Брой 15 - 16 на в-к "Тишина" от 30 септември 2015 г.

 

40 ГОДИНИ

ЦЕНТЪР ЗА РАННА РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА ДЕЦА

С УВРЕДЕН СЛУХ КЪМ СЪЮЗ НА ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

 •  На 8 септември от 11.00ч. в зала „Мерджан” на столичния хотел „Рамада” („Принцес”) се проведе пресконференция по повод 40-годишнината на Центъра за ранна рехабилитация на деца с увреден слух.
 • Пресконференцията бе част от мащабната национална кампания, която Съюзът на глухите в България в лицето на новият председател Николай Нинов организира по повод годишнината на Центъра си. Прессъбитието уважиха национални медии като БНТ и БНР.
 • На 12 септември от 10.30 ч. в зала „Опал” на столичния хотел „Рамада” се състоя и юбилейното тържество по случай 40-годишнината на Центъра за ранна рехабилитация на деца с увреден слух.
 • По този повод Съюзът на глухите в България получи поздравителни адреси от Президента на републиката Росен Плевнелиев, от комисията по здравеопазване към НС, от д-р Петър Москов от Министерството на здравеопазването, от Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политика и др.
 • Юбилейното тържество бе уважено от представители на образователни институции като ЮЗУ „Неофит Рилски”, Благоевград и СУ „Св. Климент Охридски”, както и от специалисти рехабилитатори, които прочетоха своите поздравителни адреси по повод 40-годишнината.

 

ЗА ДЕЦАТА, РЕХАБИЛИТАЦИОННАТА ГРИЖА И ОЩЕ НЕЩО

 

 

  Tази година Съюзът на глухите в България стартира национална кампания по случай 40-годишнината на Центърa за ранна рехабилитация на деца с увреден слух.

   На 8 септември от 11.00 ч се проведе пресконфереция, за която организаторите от Районна организация на глухите – София и Направление „Медии и връзки с обществеността” информираха преди месеци, давайки широка гласност чрез в. „Тишина” - специализираното издание на Съюза на глухите, чрез официалния сайт и официалната фейсбук страница на СГБ, както и чрез блоговете на партньорите в кампанията.

   У нас продължава да расте броят на децата, които се раждат без слух или впоследствие в много ранна детска възраст го губят, което налага навременна рехабилитационна грижа. Целта в работата на Центъра е да се стимулира остатъчния слух, да се артикулират правилно думите и да се работи за запазването и развитието на слуха и говора на най-малките. Благодарение на това децата имат по-благоприятни шансове за реализация в живота.

   Съюзът на глухите в България има дългогодишни традиции в рехабилитационните практики за деца в ранна детска възраст. Вече 40 години в София и страната работят кабинети, в които се приемат дечица от 1 до 3-годишна възраст, които се интегрират в детските ясли заедно с чуващи техни връстници.

   Пресконференцията в зала „Мерджан” на столичния хотел „Рамада” бе уважена от национални медии. Ръководството на Съюза на глухите в България, както и Центъра за ранна рехабилитация на деца с увреден слух, партньорите на юбилейната кампания и нейните организатори бяха представени от медийния експерт на СГБ Христина Чопарова.

   Председателят на Съюза на глухите Николай Нинов разказа за наследените и надграждащи се традиции в рехабилитационната практика и завърши с уверението, че и занапред Центърът за ранна рехабилитация може да разчита на пълната и безрезервна подкрепа на Съюза на глухите.

   След него координаторът на Районна организация на глухите в София, Илиян Радев, разказа за приемствеността и отговорностите на Районната организация спрямо малките възпитаници на Центъра и изказа благодарността си за подкрепата, която като един от организаторите на кампанията среща в лицето на съюзното ръководство.

   А Светла Коралска, ръководител на Центъра за ранна рехабилитация на деца с увреден слух, представи презентация за дечицата, рехабилитационната грижа, къде се предлага тя, как се осъществява съвместното партньорство между родители и рехабилитационни специалисти. В тази петнайсет минутна презентация бе разказана историята и постиженията на Центъра, бяха показани затрогващи кадри на малките възпитаници, представени бяха кабинетите в градовете Варна, Плевен, Хасково, Стара Загора.

   Дейността на Центъра за ранна рехабилитация като социална, образователна и здравна грижа за най-малките предизвика засилен интерес. Още в началото на пресконференцията медиите и гостите получиха юбилейни брошури и дипляни с цялата необходима информация. Зададени бяха допълнителни въпроси, свързани с условията и материалната база, които получиха изчерпателни отговори от Светла Коралска и Илиян Радев.

   Пресконференцията завърши със заключителното изказване на Николай Нинов в духа на бъдещата подкрепа и превенции, и бе закрита от медийният експерт на СГБ с благодарности за уваженото събитие и с покана за присъединяване към юбилейното мероприятие на 12 септември в зала „Опал” на хотел „Рамада”.

   Репортажът на Българската национална телевизия, посветен на юбилейната кампания, бе излъчен същия ден в късната новинарска емисия на „По света и у нас” от 23.00ч.

   Повече снимки от събитието може да бъдат разгледани в сайта на Центъра: http://crrdus.blogspot.bg/2015/09/blog-post.html

 

ЮБИЛЕЙНО ТЪРЖЕСТВО

 

   Дълго подготвяният празник, в който всеки детайл бе старателно и грижливо премислян, бе очакван с трепет и вълнение от малки и големи. Истински голям празник, с над 250 уважили го, с щастливи деца, торта, хубословия, изненади и много, много вълнение. Смесица от тържественост, заради официалните гости, и с привкус на палавост, спотаена зад цветните балони. 40-тият рожден ден на Центъра за ранна рехабилитация на деца с увреден слух.

   Най-нетърпеливи бяха, разбира се, децата. Заради тях Съюзът на глухите в България запланува още от началото на годината мащабния купон в зала „Опал” на столичния хотел „Рамада”. Организаторите от Районна организация на глухите и Направление „Медии и връзки с обществеността” се постараха да осигурят всичко, което можеше да превърне една кръгла годишнина в незабравим спомен.  Имаше много балони, цветя, усмивки, вълнуващи срещи след много години, музика, танци и еуфория.

     Но нека ви разкажем всичко отначало.

   Децата са светлината в живота на всеки, когото са избрали за свой родител и учител в на този свят. Да бъдат подкрепяни, научени да се радват на живота, да рисуват смело мечтите си, да творят – с ролята на помощници в житейския път сме всички ние като общество. Особено за децата без слух, които вече знаят, че има място, където могат да получат цялата грижа и обич, подкрепа, съвет и вдъхновение в Центъра за рехабилитация на деца с увреден слух към Съюза на глухите в България. Вече 40 години в София, Плевен, Варна, Хасково и Стара Загора хиляди деца със слухови апарати и кохлеарни импланти смело навлизат от света на тишината в света на звуците, подпомагани от специалисти сурдопедагози.

      Днес порасналите вече деца, много от които със свои собствени, имаха уникалната възможност да се съберат, за да споделят не само прекрасните емоции от срещата със стари приятели и възпитатели, но и да изразят благодарността си за това, че върху бялото платно на живота си те вече са нарисували посоките и гарите, оцветили са целите и успешно вървят към тях, забавлявайки се.

      Зала „Опал”, синя като лятно небе и украсена с балони, посрещна гостоприемно всички чуруликащи птичета, завърнали се в гнездото на Центъра за ранна рехабилитация. Всяко завръщане носи много емоции заради разпознаването, моментите на учудване, на щастие от срещата, на хилядите усмивки и удържани сълзи.

       Всеки, прекрачил прага на залата в съботната сутрин, биваше посрещнат сърдечно от Светла Коралска, Пенка Златанова и доброволци от Центъра, бивши възпитаници - с прегръдка или топло ръкостискане. Много ревери бяха украсени със значки, от които грееше логото на Центъра – две грижовни ръце, разтворени, за да пуснат отлитащите, готови за живота птичета. Гостите получиха също гланцирана юбилейна книжка с историята на Центъра и диплянка, която съдържа ценна информация за всичко, което един родител на дете с увреден слух би могъл да научи, за да подпомогне детето си по пътя към звуците.

       Над подиума се издигаше екран, върху който на фона на кампанийните цветове се открояваше юбилейния надпис. Балони в жълто, зелено, синьо и коралово обрамчваха подиума, където децата на Центъра по-късно показаха какво умеят. Въздухът се насити с гласове – звучаха от музикалната уредба, от тичащите из залата мъници, чийто устрем мама и тате едвам удържаха.

   На стената, в красив юбилеен плик с триизмерна жълта въпросителна на него, бившите възпитаници пускаха попълнени Въпросници, в които разказваха за себе си. Тези мини-анкети бяха своеобразни опознавателни пътечки и средство за обратна връзка на рехабилитаторите с техните бивши възпитаници. Винаги е приятно да научиш какво се случва със скъпите ти хора, които животът разпръсва по неведоми пътища.

   Усмивки, последни приготовления, и най-после човешкото море притихна в амфитеатрално разположените столове. Водещите – Илиян Радев  и Христина Чопарова, отправиха към всички гости призива „Добре дошли”, и прочетоха поздравителните адреси, които до последния момент продължиха да пристигат. Преводач от жестов език бе Силвана Павлова. Хубави слова наситиха залата - от Президента на Републиката Росен Плевнелиев, от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, от Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политика, от Димитър Парапанов, председател на Националната асоциация на слепо-глухите в България.

   Председателят Николай Нинов говори за дългогодишните традиции на Съюза на глухите в България в рехабилитационната грижа за най-малките членове на обществото с увреден слух, и пожела здраве, успехи и все такава безрезервност и всеотдайност, на каквато децата се радват от страна на специалистите в Центъра. В залата присъстваха гости от Плевен (Иванка Радева), както и от Стара Загора (Станимира Раднева и Малинка Живкова).

   Представителят на Дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието” Бояна Алексов прочете поздравителен адрес от името на Грета Ганчева, а след това своите поздравления поднесоха лично Неда Балканска от СУ „Климент Охридски”, катедра „Предучилищна педагогика”, и д-р Катя Дионисиева от ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград, катедра „Логопедия”. За добри думи всякога моментът е подходящ, а благопожеланията към малки и големи бяха повече от сърдечни. Подиумът стана тесничък от кошниците с цветя, които поднесоха Станимира Раднева, рехабилитатор от КРРДУС-Стара Загора, и  Янка Петрова, педагог от столичната детска ясла „Вълшебство”, в която се помещава Центърът.                                             

   Председателят на Районната организация на глухите в София Дамян Калчев отправи специален поздрав за юбилярите и подчерта, че изключително се радва, че по време на неговото председателство Съюзът на глухите в България организира чрез РО София и Направление „Медии и връзки с обществеността” толкова мащабно мероприятие като изключителен жест към децата на Центъра, които са най-голямото доказателство колко успешна е неговата дейност за тези 40 години. Той персонално поздрави двамата водещи за чудесната организация.

   Кошница с цветя и поздравителна картичка Центърът получи и от фирма Сентилион, представител за България на слуховите имплантируеми системи на австралийската МЕД-ЕЛ.

   Хубавите думи и благопожелания бяха наистина много и затрогващи. Светла Коралска, ръководител на Центъра за ранна рехабилитация на деца с увреден слух, не скриваше вълнението и възторга си при вида на всички възпитаници на Центъра и пълната зала, от която струяха усмивки и ведро настроение. Тя благодари на всички за възможността да ги види отново след толкова години, и не пропусна почти никого в залата – ръководството на СГБ, колегите-рехабилитатори, ветераните в рехабилитационната грижа, специално подчертавайки значимата роля на първия ръководител на Центъра – Пенка Паскалева, чиито заслуги в рехабилитационната дейниост са високо ценени от поколения рехабилитационни специалисти. В залата бе и Митинка Коралска, координатор на дейността на Министертвото на труда и социалните грижи с обществени организации на хора с увреждания в далечната 1975 г. Уважение и благодарност Светла Коралска изрази и към Роза Серафимова, аудиологичната сестра, работила с Пенка Паскалева в началните години от основаването на Центъра в София, както и към Цеца Шишкова, съпруга на покойния д-р Любомир Шишков, разработил методиката за ранно откриване на деца с увреден слух. В знак на благодарност и засвидетелствано уважение красиво аранжирани букети полегнаха в грижовните ръце на четирите дами, под съпровода на признателни аплодисменти. 

   Не бяха забравени и покойните радетели за каузата на рехабилитационната грижа – Иван Куртев, дългогодишен зам.председател и председател на Народно събрание, д-р Любомир Шишков и д-р Венелин Иванов, преподавател в специализираното училище за деца с увреден слух.

   След всички хубави думи, отправени от организаторите и към музикалните оформители, погрижили се за озвучаването както на пресконференцията, така и на тържеството, водещите обявиха началото на юбилейния филм, създаден специално за годишнината от специалиста по мултимедия Борис Димитров. В него гостите видяха как се работи с децата, как минава един техен ден, видяха ги как казват първите си изречения, запознаха се с порасналите деца и техните вече осъществени мечти.

   Мнозина в залата бяха затрогнати. Някои от тях за пръв път осъзнаваха всъщност колко трудоемка, времеемка и посвещаема е работата на рехабилитатора и сурдопедагога. Колко отдаденост и искреност, с колко грижа и индивидуално внимание е свързана. И гледайки тичащите наоколо, радостно и правилно бърборещи деца, в душите някак ставаше светло, че толкова много труд е дал такива забележителни плодове.

   За доброто настроение на всички гости и за голямо удоволствие на малчовците се погрижиха незабравимият и прекрасен пантомимист Пантелей Христов - Пони, неслучайно наричан от австрийската и немската преса „българският Марсел Марсо”, и неговата трупа от трима невероятни младежи с увреден слух – Боби, Тони и Цвети. Дъщерята на Пантелей Христов – Весела - е една от първите възпитаници на Центъра за ранна рехабилитация, сега успешно реализирана в професията си млада жена. Трупата младежи представи забавни скечове, над червените им клоунски нослета очите се смееха, а в края на програмата всички дружно забавляваха с фокуси децата.

   След забавните скечове, и малките възпитаници на Центъра показаха какво умеят. Много от тях са природно надарени, и талантът им просто се нуждаеше от поле за изява. Ирен, Мая и Жени рецитираха стихове, танцуваха изящно, а Венци сподели свои съкровени мисли, прочетени самоуверено от ученическата му тетрадка. Детските гласове, така чисти и ясни, кънтяха из залата, разливаха усмивки по лицата на гостите, а искрените овации накрая ги възнаградиха за доброто представяне. Това са утрешните водещи, учени и хора на изкуството – малки перли, отгледани грижливо, които украсиха тържествения ден с блясъка си. Незабравимо!

   И най-после, заветния момент, толкова дълго чакан. На рожден ден като на рожден ден: водещите помолиха гостите да обърнат взор към вратата, откъдето след миг бе внесена разкошната торта на два етажа. Върху нея, сред прекрасни фигурки от захар, пръскаха вълшебен блясък 40 разноцветни свещи и няколко фойерверки. И докато децата весело наобиколиха тортата, за да се снимат за спомен край нея, Пони взриви конфетите над тях, свещите бяха колективно духнати, а след това... след това децата поднесоха неочаквана и мила изненада на бившите си възпитатели – красиво пано, изрисувано с пожелания и отпечатъци от дланите им, направени с боя.

   Снимките бяха безчет – снимаха всички: фотографът Снежана Георгиева,  операторът на СГБ, родители с телефоните, телевизионни екипи. Много затрогващи моменти бяха уловени и запечатани за дълговечен спомен. Само официалните снимки са над 300.

   След като прекрасната торта бе изнесена от залата, за да бъде разрязана и поднесена, водещите поканиха на подиума председателят на СГБ Николай Нинов, за да раздаде подаръците, грижливо подготвени за децата. Като баща на две деца, председателят с радост сподели емоцията на малките. В красиви пликове от промазана бяла хартия, завързана с панделки в свежите кампанийни цветове, кротко се мъдреха книжки за малки и пораснали деца. „Малкото приключение на голямото таласъмче”, първата българска приказка-игра, осигурена от автора ù Никола Райков от Стара Загора, бе за най-малките. За по-големите бяха осигурени тълковен и правописен речник на български език, а като допълнителен подарък след фокусите децата получиха и книжките „Змеят и молифаните”, чийто автор и илюстратор Здравко Денев бе графичен дизайнер на всички рекламни материали на юбилейната кампания. Значките, които малки и големи закичиха на гърдите си още преди началото на тържеството, са дарение от него. Негово дело също, освен плакатите, официалните покани и ролбанерите, бяха и юбилейните брошури и дипляни, които всеки гост получи. Те бяха разпратени и в районните организации и кабинети на Центъра в други градове на страната, а на пресконференцията много от гостите си тръгнаха с тях.   

   Книжки ще получат също и  децата от кабинетите на Центъра за ранна рехабилитация в останалите градове на страната, и голяма част от тях вече отпътуваха към малките получатели.

   До ранния следобед децата се забавляваха с детска дискотека в синевата на зала „Опал”, смееха се на фокуси, хапваха торта, ровичкаха из книжките си и се снимаха за спомен. С книжчиците те вече бяха предвидливо подготвени и да скочат в забавата на първия учебен ден.

   А на скромен ВИП коктейл в зала „Мерджан” ръководството на СГБ, на ЦРРДУС, рехабилитатори от кабинетите в страната, образователни специалисти и организатори имаха възможност да се насладят на срещата си след толкова години, да споделят професионален напредък и да проведат взаимообогатяващи, приятни диалози. 

   Всичко е добре, когато свършва добре. И когато всеки отнесе със себе си късче от прекрасния спомен. Специални благодарности организаторите от СГБ отправят и към администрацията на хотел “Рамада” в лицето на очарователната и много отзивчива координатор събития Севда Бахчеванска, за качеството на обслужването, съдействието и вниманието, което получихме по време на подготовката и на самите мероприятия.

   Относно юбилейния филм, показан на тържеството, от ЦРРДУС и ние като организатори от СГБ, бихме искали да изразим съжалението си, че създателят на филма нямаше физическата възможност да пътува и да заснеме актуални кадри от центровете за рехабилитация в други градове, където децата – настоящи и бивши възпитаници, са не по-малко талантливи и реализирали се успешно в живота творци. Идеята на Борис Димитров е да разшири юбилейния филм с кадри от тържеството, както и със снимков материал от личните ви архиви. Разширеният филм ще бъде качен в платформата за видеосподеляне youtube и ще бъде достъпен за всички. Затова нека всеки, който желае, да изпрати свои снимки на мейла на Центъра за ранна рехабилитация: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Дерзайте!

   Центърът и неговите кабинети в страната ще продължат все така с грижа и всеотдайност да бъдат уютно гнездо за бъдещи малки птичета, където да се учат едни от други.

        Заедно.


 

НАЦИОНАЛНА СРЕЩА НА ОРГАНИЗАЦИОННИЯ

ЕКИП НА СЪЮЗА НА ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

   От 4 до 6 септември т.г.в базата на СГБ в Старозагорските минерални  бани организационните работници на Съюза на глухите в България  проведоха своите Национални срещи.

Състояха се два Национални семинара

 • Национален семинар с районните председатели и координатори  на Съюза на глухите в България
 • Национален семинар на женсъветите към РО и ТО на Съюза на глухите в България.

   На практика в тези дни целият организационен екип на СГБ  работеше  активно тук.

   Участниците заседаваха в две групи по отделно. Всеки по своите специфични и важни проблеми. Но  всички бяха заедно- на 50 крачки едни от други, - в двете  обновени  и прекрасно обзаведени зали за конференции и съвещания в нашата база в СЗМБ.

   Нито един проблем не остана общо обсъден. Защото и в почивките, а и в свободното време, най-важен бе обменът на информация  за всичко, което се обсъждаше и на двата форума. Два форума – различни по съдържание,  но обединяващи и допълващи решенията си за общата добра организационна дейност на СГБ.

 

НАЦИОНАЛЕН СЕМИНАР С РАЙОННИТЕ ПРЕДСЕДАТЕЛИ И КООРДИНАТОРИ

 

 • В работата на семинара взеха участие близо 30 представители от всички Районни организации на страната.
 • Той бе ръководен от председателя на Съюза на глухите в България г-н Николай Нинов.
 • Гост бе кметът на Старозагорските минерални бани г-н Станчо Станев.

   Дневният ред на този Национален семинар съдържаше повече от десет теми  за обсъждане и разискване. В рамките на двата работни дни, това наистина беше силна и напрегната програма.

   Някои от темите изискваха просто разясняване и уточняване на позициите. Но имаше и такива, свързани с трудни проблеми, които поставя пред Съюза на глухите днешния политически и икономически живот в страната. Някои от тях изискват сериозна активност от наша страна днес. Други – сериозен размисъл за  бъдещи действия и конкретно отношение.

   Ще представим темите, които бяха обсъждани поотделно.За да бъдат видени отчетливо. Ще ги представим по реда на обсъждането им,  не по важност. Защото всъщност нямаше тук маловажна тема. Всяка от темите, всяка, касае животът ни  – такъв какъвто го искаме сега, и такъв какъвто ще го извоюваме утре.

 

 

ЗА ПОЧИВНИТЕ БАЗИ НА СГБ

   Много въпроси имаше напоследък за стопанисването и ползването за отдих и работни срещи на хотел „Тишина” и на другите ни почивни бази. Появиха се какви ли не слухове по този въпрос, които предизвикаха и основателни питания от нашите съюзни членове. Та нали всеки милее за това, което имаме, та нали всеки иска стъпи там, на своето място, със своето семейство.

   Отговорът е – нито хотел „Тишина”, нито която и да е друга база на СГБ е продадена. Всички те функционират и ще функционират за членовете на Съюза както и досега. При същите условия и при същите цени.

   Промени има обаче за друго. Поради икономически затруднения в последните години, СГБ нямаше възможност да отделя достатъчно средства за поддържане и обновяване на почивните ни бази. А и те не се запълваха изцяло през летния сезон от наши членове – в смисъл, бяха губещи.  Щеше, поради липсата на средства и  амортизацията на сградите, да стане и опасно и непозволено  пребиваването след няколко години в хотел „Тишина” например. А и другаде. Ето защо СГБ предприе една нормална мениджърска стъпка. Хотел „Тишина” в Приморско бе отдаден под наем за 9 години на фирма „Фиш 1”. Срещу задължението със свои инвестиции тази фирма да извърши съществените и наложителни ремонти на противопожарната инсталация, на цялостната подмяна на вътрешните врати, на  дървените парапети, цялостното саниране на фасадата, подмяната на плочките и вида на басейна, и на изгледа на парка.

   Това вече е сторено в голяма степен, и всички, които тази година са почивали в хотел „Тишина” са го видели. Останаха обаче притесненията на други– а ние, глухите сега какво? Как ще почиваме там по-нататък?

   За да бъдат разсеяни всякакви съмнения в почтеността на тази стъпка, на семинара бе поканен да присъства лично управителят на фирма „Фиш 1”, г-н Тодор Костов. Той е приел да работи и в почивната ни база в Старозагорските минерални бани.

   С авторитета си той даде следните разяснения:

 • За всички членове на СГБ се запазват привилегиите и намалените цени. Такива, каквито са били досега.
 • В хотел „Тишина” нощувката в двойна стая е 24 лв., или 12 лв. на легло. При желание за осигурена храна на обяд и вечеря , цената се повишава в зависимост от предпочитанията. Цената на апартаментите също се запазва – 45 лева на нощ в неактивния сезон и 50 лв. в активния сезон.

 През следващата година при желаещи, в неактивния сезон могат да  бъдат организирани и така наречените “пенсионерски” смени.

 • Ограничения за броя на членовете на СГБ, които искат да почиват в хотела няма. Единственото условие, е резервацията да е направена навреме, до месец май.
 • За табелата на хотел “Тишина”. Прецених, че тя също е много амортизирана – още малко и ще се счупи. Затова я свалихме този сезон. Ще бъде реставрирана и ще я поставим отново за следващия сезон.
 • За почивната база в СЗМБ условията, привилегиите и цените за глухи хора сега са същите – 12 лв. на легло, без храна. Следващата година вероятно ще има преференциални цени за членове на СГБ. Но остава  условието за навременна резервация.
 • Базата в Старозагорските минерални бани  ще приема гости от СГБ и за новогодишните празници, с резервация до края на септември.

   За съжаление такава точна и конкретна информация не може да бъде дадена от никой в този момент за базата ни в Студенец. Г-н Николай Нинов сподели тревогата, че  базата не се стопанисва. Наемателят плаща наема, но нищо друго не е направено по отношение на обещаните ремонти. Пусто е. Хората не отиват там.

ЗА ЧЛЕН 15 ОТ ПРАВИЛНИКА ЗА СОЦИАЛНО

ПОДПОМАГАНЕ НА ХОРАТА С УВРЕДЕН СЛУХ

 

/ Един въпрос, поставен от Др. Драголов – ССД при РО Пловдив./

 Във връзка със затруднения в работата по разглеждането на молбите за отпускане на помощи на съюзни членове, той предложи да отпадне тази точка 15 от правилника. Защото тук се елиминират всички които получават други помощи. Хората с ниски доходи получават социални помощи за дърва, въглища  и други, с което се надвишава социалния минимум, при който РО може да отпуска помощи на своите членове. Така в РО Пловдив са отпуснати помощи само по 5 бр. молби, а са отказани помощи на 18.

   Много мнения и предложения бяха изказани по този въпрос. От категоричните – да се спазва точно наредбата, до други – да се проявява  помощ и въображение при написването на молбите.

   В крайна сметка, след много дебати, всички се съгласиха, че точка 15 от Правилника следва да остане.  „За да се защитим от нежелани случаи на проявена недобросъвестност – каза г-н Николай Нинов. И не бива да се правят молби с друго съдържание. В Районните организации председателите и координаторите се сблъскват с много конкретни имена и молби.. И само те, на място, могат честно да преценяват  дали да отпускат помощ на хора в крайна нужда при инцидентно възникнали ситуации”.

   Мария Каварджикова от Стара Загора даде предложение по т. 13 а от Правилника -  да се увеличи размера на еднократните социални помощи с 50 лв. Тъй като в отоплителния сезон тези помощи ще са нужни, да бъде обсъдено в Управителния съвет да се вдигне социалната помощ от 100 на 150 лв. по лично решение на председателя на Районната организация, предложи тя.

   Всички участници подкрепиха това, а председателя на СГБ увери, че на следващото заседание на Управителния съвет ще бъде внесено това предложение.по т. 13 а от Правилника.

ЗА МЕДИЙНАТА ПОЛИТИКА НА СГБ

   Всички вече са забелязали, че Съюзът на глухите в България, от началото на тази година, „отвори” ново пространство в медийната среда, в което да бъдат събирани, обобщавани  и отразявани по най-добър начин,  нашите съюзни дела. Всъщност, СГБ започна да създава нова политика в медийно отношение.

   Вече има ново звено „Медии и PR”, което има задачата да осъществява по нов начин информационната политика на СГБ - вече в три направления. Освен във вестник „Тишина”, сега се полагат много усилия нашите членове да се осведомяват  и чрез интернет сайта  на Съюза, както и чрез страницата ни във Фейсбук.

   На националното съвещание тази нова политика на СГБ бе разгласена подробно  от г-ца Христина Чопарова, медиен експерт. Тя  представи целите на новосъздаденото в СГБ направление Медии и PR” , което ще обединява и координира дейността на споменатите три  информационни  „лоста”, с които сега разполага Съюза на глухите в България. -  вестник „Тишина”, официалния сайт на СГБ и фейсбук страницата на Съюза.

   Амбициозната програма включва и приобщаването на всяка Районна организация, чрез фейсбук, или  с всякакви други информационни форми  да  представя  предварителна информация за своите инициативи.  Нужно е само добра воля, желание и колегиално отношение да работим заедно за Съюза на глухите.

   Средства, които сега има СГБ, и сред които е и информирането на обществеността за предстоящи дейности на нашата организация, е осъществяването на така наречената медийна атака каза г-ца Чопарова. Особено когато има събития с национално значение. Такова е честването на 40 годишнината от създаването на Центъра за ранна  рехабилитация на деца с увреден слух, За осъществяването му, от ръководството на СГБ бе утвърден екип – от медийния експерт и координатора  на РО София .–  който изработи много информационно- съобщителни материали за кабинетите в страната, за това какви услуги се предлагат в тях и на каква възраст децата се рехабилитират, за родителите, за това как да помагат на децата си. Все въпроси, с които в предишни години хората не са били достатъчно запознати – каза тя.  Създаден е и блог на Центъра, служебна поща, лого на организацията, изработено от Дамян Калчев, възпитаник на Центъра, а сега председател на РО София.

   Г-н Красимир Альов изказа мнение, в че медийната политика има напредък. Но не е достатъчно балансирана за глухите хора като цялостна голяма общност. Някои от глухите не могат да четат добре . Други четат, но не могат да ползват интернет. А трети пък не разбират жестовете на всички, които се изказват в клиповете. За това по отношение на сайта също има спорове. Половината казват искаме жестове, другите казват – искаме субтитри. Нека в клиповете освен всичко, да има и добър жестов преводач.

   Живка Димова предложи медийното направление да изработи клип, който да се разпространи  във всички държавни институции и звена. За да бъдат уведомени служителите там, че когато отидат при тях хора с увреден слух, трябва да имат осигурен преводач. А не да им правят нови анкети, които те не разбират.

   Дора Христозова пък каза – попаднах на един клип на Ашот. За кохлеарните имплантации. Като че ли са открили топлата вода.  Къде сме ние?  Знаем откога се правят кохлеарни имплантации. Това е  работа за медийния експерт. Защо няма инициатива за такива наши клипове?

   Дида Каракирова поиска клипове  във връзка с мащабното честване  40 годишнината на Центъра за ранна рехабилитация. Отделни  клипове за всеки един Център в другите градове.Толкова деца са минали в Плевен, например. Кой какво е постигнал, какъв е сега – ние искаме такива клипове. Но трябва да има идея за това.   

   Направление ,,Медии и PR” разчита на вестника, на фейсбук страницата и на сайта на СГБ. Но това не е достатъчно Трябва да имаме и звена, които да помагат информацията да бъде разнообразна. Чрез клипове и по всякакъв начин да информираме и обществото, което чува. Напредък в медийно отношение е даденото право на всяка районна организация да направи своя страница във фейсбук и там да информира за всяка своя дейност. Т.е. – правото за свободно разпространение на информация  - отговори г-ца Чопарова. 

   За отговорността бе и следващия повдигнат въпрос. За някои, провокации, които се носят из пространството ни за Специализираното предаване за хората с увреден слух по БНТ.  Не бива безотговорно  да се говори за  това предаване , бе мнението на участниците.   Всъщност, информационната политика на СГБ включва и това предаване,  каквито  качества и недостатъци да има то. Специализираното предаване за хората с увреден слух ни представя пред нацията.Дава и на всички  жива зрителна информация.   Такова предаване други организации нямат. Затова различията тук трябва да останат извън нас. Защото, лесно е да се отречеш от нещо и да го загубиш. Не, определено трябва да защитим предаването си по БНТ.

 

ЗА МЛАДЕЖКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ

  Участниците бяха информирани, че  25,26 и 27 септември са датите, определени за провеждането на Националния семинар на Младежката организация на СГБ. Семинарът ще се състои в София. А всяка районна организация на МОСГБ ще делигира по двама свои членове, отделно от ръководството на МОСГБ.

 Интересен и провокиращ разговори проблем постави Силвана Павлова. Хората като че ли се разминават в районните дружества.Младите остават извън клубовете. Събират се по кафенета и други места.Защо да не се помисли за един ден в седмицата, в който Районната организация да предостави клуба на младежката организация? Те, младите да имат там свое време и свое пространство. Защо да не се срещат в клуба, където ще е тяхното място, а да ходят по молове и кафенета. Ако има определен един ден, или един следобед само за тях, то те ще си идват с удоволствие „у дома”. Много е важно така да ги привлечем.

  И това трябва да се случи някой ден. Но засега вечерите в клубовете са проблем – и за отопление, и за охрана, и с опасението за добро стопанисване.

  Друг проблем поставиха обаче председателите от Горна Оряховица  и Ямбол. Там младежките организации не са повече от 20 души. И в такива малки организации  трудно се намират делегати  за Семинара. Имаше предложение малките организации  да излъчват по един делегат, а големите – по двама и трима.

  Г-н Нинов разясни, че като предложение, това е разумно. Но това е единствено въпрос на Младежката организация. Нужно до известна степен  да има съгласуваност между СГБ и МОСГБ. Стараем се да не надвишаваме много бройките, тъй като трябва да се съобразяваме и с бройката на СГБ. А правилата се определят от Устава на Европейския съюз на младите глухи. Затова принципно – това е проблем, който те трябва да решават.

 

ЗА ТУРИСТИЧЕСКИЯ СЪБОР

   Туристическите събори винаги са били най-прекрасното и очаквано събитие за нас. Само който не е бил там, , само той не отнесъл спомени за цял живот. Да не говорим за приятелството и  смехът, който остава после в разказите за  несгодите в  дъжд и в пек под палатките. Няма такива събори. В никоя друга организация. А Съюзът на глухите в България винаги по традиция е избирал най- красивите местности в България, които да посетят и опознаят нашите членове. Толкова, колкото един обикновен човек не може.

   На Националното съвещание тази година обаче, участниците пожелаха да се промени начинът на провеждането на съборите.

    На туристически събор – да има туризъм. Да бъдат организирани повече екскурзии, и походи. „Разчупване” да има и в програмата...

   По думите на Дора Христозова е крайно време да се внесе някаква промяна. Говорим за Туристически събори, не за културни изпълнения. Самодейцитe ги лашкаме насам-натам, а другите ходят да се развличат. После на Фестивала казват, изпълненията били познати. Предложението е да няма такава програма. А да се раздвижат малко хората.

   И други подкрепиха това – да има походи и спортни игри. А културната програма да се замени с дискотека. Нека да правим туристически събори, а не фестивал.

   Най-приятното разискване обаче, дойде след това– къде да бъде Туристическия събор. В мечтите на всеки, най-добро бе неговото място. Затова и предложенията бяха много – Паничище, Сапарева баня, Вършец, язовир „Кърджали, Перперикон, Рилските езера... И последното – Шабленска Тузла. Като че ли то надделя – заради описанието, че там не е застроен курорт, че има безкрайни плажове и дюни, както и чудесни места за палатков лагер. И още – близо е да Тюленово, могат да се правят екскурзии до Побитите камъни, до Фарът на Шабла...

   Но мечтите поизстинаха, след като дойде разумът – да изчакаме местните избори. Тогава ще има нови кметове. А знае се, кметовете ни помагат най-вече. Така, че по общо решение,  делегатите си дадоха срок 30 ноември за определяне мястото на събора през следващата година.

 

ЗА ПРЕДПРИЯТИЯТА „ТИХ ТРУД”

/ Представяме  тук становището на ръководството на СГБ, разяснено от г-н Николай Нинов/

   Все по-трудно се намира работа, все по-трудно се задължат глухи хора да работят в тези предприятия. Производството общо взето е еднотипно, от дълги години при това. В последните години производствената дейност губи своето място на пазарите в България. И в действителност, ние не сме способни да се конкурираме. Не толкова на българския пазар, колкото на международните пазари, поради вноса на готова продукция от Китай и други държави. За съжаление, бизнес климата при нас тази година допълнително се влоши. И основната причина е Директивата № 1407 на Европейската комисия от октомври 2013 година, която започна да навлиза в пълна сила през миналата година, а тази година се усеща неимоверно много. Защото през тази година предприятията нямат възможности и право да участват в проекти по програми към Европейските фондове и към Агенцията за хората с увреждания. Което ги лишава да осигуряват и намират финансиране за различните производствени дейности, за закупуване на машини, за осъществяване на ремонти.Това е голям, голям удар. Защото това ни прави по-малко конкурентно способни, с по-малко възможности да осигурим и да намерим нужните условия да развиваме стопанската дейност. За съжаление, според тази Директива на Европейската комисия, не може да се възстановяват и 50 % от осигуровките, които плаща „Тих труд” като работодател, което се отразява много сериозно на финансите на предприятията.

   Това наложи в последната година ръководството на Съюза на глухите в България да влезе в диалог и в партньорство със съюза на слепите, с Кооперациите и предприятията на хората с увреждания, и други национално представителни организации, за да се съдействаме и да работим в екип. И заедно успяхме наскоро, преди няколко месеца, да се преборим с Министерството на труда и социалната политика, да утнърдят и да одобрят Работна група от представители на нашите организации, които са засегнати, и вътре в тази работна група да подготвим, и съвместно с Агенцията за хората с увреждания да направим Предложения, които да са обвързани с друга, нова Директива - № 625 от 2014 година. С правилата на тази Директива се надяваме да съумеем като работна група да направим много добри, конструктивни предложения, които Министерството на туда и социалната политика да вземе под сериозно внимание и да ни сътрудничи, за да можем отново да попаднем в определен обхват на „специализирани трудови предприятия”, и отново да можем да участваме в проекти и по програми към Европейските фондове. Много се надявам да успеем в това начинание. Но е много трудно, и това отнема много време. А в момента, пряко усилия, ние сме на пазара едва ли не като частни фирми. Конкурираме се на пазара основно като частни фирми. И въпреки, че носим наименованието „специализирани предприятия”  ние на практика не действаме като такива. В смисъл, че не получаваме тези привилегии от държавата. Не получаваме  подкрепата на държавата, която би трябвало да получаваме.

   Но като специализирани предприятия, като предприятия за хората с увреден слух, ние ще продължаваме да работим в тази насока. Тази година сме затегнали много положението. Правим много финансови и ревизионни проверки почти във всички предприятия. Не е чак толкова плашещо, но трябва да се борим. Трябва да се борим и да търсим път. Няма да е лесно, няма.

И все пак, за тази година, въпреки изключителните трудности и невъзможности за участие в проекти и програми, ние нямаме предприятие, което да сме изпуснали като цяло. Няма такова предпрятие. До известно степен имаме някои проблеми в „Тих труд” Варна. Но там задълженията малко по малко намаляват.

   Тази година Съюзът на глухите в България със собствени средства направи много по отношение на контрола на предприятията. Съюзът хвърли много пари, за да може да имаме финансов експерт, който да проверява по места предприятията. Външен човек, не от сестемата. Защото съм съобразил, че не е особено удачно вътрешен човек да прави финансови ревизии. Така че, по отношение на контрола, вярвам че сме взели всички мерки.

   И – предстои ни още много работа. Няма как.

КАКВО СЕ СЛУЧВА СЪС СОЦИАЛНИТЕ ДОБАВКИ КЪМ ИНВАЛИДНИТЕ ПЕНСИИ

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ИДЕЯТА ЗА СПИРАНЕ НА ИНВАЛИДНИТЕ

ПЕНСИИ НА ХОРАТА, КОИТО РАБОТЯТ

   За съжаление в момента много трудно може да се каже и да се обясни.

   И самите управляващи, както и депутатите от Парламента,  които утвърдиха Социалната реформа, предложена от Министърът на труда и социалната политика, не са наясно вече.  Вероятно, в желанието си да приемат като цяло една добра Реформа, не са „уловили” точния  акцент, по отношение на реалните инвалиди. Сигурно още на другия ден са го съзрели и отчели. Защото става дума за малък текст, който е минал през погледа им в рамките на добрата социална реформа.  И затова сега все още мълчат и не се знаят какво да се случва – недообмисленост е причината.

   Вярно е , че в последно време фрапиращ проблем стана лавинообразното нарастване на фалшивите инвалидни пенсии. Та кой не се възмущава от това! Но в желанието си да ограничат тази лавина от фалшификати, управляващите предприеха мерки, които се оказаха грешни за истинските, за реалните инвалиди. Да, грешни решения се получиха, нелогични за нас. А и  тези, които ги приеха, вече разбират това. Сега те са в положението да стоят като в „небрано лозе”.

   Затова и нищо до сега не се е случило след тези решения – вече трети месец.

   Първото, което ни унижава,  е премахването на добавката към инвалидната  пенсия, която е в размер  на 25 % от социална пенсия, която се отпуска за хората с увреждания от първа и втора група инвалидност. Не се отнася тази разпоредба за тези, които са в заварено положение и  с пожизнен ТЕЛК.  Но за  ново отпуснатите инвалидни пенсии, не се прилагат разпоредбите за получаване на тези 25 % от социалната добавка  към инвалидните пенсии.

   Второто, което е още по-недообмислено -  и от Инспекцията  по труда, това  е  вмененото задължение на НОИ да спира инвалидните пенсии на хората с увреждания, които работят. Все още не се  прилага  и тази разпоредба.

   И да се чуди човек, как в някакви си две-три странички  от толкова мащабната, представената като цяло пенсионна  Реформа, са допуснати такива фундаментални грешки по отношение на инвалидите. Защото никъде в закона за НОИ няма разписани правила, как и по какъв начин той може да играе ролята на Инспекцията по труда. И да прави проверки за нарушения, и да предприема прекратяване на инвалидни пенсии...

   Защото има и друго, което спомена Живка Димова от Ямбол. Нашите глухи търсят работа, но понякога намират за шест месеца,  понякога и за по-малко. Добре, ще им спрат пенсията, ама след три месеца ще трябва да им я възстановят пак. При нашата бюрокрация – как ще става това на толкова кратки периоди.

   Трудни и сложни са контактите и взаимоотношения по тези проблеми с Министерството на труда и социалната политика. Това каза г-н Николай Нинов във връзка с този проблем. Не само за нас, но и за всички Национално представителни организации на хората с увреждания. При всички положения обаче, ние би следвало да реагираме. Не можем да оставим, заради логиката на фалшификатите, да бъдат леко отнемани нашите привилегии. Борбата ни може да прерасне в определена ситуация и в обществен дебат и в обществено настроение. И никак сега не трябва да сме мълчаливи. Вярно, засега тези решения „ не работят”.  Но това не е успокоение. Защото всичко зависи и от нас, когато отстояваме правата си.

ПО ВЪПРОСА ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА  ОСИГУРИТЕЛНИТЕ

СМЕТКИ ОТ ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ КЪМ НОИ

   Една щекотлива тема. Дотолкова, доколкото би могла да бъде и подвеждаща. Заради онези 5 %, от осигурителните вноски, които задължително се прехвърлят от частния фонд в НОИ, когато човекът е решил да направи това.

В общи линии, държавата не дава току така бонуси.  А самото прехвърляне на сметката, би могло да се окаже за някои просто ненужно упражнение. За други обаче, има смисъл.

Защо.

   Тук представяме разясненията по този въпрос , които специално даде г-н Николай Нинов.  В този конкретен случай той говори само и единствено като специалист, завършил информатика, и владеещ математическите правила на логическите действия, които би предприел всеки човек при такава стъпка. 

 Решението  за прехвърлянето на 5-те процента  от осигуровките от частните пенсионни фондове към НОИ е вече окончателно. Окончателно е и може да се прочете в интернет страницата на Националния осигурителен институт.  Тези 5 процента за някои хора може да имат важно значение при изчисляване на пенсията.  Но не за всички, и не само заради това, че 5 % от частния пенсионен фонд се прехвърлят към НОИ..

  Нека да поясним:

  При предприемане на тази стъпка, има два формуляра, които трябва да бъдат попълнени.

   Единият е:  Молба за прехвърляне на тези 5 % от частния пенсионен фонд към Държавното обществено осигуряване. Към така наречения НОИ..

   Вторият е:  Декларация  за преизчисляване на пенсията.

   Тъй като пенсията,  инвалидната пенсия, се изчислява на основата на тези 17,8% от осигуровките, които се плащат. Изчисленията се взимат предвид от периода за който се пенсионира инвалида, като се взима предвид последната една година от средния доход за страната, взимат се пред вид и годините трудов стаж и общо осигурителния стаж, който е имал човекът като прослужени години. И практически коефициентът на инвалидите – индивидуалния коефициент,  може да се утрои.

   Индивидуалният коефициент е много важен за  инвалидната пенсия, тъй като той играе ролята при изчислението на самата пенсия. Тъкмо този индивидуален коефициент може да се промени с тези 5 % , като осигуровките се прехвърлят от частния пенсионен фонд към НОИ. Фактически, когато се подаде  Молбата за прехвърляне от частния пенсионен фонд,  плюс Декларацията  за преизчисление на инвалидната пенсия, в някаква степен за някои хора , които в последна време, за последните си години са взимали заплати – по-високи от средната работна заплата за страната, може да  се получи увеличение на инвалидната пенсия. Но това се получава само при хората, които със сигурност през по-голямата част от живота си, когато са работили, са взимали заплата – по-висока от средната работна заплата за страната.

   Тази Декларация е пусната в дните около 22 август и може да се намери в интернет страницата на НОИ от където може да се изтегли, да се принтира и да се попълни. Или  може  и там на място в съответната служба  да  получите такива Декларация и да я подадете.

   Въпрос – прехвърлянето не е задължително, нали? Защото може да има и минуси – с увеличаването на пенсионната възраст и с други проблеми  на държавния фонд

   Николай Нинов  - Не, не е задължително.

   Това е деликатна и лична тема. Никой не може да има  намерение  да ви казва какво отношение да взимате. Аз ви информирах , за да знаете и да сте наясно какво е измислено като ситуация. Защото това  е нещо ново,  но е и нещо, по което вече се работи.  Има готови формуляри за попълване. Дали е по-добре, или е по-лошо, зависи от ситуацията, зависи от изчислението математически.- какво ще се получи като резултат.

   За съжаление, никой не може да ни каже от едно изчисление какво ще излезе. Знаем формулата за изчисление, в резултат на което се получава някаква инвалидна  пенсия.  Но не знаем точно как да го направим и да го изчислим. Никой не ни предоставя някаква готова програма, която като набереш, и със сигурност да знаеш, че това ще е верния  резултат. И общо взето това е лошо. Лошо е не само за всички нас, а за самата държавна институция НОИ е лошо, че ни предоставя  само  формули , с които може да се изчисли.

   Така че, тези 5 процента, за едни може да се окажат увеличение, а за други може да се окаже – остават си в същото положение. Но аз съм сигурен и съм убеден, защото съм си правил труда да изчислявам – за тези, които през живота си изцяло са взимали заплата по-висока от средната работна заплата, и са се осигурявали по-високо, коефициентът тогава е над единица. И тогава, при изчисленията се получава положителен резултат, и е възможно да се получи увеличение на пенсията, особено когато има допълнителни проценти за всяка година, които се гласуват от Парламента за инвалидната пенсия.

   За това съветвам,  това да е ваша лична преценка. Защото – реално по-висока инвалидна пенсия не може по никакъв начин да се гарантира само заради това, че тези 5% се прехвърлят от частния пенсионен фонд към НОИ

ЗА ЧЛЕН. 51.

   От  години вече, не само на национални съвещания, не само на срещи, но и в лични разговори всеки ден, този член 51, е неизменният  повод за обсъждане, за предложения, а и за спорове.

   Така бе и сега – на Националния семинар. Много  разумни и логични предложения за належащи промени в  закона дадоха ръководителите на Районните организации на СГБ тук. За честни промени, когато става дума за човешка нужда, но и за уважението към достойно положения труд.

   Например предложение от РО Плевен да се дават 25 лева от средствата по този член на Районна та организация за преводачески услуги

   Или на Марияна Станчева от Горна Оряховица – да се дават ваучери, вместо  пари.

  И на Дида  Каракирова – да има работно място за преводач във всяка районно организация, който да обслужва глухите хора.

  И друго от  Др. Драголов  от РО Пловдив– да остане сегашната система да бъдат получавани лично парите , но който иска специализиран превод в Районната организация – да си плаща.

  И още предложения...

 Обсъдена бе обаче една нова инициатива на СГБ. Която може да изглежда и като предизвикателство. Но само за днешния ден. Бъдещето може би ще я наложи  - полека и естествено.

   Става дума  за създаването на единни Центрове за жестови услуги.  Центрове за жестови услуги, които да са разположени във всички районни организации, където има жестомимични звена. И там, в тези центрове, да има жестови преводачи, които да са платнени.

  Въпросът е много деликатен. Защото Законът за целевите помощи  вече е изграден.  И тук разпоредбите не се отнасят само за нас, за Съюза на глухите. Заедно с нас, тук влизат и  другите организации на хора с увреждания, които също настояват да получават целеви помощи. А когато се каже целева помощ, това означава, че тя трябва да е за лицето и да е финансова.В никаква друга форма не може да бъде.

   И всички участници разбраха, че може би, ни  предстои   да направим избор по изплащането на тези 50 лева. Предизвикателство е!

Разбира се дойдоха и въпроси.

  Например за това, че екипът, който ще изгражда Центровете за преводачески услуги, трябва да е наясно, че ще му е нужна  подкрепата на цяла България. Подкрепата от всички глухи хора, подкрепата от всички Районни организации..

   И още – дали няма да има минуси. Като например „отлив на съюзни членове”, по думите на Димитрина Каракирова.

   И за Териториалните организации – попита Мария Каварджикова - там как ще станат нещата. В Районните организации ще има бюра. Но в Териториалните има и по 90 човека…

   Отговорът не бе труден  - този жестов преводач в Центъра ще  може да има възможности да работи и чрез видео разговор, за да бъде във връзка с ТО когато е необходимо.Освен това, този жестов преводач ще  има възможностите да получава командировъчни и да пътува когато и където е необходимо.Когато функционира един такъв Център –  да има възможност този жестов преводач да ползва и режийни разходи и командировъчни, за да ходи където потрябва.

ЗА ФИНАНСИТЕ, ОТЧЕТИТЕ  И ПЛАНИРАНЕТО

   Всички финансови отчети на Съюза на глухите в България за изминалата година са публикувани в този брой на вестник „Тишина”

   Но на семинара главният счетоводител на СГБ г-жа Мая Георгиева, разбира се уточни подробности с присъстващите по работата за представяне на отчетите за тази година и за проектобюджета за следващата. Още за гражданските договори,  за сроковете за отчитане. Все дела текущи „сухи”дела.

   Но ето два интересни факта, които тя съобщи за 2016 година

   За субсидията – знаете, че СГБ е признат отново за Национално представителна организация. Подадени са съответните документи, съгласно изискванията на Министерството на финансите, съгласувани с МТСП,  за отпускане на субсидия за 2016 година. Сумата за 2016 година за Съюза ще бъде в същия размер както за 2015-та.

   И още,  - че в момента се работи за промяна на критериите на Наредбата за национално представителство. Предложението е  все още неутвърдено, но предложението е -  да се завишат почти всички критерии. В смисъл като брой на членовете. И  това, което малко утежнява нещата е , че например има хора, които членуват в два съюза, които са национално представителни.  Едно от изискванията на Министерството е де си попълнят декларации за това – в кой съюз и в коя организация си признават националното представителство като членство.

   Въпрос - Значи ли, че нямат право да членуват в две организации?

   Мая Георгиева -Не, имат право да членуват и в двадесет и две организации.  Но ни  казват, че когато се представят членовете за национално представителство – защото и ние сме такива, съответния човек трябва да предпочете в коя организация ще  го броят. За да не става двойно представителство. Въпрос на преброяване. Той може да избере при нас ли да се числи, или при АРДУС, например, ако  членува и в двете Въпреки че услугите, които получава са различни в двете организации – в едната не получава услуги за себе си, а получава услуги за детето си.

   Но има такива промени, които като станат готови ще ги обсъждаме.


 

Национален семинар на женсъветите към РО и ТО

 

 

  От 4 до 6 септември т.г. в почивния дом на СГБ в Старозагорските минерални бани се състояха едновременно два важни за бъдещата съюзна дейност семинари - с ръководствата на РО и с представители на женсъветите.

   Още в първия ден участниците се включиха в работните програми по различни теми, като представителите на женсъветите обсъждаха проблемите, свързани със социалната изолация на глухите жени и преодоляването им.

   Семинарът с женсъветите продължи на втория ден до обяд с оживени дискусии и разисквания, посветени на дългогодишния и все още нерешен въпрос - липсата на преводачи в териториалните организации и произтичащите трудности за членовете, които се нуждаят от тях.

   След кафе-почивката беше представена презентацията, посветена на образоваността на глухите деца и ученици (темите и презентациите бяха изнесени от Петра Ганчева - водеща семинара и автор на настоящите редове), която продължи с дебати и размяна на мнения и предложения.

   И тъй като традиционно всичко, което се споделяше и обсъждаше на такива семинари, години наред си оставаше между участниците, този път те единодушно взеха решение предложенията им върху разискваните теми да бъдат представени в писмен вид на председателя на СГБ Николай Нинов и членовете на Управителния съвет с молба за съдействие и подкрепа.

   Следобед програмата продължи върху теми, представени от г-жа Миряна Мошева, свързани със здравето на възрастните жени, отношенията между чуващите и глухите съюзни членове, жестовия език и активизирането на младите хора за по-сериозно участие в живота на организацията.

   Малко преди завършването на семинара думата бе дадена на г-н Николай Нинов, който подробно представи работата на съюзното ръководство по въпросите, свързани с жестовия език и преодоляването на проблемите с липсата на преводачи, а също и извършените промени в почивните съюзни бази в Приморско и Старозагорските минерални бани и др.

   Накрая беше прочетено обръщението-писмо от името на всички участнички с предложенията им, подписано от всяка една представителка на женсъветите до съюзното ръководство, което бе връчено на председателя на СГБ Николай Нинов.

 

ДО

НИКОЛАЙ НИНОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА СЪЮЗА НА ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ (СГБ)

ДО УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СГБ

 

        Уважаеми г-н Нинов, дами и господа от УС,

   Ние, представителките на ръководствата и членки на женсъветите към районните организации на глухите, на тазгодишния семинар в Старозагорските минераллни бани единодушно взехме решение, с цел да получим подкрепата и съдействието на Вас и на цялото съюзно ръководство относно разгласата не само в нашето общество на глухите, но и в цялата българска общност, сред която трябва да се интегрираме.

   До настоящия семинар всичко, което се обсъждаше, разискваше и споделяше между нас на предишните ежегодни семинари, си оставаше между нас. Но сега, в предстоящата Международна седмица на глухите, когато ще се чества и Международния ден на глухите, в който хората с увреден слух от цял свят настояват за правата си съгласно Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания (КОПХУ), ние предлагаме, с искане за подкрепа и съдействие за:

     1. С цел преодоляване на изолираността на глухите жени искаме съдействие за включване в съвместни семинари със сдружения на чуващи жени, на които да присъства и сертифициран преводач на жестов език.

    2. В допълнение - съдействие и подкрепа относно настойчивото ни искане да се въведат субтитри или визуализиран прозорец с жестов преводач към предавания и програми, които подобряват и развиват социалните контакти и предоставят информация от дидактически характер, до която нямаме никакъв достъп. За целта предлагаме да се проведат срещи с ръководствата на телевизиите и другите визуални медии, излъчващи такива предавания и програми.

     3. Да се продължи настойчиво с борбата за въвеждането на смс и видео разговори на телефон 112. Колко още самотни глухи хора трябва да умрат само защото не могат да се свържат със 112?!?

     4. Да се потърсят начини - чрез разговори и срещи с Министерството на здравеопазването и ръководствата на болнични заведения за обучение на медицински персонал (на поне двама души!) за жестови преводачи.

    5. В съответствие с КОПХУ и в синхрон с прогласената тема от Световната федерация на глухите за тазгодишната Международна седмица на глухите „Нашите деца имат право на нашия език”, предлагаме да се настоява пред Министерството на образованието и науката за въвеждането на жестовия език като помощно средство при обучението им в специалните училища за глухи.

     6. Не на последно място - настояваме за обучение и назначаване на щатни преводачи на жестов език не само в РО, но и в ТО, които да бъдат в помощ на самотните глухи хора в малките градове и селата.

         С уважение: .... (следват 20 подписа на участничките в семинара) 05.09.2015 г.


 

МЕЖДУНАРОДНА СЕДМИЦА И

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ГЛУХИТЕ

 

   Тази година Международната седмица на глухите (IWD 2015),  се проведе от 21 до 27 септември, под мотото „Нашите деца имат право на езика на знаците!”.

   Световната федерация на глухите, която всяка година обявява основната тема, на която е посветена ежегодната Международна седмица на глухите, тази година определи с това мото признаването на глухите лица като принадлежащи към езиково малцинство група (глуха общност) и призовава да им бъде предоставено правото от раждането си да ползват жестов език (или, както се нарича още - език на знаците).

   С правото да ползват от най-ранна възраст езика на знаците, глухите деца чрез него ще могат да изразяват своите мисли, идеи и емоции. Този факт е бил приет и влязъл в сила в член 2 от Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН.

   С това мото се подчертава, че използването на жестовия език (или езика на знаците) не пречи на изучаването на говоримия език и че по отношение на грамотността и говоримия национален език, знаковият език не е равен на тях като слово и комуникация.

   В член 24, точка 3б от Конвенцията за правата на хората с увреждания се казва, че правителствата са задължени да улеснят изучаването на езика на знаците и да подпомогнат узаконяването на неговата лингвистична идентичност.

   От друга страна, ранното развитие на речта не само ще гарантира развитието на езикови умения и грамотност. Мозъкът, без адекватна стимулация по време на критичните учебни години (във възрастта 0-3), може да атрофира до фаталните 30%. В действителност, чуващите бебета, чиито родители използват жестов език имат преднина в общуването с родителите си. Докато глухите деца, поради недостатъчната подкрепа на семейството и общността по време на същия този критичен период изпадат в застой при започването на формалното си образование. Ето защо е от изключително значение за тях да бъдат в състояние да използват жестов език в ранна възраст и във всички области на живота.

   Международната седмица на глухите (от  21 до 27 септември) и Международният ден на глухите (последният ден от тази седмица),  са едно от значимите събития за хората с увреден слух в цял свят и се отбелязват ежегодно още от 1958 г.

   В България тези празници  започват  да се чества официално от 90-те години на миналия век, като членовете на всяка районна организация предоставят свои предложения на ръководствата къде и как да бъдат отбелязани.


 

СОФИЯ КАЛИНОВА Е ЕДНА ОТ ДЕСЕТТЕ НАЙ-ИЗЯВЕНИ

МЛАДИ ЛИЧНОСТИ В СВЕТА ЗА 2015 ГОДИНА!

 

   На 27 август т.г. от The Outstanding Young Persons of Bulgaria - TOYP Bulgaria( Програмата „Най-изтъкнатите млади личности за България - TOYP България”) съобщиха, че на финалния кръг на номинациите на Междунарднта младежка камара _(JCI) -  „София Калинова e излъчена за  една от десетте най-изявени млади личности на света за 2015 г.” 

   Тогава светът оцени една  българка, с увреден слух, която с достойнството си безапелационно спечели световното признание за Хуманитарно и доброволно лидерство за 2015 година.

   Финалът се състоя в последната седмица на месец август, когато членове на младежката камара и  26 000 граждани от цял ​​свят гласуваха онлайн за участие в избора между 20-те личности, номирирани до този момент, за наградата на JCI TOYP Honorees за 2015 г. Съдийската комисия, съставена от представители на партньорски организации, с онлайн гласовете определи безапелационно 10-те финалистите за тяхната изключителна заслуга, творчество и положителна промяна в техните общности и света.

   За голяма наша гордост, София Калинова е сред тях!

   Ако „върнем годините назад”, ще научим, че, идеята за оригиналната TOYP програма е замислена и разработена от Доуърт Хоус, президент на JCI САЩ през 1931 г. През 1933 г. тя е официално приета от Jaycees САЩ. От 1952 г. насам много национални (Jaycee) организации създават свои програми „Най-изявените млади личности” в техните държави. От 1983 г. те започват да се провеждат и в други държави, където има представителства на JCI.

   Проектът цели всяка година да бъдат отличавани млади хора на възраст между 18 и 40 години, които изпъкват с качествата си в избраните от тях области на развитие, и които могат да послужат за пример и вдъхновение на младите хора по света.

Насоките за избор се основават на това как постиженията на личността са оказали положително въздействие на общността, на професията или света,  и как такива постижения са вдъхновили други.

 /С наградата TOYP през годините са отличавани личности като Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и др./

   В България програмата TOYP  се провежда за първа година.

   И за първи път сред победителите е българка!

Ето и номинираните: 1. Ада Алварез (категория Принос за децата, световния мир и / или правата на човека); 2. Суейти Бондия (категория Бизнес, икономически и/ или предприемачески постижения); 3. д-р Майкъл Фейлмейер (категория Хуманитарно и/ или доброволно лидерство); 4.Лоник Гариус (категория Бизнес, икономически и/ или предприемачески постижения); 5. София Калинова (категория Хуманитарно и/ или доброволно лидерство); 6. Шизенга Муиоуа (категория Бизнес, икономически и/ или предприемачески постижения); 7. Джоан О’Риърдън  (категория Принос за децата, световния мир и / или правата на човека); 8. д-р Ландри Сигне (категория Академично ръководство и/или завършване); 9. Дейвид Смолянски (категория Политически, юридически и / или правителствени въпроси) и 10. Д-р Джон ван Боксмеер.

   Церемонията по награждаването ще се състои на световния конгрес на JCI в Каназава, Япония, на 7 ноември т. г. , където делегатите ще имат възможност да се срещнат и споделят идеи с тези десет вдъхновяващи личности.

      ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА СОФИЯ КАЛИНОВА!

ГОРДЕЕМ СЕ СЪС ЗАСЛУЖЕНАТА Й НАГРАДА И ОТ СЪРЦЕ И ПОЖЕЛВМЕ УСПЕХИ!!!


Тишина®


 

   

В момента има 12  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ