпомагащ начин за разбиране, естествен и достъпен. Противно на реакциите на някои майки, тази система – според нея – не забавя говорното развитие, а го подпомага и предшествува.
  В два последователни броя ще ви запознаем с мненията на две майки, които споделят най-важните свои стъпки за общуване със своите деца.


  ПРЕДЛАГАМЕ РУБРИКАТА:                                                                           

„ЖЕСТОВИЯТ ЕЗИК И НИЕ”


    Светът на хората с увреден слух  днес живее под знака  на новото изискване за двуезичното обучение  като основно право на глухите. Затова Световната федерация на глухите и Европейската организация на глухите призоваха „Не само да се признават законово  националните езици по света, но и да се гарантира на практика глухите деца да се обучават  в двуезична среда, която ще  ги подпомага успешно да овладяват учебния материал и новите знания .....”.
    Ето защо решихме  да  открием    постоянна рубрика на тема „ Жестовия език и ние”,  към която да насочим вашето внимание, като  очакваме вашите въпроси,  мнения, идеи и предложения, за да можем   заедно да обсъждаме бъдещето на жестовия език у нас.

 


  ОТ СВЕТА                                                                                                             

В РУСИЯ ВЕЧЕ ИМА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ЗА

ЛИНГВИСТИ – ПРЕВОДАЧИ НА ЖЕСТОВ ЕЗИК


   Една новаторска специалност за висше образование бе въведена през тази учебна година в Московския държавен лингвистичен университет:„Лингвистика - превод на жестов език и междукултурни комуникации”.

   За първи път жестов език ще се изучава от студенти – лингвисти, които перфектно владеят чужди езици. Те ще се обучават за свободен превод  с жестове от английски, немски, испански.
  Студентите, които са спечелили конкурса за прием  (в който за 1 място са кандидатствали 9 човека), ще преминат бакалавърска и магистърска степен по тази специалност. Само един от тях  владее ЖМЕ. Досега жестов език се е изучавал по желание в специалностите педагогика и социология. Но сега става дума за преводачи, които едновременно могат да превеждат на два езика. Магистърската степен ще им даде и специалност „Конферентен преводач”.


АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА ВАШИЯ ВЕСТНИК

Тишина®

Абонаментната кампания

за 2013 г. ще продължи до 15.12.2012 г.

Абонирането става във всички пощенски станции на страната

Годишният абонамент е 10 лв.

Каталожен №753


Тишина®


 

   

В момента има 19  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ