Брой 4 на в-к "Тишина" от 28 февруари 2014 г.

 

  В СЪЮЗА НА ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ                         

НА 14 ФЕВРУАРИ Т. Г. СЕ ПРОВЕДЕ ЗАСЕДАНИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СГБ

   във връзка с подготовката и провеждането на общите отчетно-изборни събрания в териториалните организации на СГБ, на събранията на пълномощниците на районните организации и на Съюза на глухите в България, както и за тържественото честване на 80-годишния юбилей от създаването на СГБ.


   Председателят на СГБ г-н Васил Панев информира членовете на Управителния съвет за мащабната работа, която предстои през тази година в нашия съюз във връзка с честването на 80-годишния юбилей на Съюза на глухите в България:

  Уважаеми дами и господа, – каза той,
  2014 година е наситена с изключително важни и отговорни мероприятия, с които СГБ, Централното управление, районните организации, териториалните организации и всички съюзни членове ще бъдат ангажирани.
На първо място пред нас стои провеждането на отчетно-изборната кампания на пълномощниците на Съюза на глухите в България. Това е най-отговорният момент от дейността на СГБ.
   Всички събрания трябва да се проведат съгласно изискванията  на Устава на СГБ и трябва да се подготвят много внимателно.
  Освен това предстои да се проведе честването на 80-годишния юбилей на СГБ на 16 юли 2014 година.  Мероприятие, в което ще вземат участие както голяма част от нашия актив, така и гости от чужбина.
  Предстои да се проведе в България Генералната асамблея на Европейската младежка организация – мероприятие с голям международен отзвук.
  Предстои провеждане на съвместна среща между Московската градска организация на ВОГ и активисти от районните организации на глухите на СГБ.
 Предстоят да се проведат националният туристически палатков събор от 5 до 7 септември, както и редица други мероприятия от централен и районен мащаб.
  Програмата ни е голяма и натоварена.

  Членовете на Управителният съвет на СГБ взеха решение  официалното честване на юбилея да бъде проведено на  16 юли 2014 година – (сряда).
  На основание чл.38, ал.1 и чл.39 от Устава на СГБ, Управителният съвет взе решение: На 10 април 2014 година да се проведе събрание на пълномощниците на Съюза на глухите в България, при следния
   Дневен ред:
   1.Приемане на програма за дейността на СГБ през 2014 година.
   2. Приемане на бюджета на СГБ за 2014 година,
   3. Изменение и допълнение на Устава на Съюза на глухите в България.


* * *


   На заседанието на Управителния съвет на СГБ, състояло се на 14 февруари т. г.,  председателят на Съюза на глухите в България г-н Васил Панев предложи, а членовете на Управителният съвет приеха с пълно одобрение, да бъде отпусната финансова помощ за лечението на Ридван Мустафа от РО на глухите в Хасково в размер на 2000 лева.
   Г-н Васил Панев обяви, че хонорарите от творческата му работа във вестник „Тишина”, свързани с написването на материали за 80-годишнината на СГБ, се даряват за лечението на Ридван Мустафа.
    Г-н Васил Панев обяви, че ще дари  на Ридван Мустафа  и сумата, спечелена от делата за уронване на престижа му срещу журналистката от вестник „Дневник” и срещу Лиляна Ангелова от Пазарджик.

***


  На 20.02.2014 г. Ридван Мустафа от РО на глухите гр.Хасково навърши 20 години.
 Какво са 20 години? Най-прекрасните, най-желаните младежки години, изпълнени с дръзновение и съкровени мечти...
   Реди е ученик в 12 клас на професионална гимназия по лека промишленост – Хасково. Предстои му да бъде тази година абитуриент. Винаги усмихнат и добродушен, готов да помогне с каквото може на приятели и близки, на съучениците си. Всички го знаем с участията му в нашите фестивали и събори, активно участваше и в танцовия състав и групата за модерни танци към РО.
  В момента Реди се бори с най-коварното заболяване. Всички ние – ръководството на РО, неговите приятели и съученици – от сърце и душа му желаем много, много здраве, сили и кураж до пълната победа над болестта и завръщането му отново сред нас.  Реди, ние вярваме, че ти ще победиш, защото си само на 20 години!!!
Знаем, че Бог изпраща изпитания само на силните.
  Ти си силен, приятелю! Ние сме с теб и заедно ще надвием болестта! Не се предавай! Обичаме те и ти желаем здравето да не те оставя, щастието да те съпътства и късметът да е с теб!


  СЪЮЗЕН ЖИВОТ                                                              

НЕКА ДА СПРЕМ ВЕЧЕ

НАГЛАТА ГЛУПОСТ!

ВАСИЛ ПАНЕВ

 

  Уважаеми членове на Съюза на глухите в България, уважаеми приятели и колеги. Днес се обръщам към всички Вас с едно изключително важно послание. Длъжен съм да го направя в името на истината! Длъжен съм да кажа вече – стига на лъжите! Казвам стига и на наглостта, на простащината и на безочието. Дълго време търпях несъстоятелните словоизлияния на една клика от негодни хора, нарекли себе си „Фейсбук група „Бъдеще за глухите в България”. Приемах с обида, но и с пренебрежителен  смях техните писания. Първо, защото съставът им незначителен е малоброен. Второ, защото думите им са непочтени,  жалки и неграмотно изказвани. Трето, защото все си  мислех, че с времето някакъв, поне малък, проблясък в съзнанието им ще се яви – все нещо ще научат, или все за нещо ще кажат – да, така беше, и добро беше.

Не! Не стана.

  Чашата на търпението ми преля след едно Коледно изявление,  изказано  от  Любен Работов и адресирано  до някакъв си инициативен комитет.

  Колко наглост, колко самозабрава, колко нечестиви измислици се съдържат в него. Мога да опровергая всяко изречение поотделно. Ще го направя сега. При това с документи за делата на СГБ ще докажа лъжовността на този човек. И не само неговата лъжовност  – защото той се явява просто един самотен говорител. Нечестивата лъжовност на цялата тази група хора” искам да изоблича.

   Дойде време на цялата им несериозна, користна и манипулативна група да се противопоставя сериозно. От днес и сега - искам сериозно да кажа - нека всеки да си знае мястото! Своето извоюваното място под небето.Тяхното място,според делата им, не е при нас! Ако искат, нека да го търсят другаде!

   Защото няма честен и почтен член на СГБ, който да не се възмущава, виждайки поредната гавра с честта и достойнството на Съюза ни.Защото и по света не може да има човек, който по такъв безчестен начин да хули своя произход, да хули хляба на баща си, който е ял, да безчинства с глупостите на разюзданите си користни желания.

  А така наречената „опозиция”, отново оцапаха и омърси своето пространство в своя сайт. Личното си пространство при това оцапа.

  Жално е!

 Съюзът на глухите в България е сериозна и наистина достойна организация. Съюзът на глухите в България е уважаван и по целия свят – 80 години вече!  А името – Васил Панев, аз нося с чест като дългогодишен негов ръководител.

  Нося с чест името си Васил Панев и като един от създателите и ръководителите на Световната федерация на глухите - неин почетен председател продължавам да съм и до днес! Нося с чест името си Васил Панев и  като един от най-активните организатори на дейността на Европейския съюз на глухите. С моето име на организатор бе създадена и Балканската федерация на хората с увреден слух.

  И съвсем вече не мога да позволя,  името ми да продължава да се използва недостойно, като единствения повод за съществуването на една  шизофренично настроена група от хора, които днес искат да завземат властта в СГБ. Да, само властта! Защо ли не се обединиха от друга някоя идея за подобряване на общия ни живот на глухи хора? Та ние не чуваме еднакво. Защо ли не сториха едно полезно дело поне за един човек от нашия съюз? Нямат.

  Искат властта, и толкоз.

  Присвояват си наши дела, извършени преди години -  за да манипулират наивните. Манипулират ги дори с измислици за несъществуващи техни приоритети.

  Всъщност те нямат никакви дела, а и никакви приоритети нямат. Освен един – Васил Панев.

  Чудя се, дали не би следвало да се гордея, че година вече  във „Фейсбук” няма по-споменавано име от моето. Може да се каже, че това е световен рекорд! Чудя се обаче, как  да оправдая простащината, лошите изрази, липсата на грамотност и култура. Срамувам се, че сред нас има и такива хора. Колко усилия сме полагали за да ги изучим в специализираните ни училища на „четмо и писмо”? Явно, „двойкари” са били – и по душа!

  И сега какво? Същите тези хора искат да ни реформират. Нашият 80-годишен Съюз на глухите искат да реформират!

  А как?  Ето как го посочва в изявлението си Любен Работов:  - „Реформа в СГБ чрез сваляне от власт на Васил Панев и на ръководството на СГБ”.

  Браво, де. Това само?

 Кажете поне кой искате да „качите” на властта после. И дали няма да се избиете един друг после?

  Всъщност -  после за вас няма да има! Не може да има.

    Защото съзнателните и почтените членове на СГБ не ви вярват! Та нали вие, във вашите неколкократни Подписки фалшифицирахте техните имена за вашата фалшива кауза. /С ужас си спомням, че в една такава подписка прочетох името на един уважаван от мен колега, когото току що бяхме изпратили в другия свят/.

  Не ви е срам!

А сега, хайде изречение по изречение да опровергавам Работов.Жал ми е за него.

  В изявлението си  - по един изключително важен за всички нас проблем, той казва така:

  *Не е тайна, че благодарение на нашата борба активност на нашите реални действия постоянство, на нашите писма и срещи успяхме да допринесем пускането на тел. 112 за хората с увреден слух.

  Ама какво всъщност сте „пуснали”, бе Работов? Телефон 112 ли?

   Нищо не сте пуснали.

  ПРОпуснал е Работов да следи съюзния живот. ПРОпуснал е дори да се информира за усилията на съюзното ръководство и на личните ми контакти в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, за да можем ние, глухите хора, чрез sms и видеовръзка на жестов език да ползваме моментна връзка със службите за  спешна помощ.

  Опровергавам лъжата му като напомням, че:

 Още през март 2012 година в Четиридесет и първото Народно събрание народният представител Захари Георгиев внесе по наша инициатива предложение за изменение и допълнение на Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Тогава Съюзът на глухите в България представи своите предложения и изисквания за допълнения към бъдещия закон. Те са публикувани  и във вестник „Тишина”, в брой 6, от 29 март 2012 година.

  Явно и тогава и сега, „активният” член на СГБ Работов не е обичал да се информира – нито от вестник „Тишина”, нито от парламентарните съобщения в други медии.

  А Работов продължава и нататък:

  *Васил Панев направи така, че да не ни поканят на кръглата маса, макар че ние бяхме там, това е чиста дискриминация спрямо нас.

  Ето,  по същата причина – немарлива незаинтересованост, Работов дори не е разбрал, че на 19 септември 2013 година се състоя Заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Четиридесет и второто Народно събрание, съвместно с председателя и зам.председателя на СГБ.

Не Кръгла маса, Работов, в която сте искали  да участвате, не!

  Заседание на парламентарна комисия се състоя, на което депутатите гласуваха на първо четене промените в предложения и от нас Законопроект!

  А разликата между кръгла маса и Заседание на една от най-важните парламентарни комисии е неизмерима. Там нелегитимни представители на които и да са организации, не се канят въобще! /А  вашата „Фейсбук група”  е световно нелегитимна./ Кой да ви покани там? Кой ли пък тогава ще да ви е и дискриминирал? Ама чиста лъжа е това. Нелепа манипулация за неосведомените глухи. Манипулирате ги дори със своята незначимост, манипулирате ги дори и с си комплекса си за малоценност.

  И още продължава по темата Работов:

 *Ние извършихме наше проучване за  потребностите, мненията на членската маса, проучихме техническите възможности и адаптиране на тел. 112 за хората с увреден слух, а Васил Панев и неговото обкръжение присвоиха нашия труд.

  Не! На заседанието на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред на 19 септември 2013 г., нейният  председател, г-н Атанас Мерджанов,  постави проблема за техническата реализация, който ще трябва да се реши от Работна група с участието на мобилните оператори в България и със съвместимите предложения и усилия на Съюза на глухите в България.

  Работов обаче, оказва се, „мисли”, че е изпреварил много и тези събития. Те от групата, не само проучили техническите възможности, но и адаптирали вече тел. 112. 

  Забележете, обаче сега! –„Васил Панев и неговото обкръжение присвоиха нашия труд”.

  Това е то глупостта, това е то манипулацията.

  Ако си беше направил труда Работов и неговата група, щяха да знаят, че промените в Законопроекта все още не са влезли в сила. Щяха да знаят, че все още много учени и специалисти продължават да работят, съвместно със СГБ, за  доусъвършенстване на правилата.

  А какво казва Работов  - той  и неговия колектив вече били пуснали тел.112. От къде ли са го „пуснали” тоя телефон?

 Лъже Работов. Лъже.

 А може би си въобразява?

  Има такава мания –„ делюзия” се казва в учебниците. Когато в мозъка на човека по някакви причини илюзорното и въображаемото започват да му изглежда като чиста реалност. Тогава и човекът става друг, тогава започва да взима грешни решения, и да върши грешни действия.

  Опасно е това. Особено, когато става дума за живота, за здравето и за работата на нашите глухи членове.

  Реалността е важната! В реалното време и с реалните си възможности трябва да мисли всеки .

 Всъщност мисли - само който може да мисли!

  А „изявлението”  на говорителя Работов продължава безсмислено и така:

  „ Не е тайна, че нашата инициативна група „Бъдеще за глухите в България” се бори за слово, действие за прилагане на Конвенцията на ООН за защита на правата на хората с увреждания спрямо нас гражданите с увреден слух”….Не е тайна, че ратифицираната Конвенция в Народното събрание на 26 януари 2012 година за защита правата на хората с увреждания не важи за хората с увреден слух от страна на един самозабравил се властник Васил Панев, който живее на светлинни години от хората с увреден слух.”

  Ама истинска „тайна” носи за мен този  глупав поток от думи. Как ли е измислено това?

  Неинформираност – може. Незаинтересованост – едва ли. Но корумпирана манипулативност – това е!

  Защото не може да бъде „тайна” за Работов, участието ми - като председател на Съюза на глухите в България, още в Заседанието на Европейския парламент,  което се състоя на 26 октомври 2009 година в Брюксел. Там, и в мое присъствие, евродепутатите гласуваха с пълно мнозинство ратифицирането на Конвенцията на ООН.

  Не може да е останала като някаква си  обикновена „тайна” за групата му фактът, че през следващите, близо три години, Съюзът на глухите в България бе водеща организация сред Национално  представителните организации на хората с увреждания в България в борбата за приемането на правилата на Конвенцията.

  Самата истина, бе и участието на СГБ в Парламентарната Комисия , която през декември 2011 година утвърди предложението за ратификация на Конвенцията. Самата истина бе, че и на самия ден - 26 януари 2012 година, когато в Парламента  Ратификацията на Конвенцията в България стана факт, ние бяхме там.

  Истина е още, че  ние продължихме и най-активната си работа.  На 7 юни 2012 година Съюзът на глухите в България даде в Специализираната Междуведомствена Комисия към МТСП  своите предложения, които касаят нас, глухите хора,  за промяна на законодателството на Република България във връзка с ратифицираната Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

    Къде е ,,спал'' тогава Работов?  Къде са спали групово тогава и хората му от фейсбук групата ?

 Всички други помнят. Общосъюзно обсъждане организирахме тогава – във всички Районни и Териториални съюзни организации в страната. С толкова прецизност изработихме предложенията си, с толкова гордост ги предадохме.

  ,,Проспали'' са го това  обсъждане „реформаторите” и говорителят им  Работов. И не са участвали.  Абсолютно неизвестни са им, поне досега,  тези наши съюзни предложения. Не само въпрос за липса на интелект е това, но още повече е въпрос на лично осъзнаване. Защото тези предложения  се отнасят както за Работов, така и за членовете на групата му,  а най-вече за всичките  хора в България, които не чуваме!

  И нека сега, ако някой от членовете на тази  малка група се събуди,  нека да направи  сериозния  прочит на Предложенията от Съюза на глухите в България за промяна в законодателството на Република България във връзка с ратификацията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

  Ще ги намерят в документацията на Съюза на глухите в България, както и на страниците  на  вестник „Тишина” – в брой 11 от 13 юни 2012 година,  и в повторната публикация в брой  11-12 от 26 юни 2013 година.

  А иначе, Работов просто лъже.

  И нагло лъже.

 Ето и още за какво:

  Лъже, че по повод на едно писмо-искане от групата им -  за свикване на предсрочно Общо събрание на пълномощниците на СГБ , са били събрани 1500 подписа на членове на СГБ.

  За това мога да го осъдя. Честно и почтено мога да го осъдя - пред целия свят!

  Първо, защото „номера” с подписите го прави за втори път. Преди година пак имаше някаква подписка.Потресени и ужасени тогава видяха имената си и бивши членове на Управителния съвет, председатели и координатори на Районни организации от страната. Във вестник „Тишина”, в брой 9-10 от 28 май 2013 г. бе публикувано Обръщение от ръководството на РО на глухите в Русе, където 29 човека осъдиха използването на имена им без тяхното съгласия, начело с председателя на РО Русе Владимир Владимиров. Хумористично приех тогава и имената на цяло едно семейство от Варна с двете им деца, които дори не бяха навършили 10 години! Да не говорим за хора от по-отдалечена села, където въобще няма интернет...

   Вторият списък, който получихме преди два месеца беше вече и с ЕГН-та. От къде са ги намерили, как са си ги доставили? Хората бяха възмутени! Във вестник „Тишина”, в брой 19 от 8 ноември 2013 г. бе публикувано възмутеното писмо на Юлия Милева - орг. секретар на ТО Смолян. Те са нагли в постъпките си, след като имат смелостта да фалшифицират имена и подписи” - написа тя. А колко още десетки, при това и колективни такива писма дойдоха после...

    Разбира се, със свое Решение №51, публикувано във вестник „Тишина” в брой 19 от 8 ноември 2013 г., Управителният съвет на СГБ отхвърли внесеното искане, защото не отговаря на изискванията на чл. 32, ал.2 от Устава на СГБ.

А какво казва в изявлението си Работов?

Че:...Васил Панев изкарва подписите фалшиви, защото той години наред е получавал субсидия от държавата с фалшив брой членове…а къде отиват тези пари от държавния бюджет – само за фестивали, туристически събори, лагери.”

   Е, не – казвам сега и на всички групови „работовци” . Тук вече не мога да приема, че става дума за просто объркване. Тук става дума за съзнателна и престъпна манипулация! Подсъдна манипулация!

   Кой, та дори и говорителят” им ли не знае, че Държавната субсидия е за достойно извоюваните през годините наши лични привилегии. Те не са една и две. Виждал съм и знам, как със зъби и с нокти всички тези реформатори  „драпат” и се „гънат” до земята  в районните организации, докато си  получат парите от тази субсидия. Знам  как помнят и запетайките на кодекса, по които им се полагат. Докато ги вземат.  После - фалшиви членове били, защото не са си плащали уставно членския внос. После – виновен бил тогава Панев, защото уставно не ги е изключил навреме. А сега? О, а сега! Нов призив има -  двата лева да си ги издължат и за миналите години, за да могат „редовно” да гласуват срещу…Панев.

  Логика няма, разум пък съвсем липсва. Остава нелогичната глупост на онзи, дето усърдно и до пълно изтощение реже клона, на който седи.

  За да падне!

  Е, всеки сам избира.

  Доброто за тях би било да осъзнаят мъдростта. Доброто би било да се присъединят с каквато и енергия да имат – добра, или друга, за общото ни добро на глухи хора.

  Иначе ще трябва да ги отречем и забравим завинаги.

  За да не пречат на прогреса.


  ВЪЗМУЩЕНИЕ                                                                   

НЕ ДОПУСКАЙТЕ ДА СЕ ДИСКРЕДИТИРАТ ИМЕТО И

ЗАСЛУЖЕНИЯ АВТОРИТЕТ НА СГБ!

  С пълна сила думите, казани някога от Марк Аврелий, шестнадесетият император на Римската империя, управлявал от 161 до 180 г.,

 „Ако не е истина, не го казвай; ако не е правилно - не го прави!” са съвсем основателни сега, когато една група от хора иска да очерни авторитета на Съюза на глухите в България (СГБ).

 В 80-годишната история на СГБ такива безуспешни опити за разцеплението между съюзни членове са правени неведнъж. Повече от ясно е, че СГБ е единственият, реален и истински защитник на нашите права и интереси и ние вярваме, че това е достатъчно ясно разбрано и от всички.

 Ние, членовете на районната организация в Русе, след като проведохме специално  обсъждане на 13 февруари т.г. по проблемите, считаме за недопустимо грубото вмешателство на хората, обединили се в групата „Бъдеще за глухите в България” в социалната мрежа „Фейсбук”, в дейността на една неправителствена организация, каквато е СГБ.

 Подкрепяме изцяло написаното от г-жа Ганчева /в бр.3 на в-к„Тишина”/за СГБ, тъй като това е организация, създадена от и за хора като нас - с увреден слух.Организация, ръководена повече от добре цели 80 години от глухи хора като самите нас!

  Със своята 80-годишна история СГБ е доказал, че най-добре познава проблемите ни, способен е да се развива и да полага грижи за нас, неговите членове. И че винаги е отворен за всеки, който е готов да допринесе със своите знания и възможности за подобряване жизнения стандарт на съюзните членове.

  Затова считаме за некоректни опитите на тези хора, които също като нас са глухи, да дискредитират името и заслужения авторитет на СГБ! Тези хора с нищо не са допринесли за развитието и укрепването на нашата организация и като такива нямат право да петнят нейното име и дейност!

 Нека всички, които четат тези редове и са съгласни с тях, да подкрепят нашата организация. Заедно сме силни, заедно можем и заедно ще продължим да бъдем част от нея, защото тя е част от живота ни!

Районна организация на глухите в Русе


  ОТЗВУК                                                                               

„КАКВОТО ПОСЕЕШ, ТОВА ЩЕ ПОЖЪНЕШ!”

Здравейте всички мои съсъдбеници.

 Дълго умувах дали да взема отношение във връзка със статията „Пред фактите и Боговете мълчат - особено тези, които се мислят за такива” в бр. 3 на в. „Тишина”. Но... след като я препрочитах за пореден път, реших да изкажа и моето становище. Все пак този вестник е трибуна „за” и „на” хората с увреден слух.

 От 2001 г. съм член на СГБ. Загубих слух в зряла възраст и исках да намеря своето място, където да бъда полезна на хората, които са загубили това сетиво в детските си години, поради което са останали ощетени в речеви и писмен израз. Никой никога не ме е насилвал да ставам член да тази организация. Доброволно постъпих и продължавам да членувам с желание и гордост, че съм частичка от тази 80-годишна организация, спечелила име и позиция не само в България, но и по света.

 През тези 12-13 г. имах възможност да се запозная с много хора, да видя постиженията и развитието на СГБ. Болно ми става сега, когато чета обидни нападки. А за разпространяващите се „клипове” към основателите и дългогодишни работници в системата на СГБ в интернет просто... нямам думи. Повечето от тях вече не са сред нас. Но ако все още бяха, как ли щяха да се чувстват? - ОМЕРЗЕНИ и РАЗОЧАРОВАНИ!

 Уважаеми по-млади членове, няма безгрешни хора. Неминуемо в желанието си да направи нещо добро, човек допуска и грешки, но нека не „изхвърляме и бебето с мръсната вода”. За годините, в които основателите на СГБ са творили и градили, те са правили най-доброто според тях и според времето, в което са живели – съпътствано от тогавашната обстановка в държавата. А тази обстановка оттогава колко пъти се е променила? Това предполага много гъвкавост и преодоляване на изключително много перипетии, свързани с постоянно променящо се законодателство. И... тъкмо да се стигне до някакво споразумение, то ... властта се сменила и хайде всичко наново...

 Важно е обаче добре положената основа, както при една къща. Нагоре винаги може нещо да се промени, но ако основите не са здрави и устойчиви, след време постройката ще рухне. Явно, че основите на СГБ за здраво положени, за да устои цели 80 г. на бурите на промените.

 Ще направя малко отклонение, за да бъда по-красноречива за тези, които все още се чудят защо ме вълнуват проблемите в нашата организация. Преди около 13-14 г. с моя съпруг построихме къща, но за тези години остана на груб строеж, поради финансова невъзможност да я завършим. За тези години доста от тухлите започнаха да се рушат, но... само можехме да гледаме със свито сърце и да се притесняваме трудът ни да не отиде нахалост. Но притесненията ни се оказаха напразни, понеже основите на бъдещият ни дом бяха ЗДРАВИ и не помръднаха. Едва преди 1-2 год. ни се удаде възможност за довършване и повикахме майстор, доста по-млад от нас, но с опит в новото строителство. След като огледа всичко, много внимателно, ни обясни, че доста от нещата, които сме направили, са по стар модел и вече никой не го прави така., че сме градили според това, което се е правило преди 12-13 г. За времето си това е било най-доброто, на което сме били способни. За тези години нещата са се променили с главоломна бързина. Най-учтиво майсторът ни предложи промени, с които къщата и вътрешното разпределение ще изглеждат по-добре и по-съвременно. Разбира се, успя да ни убеди и ние му се доверихме, за което не съжаляваме нито за миг.

  Скъпи приятели, може би се чудите защо ви занимавам с моята история?! Ами положението е същото в СГБ! Всички основатели и участници в „градежа” на тази 80-годишна организация са дали най-доброто от себе си. Това, което е било най-доброто за изминалите години, бе съпроводено от много странични обстоятелства. Не може да се отхвърля всичко с един замах само защото някои неща не са съвременни! Важна е основата, а тя в случая говори сама за себе си - цели 80 години! Това е цял един живот! Ако по-младите и по-находчиви хора с увреден слух имат по-добри идеи за развитие и процъфтяване на СГБ, съобразно днешната обстановка в България, нека да не се опитват да рушат, а да осъвременят това, което е градено с много труд и всеотдайност. Може чрез разумен диалог и взаимни усилия да се постигнат много неща. Съгласете се, че не може една къща на всеки 5-10 г. да я събаряш и да я строиш наново. Това е абсурд. Може да се правят промени, модернизации, но не да се руши из основи!

 Бъдете мъдри млади приятели, понеже след 20-ина години и вие ще сте на годините на сегашните основатели и всичко, което „посеете” сега (хули, провокации, подигравки) срещу тях, един ден ще се стовари върху вас. Такъв е животът: „Каквото посееш, това ще пожънеш!”. Бъдете благоразумни!

С почит към основателите и дългогодишни радетели на СГБ и с уважение към бъдещите строители и проектанти на организацията ни:

 Петя Митева, Добрич


  ПРЕЗИДЕНТЪТ Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ ПОЗДРАВИ  

Доброволци с увреден слух

на Европейското първенство по ски

   В красивия български зимен курорт Боровец на 15.02-16.02. 2014 г., се проведе Европейската купа по ски за мъже.

  Традиционно, участие в провеждането на състезанието като доброволци взеха младежи с увреден слух от София.

  Тяхното усърдие бе „аплодирано” и те лично бяха поздравени от световно известния скиор Марк Жирардели, както и от и най-добрия скиор за всички времена в България – Петър Попангелов.

   Най-голямата награда за нашите младежи беше срещата, признанието и възхищението, което те получиха, лично от президента на РБългария – г-н Росен Плевнeлиев.


Тишина®


 

   

В момента има 12  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ