Брой 12 на в-к "Тишина" от 24 юни 2011 г.
 
   XXIV НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ                                                                                 
 

XXIV НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ХУДОЖЕСТВЕНАТА САМОДЕЙНОСТ НА ХОРАТА С УВРЕДЕН СЛУХ СЕ СЪСТОЯ ОТ 10 ДО 12 ЮНИ В СОЗОПОЛ

ИЗКУСТВОТО ОБЕДИНИ

НАШИЯ СВЯТ

Активно изображение

Пример

Активно изображение

Активно изображение

Активно изображение

 

Тази година на българския фестивал за участие бяха дошли и самодейни колективи от балканските страни

Дружбата бе знакът на тази среща

● Красотата и младостта на духа ни нямаха равни на себе си

Фестивалът се осъществи с финансовата подкрепа на СГБ и на Агенцията за хората с увреждания

Само който не е бил, само той не е видял!

Нашата сила, нашият невероятен дух бяха превзели Созопол и Приморско!

Два дни ние бяхме тук и раздавахме своята обич. Два дни залата на читалище „Отец Паисий” в Созопол бе най-привлекателният център на културния живот.

Улиците бяха пълни. Животът беше наш – на глухите хора, дошли от цяла България, от Сърбия и от Македония!

Невероятен празник!

Откриването на ХХІV фестивал бе с думите на г-н Васил Панев, председател на СГБ:

„Приветствам ви днес! Приветствам всички самодейни колективи, които с толкова труд и енергия работят в годините за нашите изяви. Любителското ни творчество съществува вече 70 години. Нека и днес ние да се гордеем, че сме можещи, талантливи, достойни за уважение хора с увреден слух, „отворени” за култура, за изкуство и за красота.

И тържеството започна…

Думите винаги ще са слаби пред изявата на таланта, на трудолюбието и упоритостта на нашите самодейци.


   В РАМКИТЕ НА XXIV НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ                                                    

В РАМКИТЕ НА XXIV НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ХУДОЖЕСТВЕНАТА САМОДЕЙНОСТ В ПРИМОРСКО СЕ СЪСТОЯ СРЕЩА НА РЪКОВОДИТЕЛИ ОТ БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ

ЗА ДОБРО СЪВМЕСТНО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Активно изображение Активно изображение

  На 9 юни т.г. хотел „Тишина” в Приморско бе център на балканското международното сътрудничество и взаимопомощ на хората с увреден слух.

  На много езици се говореше тук. Но още повече бяха „знаците” на нашето приятелство. Усмивки, поздрави, прегръдки разменяха всички. Къде ли другаде може да се случи това!

  България винаги е била обединяващ център на световната общност на глухите. За България всички знаят само добро. И не е случайно, че председателят на СГБ г-н Васил Панев, вече толкова години е почетен председател на Световната федерация на глухите!

  Уважението никак не случайно!

  Международната среща на ръководителите на Балканската федерация на глухите бе съвсем делова.За съжаление не всички ръководители бяха тук. Икономическата криза си „каза думата”.

  Гост на срещата бе председателят на Руската организация на глухите Валерий Рухледев.


   ШЕСТИ ФОРУМ                                                                                                              

Шести форум на доставчиците на социални услуги

8 – 10 юни, град Варна

ПОВЕЧЕ И ПО-ДОБРИ УСЛУГИ
ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ

  (НАСО) и Националната мрежа на доставчиците на услуги за хора с увреждания, които са българската част от Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания (EASPD) проведоха във Варна своя шести национален форум.

  Във форума участваха представители и експерти на министерството на труда и социалната политика, на общините в Република България, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания, Националният алианс за социална отговорност, както и други организации доставчици на услуги и организации на хората с увреждания. В работата взе участие и Диян Демирев, представител на Съюза на глухите в България, член на Управителния съвет.

  Гост бе г-н Минчо Коралски, председател на Агенцията за хората с увреждания.


    НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ                                                                                

КОНВЕНЦИЯТА НА ООН ЗА ПРАВАТА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ:

ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ЗА БЪЛГАРИЯ

Активно изображение Активно изображение
Активно изображение

На 3 юни тази година в гранд хотел „София” се състоя конференцця, с участието на ръководители на национално представените организации на хората с увреждания в България, както и на други обществени и неправителствени организации.

Срещата бе организирана по инициатива на г-н МЕТИН КАЗАК, член на Европейския парламент в Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Участие взе и г-н ХЮСЕИН ИСМАИЛ, заместник-обмудсман на Република Българи.

„Държавната политика за интеграция на хората с увреждания” – това бе темата, за която г-н Метин Казак бе поканил на разискване участниците.

- Конвенцията на ООН не предоставя нови права – започна той. - Но тя е действителната международна рамка, която всички страни трябва да приемат като стандарт за равноправно включване на инвалидите в живота на обществото. Стратегията на Европейския съюз, изразена в „Програмата 2010 – 2020”, поставя и пред България изискването да е в синхрон с тези международни правила.


   ВАЛЕРИЙ РУХЛЕДЕВ                                                                                                     

ВАЛЕРИЙ РУХЛЕДЕВ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РУСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ГЛУХИТЕ ПРЕД ВЕСТНИК "ТИШИНА"

НАШЕТО ПРИЯТЕЛСТВО ЩЕ ПРЕБЪДЕ В ГОДИНИТЕ

Активно изображение

   Един изключително ерудиран и приятен човек бе наш гост на ХХІV национален фестивал в Приморско и Созопол.

  Светът познава Валерий Рухледев като председател на една от най-големите организации на глухите – Руската.

  Ние го познаваме като приятел!

 За него знаем, че е прекрасен спортист – има 6 златни медала на олимпийски състезания по борба - 4 за чуващи и 2 за глухи. Носи „черен пояс” – най-висшата степен за майсторство в борбата „джудо”.

За него не знаехме, че има и висша научна степен – кандидат на науките по философия. Отличните му познания в тази специалност го правят и най-опитният дипломат на глухите хора в Русия.


  ЖИВЕЙ В ЗЕЛЕНО                                                                                                          

„ЖИВЕЙ В ЗЕЛЕНО”

  И това лято ще бъде изпълнено с много емоции, предизвикателства и възможности, които АРДУС ще предостави за младежите с увреден слух. Още през месец юни асоциацията ще реализира проект BG11-A1.1-101-R1 по дейност 1.1. на програма „Младежта в действие” – „Живей в зелено”. Темата на проекта е създаването на възможност за себеизява и опознаване на нови култури, както и стимулиране на развитието, социалното включване и активното участие на младежи с увреден слух в обществото посредством организирането на младежки обмен на тема „Опазване на околната среда, алпинизъм и планинарство”.


    XXIV НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ                                                                                

XXIV НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ХУДОЖЕСТВЕНАТА САМОДЕЙНОСТ НА ХОРАТА С УВРЕДЕН СЛУХ СЕ СЪСТОЯ ОТ 10 ДО 12  ЮНИ В СОЗОПОЛ

ИЗКУСТВОТО ОБЕДИНИ

НАШИЯ СВЯТ

Остана в историята още един наш фестивал, 24-и поред…

 Кое бе най-характерното за него?

 Най-напред – че той е вторият ни фестивал, в който участваха братя и сестри по съдба от съседни държави – от Македония и Сърбия.

 Второ – в програмата на фестивала се забеляза очебийното присъствие на участници, които в продължение на години не сме виждали на сцената и тяхното отсъствие се чувстваше силно – като например изпълненията Стоян от Пловдив, който доказа, че изкуството, обикнеш ли го, никога не умира и остава завинаги в теб…

 Третото, което е и много хубаво – повечето от танцовите ни състави с всеки изминат фестивал показват все по-голяма класа, с нови изпълнения, а техният възход напред и нагоре няма как да не се забележи. Сред тях са съставите на Хасково, Пловдив, Ямбол, Стара Загора…

 От песенните изпълнения отново ни изпълниха със сълзи на възторг Стоян и Анжела, както и прекрасните хасковски момичета, омайните пловдивчани и не на последно място – съставът на Ямбол… Изброявам по памет тези, които с годините доказаха, че са неизменно на върха.

 И четвъртото – голямата изненада на младите софиянци, на които на времето казвахме „малките понита”, защото бяха прилежни и старателни ученици на един от най-способните и надарени наши мимове – Пантелей Христов. Те се представиха прекрасно с пантомимните си етюди и дължат успеха си най-вече на своя учител и на невероятната си пластичност и артистичност.

Най-интересното, което за малко да пропусна, бе че за първи път в наш фестивал взе участие сляпоглуха членка от РО на глухите в Дупница, Искра Пръшева от Разлог. Тя изпълни две народни песни и след това нямаха край поздравленията от колежки и зрители за чудесното й представне…

 Другите участници също бяха прекрасни, защото се раздаваха изцяло и докрай, за да може благодарната публика да се наслади на таланта и богатството на душите им.

 А представеното от нашите нови приятели от Сърби и Македония – защото това бе и фестивал на дружбата – то бе модерно, интересно, провокиращо към размисъл и същевременно препратка към миналото, което никога не трябва да се забравя… И бе наистина великолепно изпълнението им – и в танците, и в песните, и в театралната постановка, в която с методите на пантомимата представиха една стара легенда. Заслужено бяха горещо аплодирани от зрителите!

 А накрая, когато на сцената се изви голямо и дълго македонско хоро, всички усетихме колко са богати душите ни и как именно това богатство ни свързва и ни прави вечни приятели!


    АРХИВИТЕ СА ЖИВИ                                                                                                   

ПРЕД ЧЕТВЪРТИЯ НАЦИОНАЛЕН ПАЛАТЪЧЕН ТУРИСТИЧЕСКИ СЪБОР

Активно изображение Активно изображение

   Трябва да се знае, че създаването на история, особено такава, която е свързана с дейността на нашата съюзна организация, никак не е лесна задача... Само тези от нас, които от дълги години работят в съюзната система, знаят колко много факти, дати и събития лесно могат да останат в забрава и по този начин да лишат следващите поколения млади съюзни членове от най-важното - за това как през годините се е развивала организацията ни и как благодарение на делата на много наши знайни и незнайни съюзни членове, са съхранени и продължават да пребъдват през времето всички наши традиции, които са в основата на богатия ни духовен живот. Сред тези отколешни традиции най-стара са туристическите ни събори. Началото им е положено в далечната 1934 г.,когато учредителите на дружеството на глухонемите в София на 13 юли организират туристически поход до хижа "Момина скала" на Витоша. Тяхната инициатива била първата организирана туристическа проява на глухите у нас.


Тишина®


 

   

В момента има 10  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ