Брой 17 на в-к "Тишина" от 10 октомври 2014 г.

 

    ОТЧЕТНО-ИЗБОРНА КАМПАНИЯ В СГБ               

ТЕРИТОРИАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

УСЕЩАТ ПЪРВИ ПУЛСА НА ЖИВОТА

 

   Тези дни са едни от най-сериозните и най-динамичните за хиляди наши членове на СГБ.
   ДА!
   В тези дни нашите глухи членове от организациите ни по места - дори и в най-малкото село, град,  или община, се чувстват отговорни, важни и достойни да кажат своята дума.
   Да кажат на събранието – какво са преживели, за какво са се борили, за какво са благодарни и какво от тук нататък искат да сторят заедно. На своето място и за своя живот!
   ГЛАС НАРОДЕН!  ГЛАС ПЪРВИ!


ОТЧЕТНО-ИЗБОРНО СЪБРАНИЕ НА

МЛАДЕЖКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА СГБ

   На 13.09.2014 година се състоя Отчетно-изборното събрание на МОСГБ.
 След много полезни разисквания и дебати бе избрано новото ръководство на младежката ни организация.

   По младежки искрено и емоционално преминаха разискванията в този важен ден за бъдещето на младежката ни организация.
 След презентацията на досегашния председател София Калинова, бяха обсъдени най-вече въпросите за по-добрите контакти между МРО-тата по места, за съгласуване на инициативите и единодействие.
  Сайтът на МОСГБ – който трябва да представя дейността в публичното пространство, също бе детайлно разискван.
  Предложенията за включване на международен жестов език, за включване на клипове със субтитри на български и английски език, за създаване на специализирана секция за История на МОСГБ, както и за повече информация за EUDY, осмислиха работните часове на този важен ден.
  И разбира се, обсъжданията за по-добър организационен живот, и  много предложения за съвместни чествания и празници, които да обединяват младежите.
  Събранието приключи с избор на ново ръководство. По предложение на София Калинова, за нов председател на МОСГБ бе представена кандидатурата на Янка Трачук, досегашен председател на Софийската организация.
  Тя бе одобрена единодушно.
  После – по наистина демократичен и открит начин бяха одобрени и останалите членове на ръководството.
  Всичките 7  кандидата за членове на ръководството бяха изслушани един по един – като от залата им се задаваха различни въпроси.
  Накрая четирима от тях получиха заслуженото доверие. 
НОВОТО РЪКОВОДСТВО НА МОСГБ ЗА 204-2015 ГОДИНА вече има такъв състав:
     Янка Трачук – председател
     Нефизе Мохамед – заместник-председател
     Александър Иванов – секретар
     Дочка Велева – туризъм и културно-масова дейност
     Тончо Иванов – медия и комуникации

        Честито и успех!


    СЪОБЩЕНИЕ                                                                 

 

СЪОБЩЕНИЕ

 

   По решение на Управителния съвет на Съюза на глухите в България е издадена Заповед за назначаване на Комисия за изменение и допълнение на Устава на СГБ.
  На Конгреса на СГБ през 1991 год. при новото управление на Демокрацията, е приет изцяло нов Устав на организацията. По-късно при въвеждането на Закон за юридическите лица с нестопанска цел Устава на СГБ отново е променен и съобразен с условията и изискванията на закона. От тогава до сега е променян през годините. Опозицията изисква Устава да бъде изцяло променен, на което ние категорично ще се противопоставим.
 Във връзка с предстоящото Отчетно-изборно събрание на СГБ на 12 декември т.г., е необходимо да се осъществи цялостно общо обсъждане сред районните, териториалните организации и техните членове за изменение и допълнение на Устава на СГБ.
 Районните организации на предстоящите отчетно-изборни събрания задължително да включат точка в Дневния ред – Предложения за изменение и допълнение на Устава на СГБ.
 Всички предложения за изменение и допълнение на Устава на СГБ трябва да бъдат съгласувани и надлежно записани в Протокол за всяка районна организация на съответното отчетно – изборно събрание, който трябва да постъпи в Централното управление на СГБ най-късно до 12 ноември.
Комисия по изменение и допълнение на Устава на СГБ ще разгледа всички предложения по представените Протоколи на районните организации. Комисията има задължението да обобщи направените предложения в срок до 20 ноември и да докладва на УС.

  УС ще разгледа и внесе като проект-предложение за изменение и допълнение на Устава на предстоящото на 12 декември отчетно-изборно събрание на пълномощниците на СГБ.


Национали от СОУ за ДУС Търговище

с върхови постижения от

Европейско първенство в Турция

  Четирима ученици от Училището за деца с увреден слух „Св. Иван Рилски” гр. Търговище са в призовите шестици на ІІ-то Европейско първенство по лека атлетика за юноши и девойки с увреден слух.
  Спортната проява се проведе в периода от 21 до 24 август в гр. Трабзон, Турция. В нея участваха състезатели от 25 държави от цяла Европа.

  Търговищките спортисти от СОУ за ДУС съставляват почти изцяло състава на националния отбор на България по лека атлетика за спортисти с увреден слух, в който влиза и един представител от София. Това стана възможно след като това лято те успешно преминаха тестовите квалификации в столицата. Веднага след това започна и тяхната подготовка за участие в Европейското първенство в Турция. Тренировката се проведе в спортната база на НСА /Националната спортна академия в София/ под вещото ръководство на Стойчо Стойков, старши учител по физическо възпитание и спорт в СОУ за ДУС.

  На ІІ-то Европейско първенство по лека атлетика в Турция нашите ученици са успели да влязат в челните шестици на четири лекоатлетически дисциплини. За втори пореден път десетокласникът Стелиян Радев завоюва 5 място на дълъг скок с резултат 5,85 м. През 2012 г. на І-то Европейско първенство в същата дисциплина той спечели петата позиция с резултат 5,18 м. В дисциплината хвърляне на диск Нурджихан Раимова от 9 клас и Радослав Сашев от 11 клас се наредиха на 6-те места. Нурджихан Раимова спечели и 7 място на хвърляне на копие. Също 6 място спечели и Емрах Чаушев от 10 клас в дисциплината гладко бягане на 5 000 метра. За тези постижения търговищките национали са наградени с грамоти за участие и с удостоверения за класиране от 1 до 6 място.
  Състезанието се е провело на стадион Согутли Алтезим, където всички стартови позиции са били снабдени със специална светлинна стартова система, предвидена за лекоатлети с увреден слух. Спортната проява е била в съответствие с правилника на IAAF /Международната организация по лека атлетика/.
  За отличните си постижения и за поддържане на добрата си спортна подготовка, националите от СОУ за ДУС гр. Търговище ще бъдат стимулирани със стипендии.


  Росен Милачков
Директор на СОУ за ДУС „Св. Иван Рилски”
в Търговище


Тишина®


 

   

В момента има 28  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ