Брой 14 на в-к "Тишина" от 29 юли 2011 г.
 

ПОРЕДНА ДОБРОНАМЕРЕНА СРЕЩА ЗА НАШАТА НАДЕЖДА

  • На 14 юли т.г. в Министерството на труда и социалната политика се състоя редовното заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания

  • Заседанието бе ръководено от зам. министър Валентина Симеонова

  Дневният ред предвиждаше обсъждането на изключително важни въпроси. Като се започне от Проект за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания; и по-нататък по Проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.

Дневният ред предвиждаше и представяне на становището на национално представителните организации на и за хората с увреждания за изменение на Закона за движение по пътищата. В точка 4 бе представено и становището на участниците за създаване на инструмент за осигуряване на трудова заетост на хората с увреждания в специализираните предприятия и кооперации, чрез приемане на специфични разпоредби по Закона за обществените поръчки.


   НОВИНИ                                                                                                                          

Image

ХVІ конгрес на Световната федерация на глухите

приключи своята работа преди дни.

Image

Представители на 74 страни от целия свят бяха в град Дърбан, ЮАР, за да обсъждат проблемите на глухите хора. Конгресът премина под мотото „Глобално възраждане на глухите”.

В работата на конгреса от българска страна участваха г-н Васил Панев, председател на Съюза на глухите в България, и г-н Николай Нинов, зам. председател.

Конгресът утвърди две важни решения, за които пръв съобщава вестник „Тишина”:

  • За нов председател на СФГ бе избран Г-Н КОЛИН АЛЪН от Австралия. Той ще ръководи в следващите години делата на Световната ни организация.
  • За столица на следващия конгрес на СФГ през 2015 година бе избран град Истанбул, Турция.

Очаквайте в следващия ни брой подробна информация от това най-важно събитие. Очаквайте и интересни съобщения за разговорите и дебатите на конгреса. В специално интервю ще ви представим и мнението на Председателя на СГБ г-н Васил Панев.


" АЗБУКА НА ОБЩУВАНЕТО"

На 4 юли.т.г. в ТО на глухите - Добрич стартира реализирането на проект "Азбука на общуването".

Инициативата е финансирана от Община гр. Добрич. Координатори на проекта са Снежана Карагьозова и Радка Стойкова , която е и водещ лектор от РО - Варна.

Предвидено е обучение на 10 човека в начално ниво на ЖМЕ, от които една част са служители от административни институции , а останалите са близки на слухоувредени. Целта на проекта е продиктувана от необходимостта да има подготвени служители в институции, които имат контакти с глухи хора, а те не са малко в Добрич и областта. Убедени сме, че това ще подобри обслужването на тази специфична група хора, което е голяма крачка напред в процеса на тяхната интеграция в обществото. Именно достъпната информация и адекватно обслужване, ще накара тези хора са се почувстват равноправни граждани , които наред с всички останали се трудят, грижат се за своите семейства и се борят с предизвикателствата на живота.


"МИС ТИШИНА СВЯТ 2011" И "МИС ТИШИНА ЕВРОПА 2011"                                

„Мис Тишина Свят 2011” и

„Мис Тишина Европа 2011”

Image

  Тази година конкурсът „Мис Тишина Свят 2011” и „Мис Тишина Европа 2011”, беше проведен в Чешката столица Прага. Заключителната вечер на състезанието се проведе в конгресната зала вТоп Хотел Прага”, на 8 юли 2011 г. в 19.30ч. В конкурса участваха 48 момичета от целия свят. Първото място беше спечелено от Илария Галбусера на 20 години, представителка на Италия, която грабна и наградата „ Симпатия 2011”
Второ място спечели момиче от Русия, Елена Корчагина на 17 години.
Трето място завоюва Диан Соебангил на 27 години от Индонезия.
„Мис Тишина Европа 2011”, спечели момиче от Белорусия, Наталия Рабова на 17 години.
Заключителната вечер бе излъчена на живо по чешките и някои други телевизионни канали в света.


  ЗА ПРАЗНИКА НА СОФИЙСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ                                                   

За празника на Софийската организация

на глухите в България

Image

Image

РАДОСТ, СЛЪНЦЕ И НАСТРОЕНИЕ НА ВИТОША

  Събота е! Ранно свежо утро, песен на птички. Предстои прекрасен ден – Празникът на Софийската организация на глухите в България, който по традиция десетки години вече /от 1957 г./ се провежда на хижа „Фонфон” на Витоша. Усещането е за един неповторим ден за всички нас, приятели от РО-София. Както винаги организацията е перфектна. В 9.30 потеглихме с два автобуса пълни с усмихнати лица. Другите дойдоха с коли. Планината ни посреща със своята зелена прегръдка, многоцветен килим от полски цветя галеше нозете ни. Организаторите перфектно си свършиха работата с предварителната подготовка на терена- беше окосено и сеното събрано. Когато хората пристигнаха, пред хижата ги чакаше чиста и подредена поляна, с мириса на скара, приготвяна от Валери Лозанов. Тържеството беше открито с приветствия от страна на членовете на районния съвет на РО-София.


Почивка сред рилската борова гора

Image

  Дойде ли лятото, членовете на районната организация на глухите в Дупница знаят отлично, че тяхната любима почивна база приема отново почиващи. И въпреки че в региона има кой от кой по-красиви хотели, туристически бази и манастири, начело с най-красивия и най-известния – Рилският; мнозина си остават верни на нашата почивната съюзна база и често-често отскачат дотам, щом започне сезонът…

Ето и графикът на смените през август и септември:

  • ІV-та смяна от 02.08. до 07.08.2011г.
  • V -та смяна от 09.08. до 14.08.2011г.
  • VІ-та смяна от 16.08. до 20.08.2011г.
  • VІІ-ма смяна от 23.08. до 27.08.2011г.
  • VІІІ-ма смяна от 30.08. до 04.09.2011г.

   В случай, че има желаещи за почивка и след смените, базата ще продължи да работи.

Условията за отдих са следните:

● Работещите в „Тих Труд” - Дупница и техните семейства с деца до 18 г. и несемейни студенти, както и пенсиониралите се от дружеството, ще заплащат по 5 лв. на легло за вечер; за деца - по 3 лв.

● Работещите в дружествата на „Тих Труд” от други градове, съюзните членове и техните семейства с деца до 18 г. , както и пенсиониралите се от дружествата, ще заплащат по 7лв. на легло на вечер; за деца - по 3 лв.

● Всички останали ще бъдат настанявани в случай на свободни места и ще заплащат по 10 лв. на вечер и по 8 лв. за повече дни; за деца - по 4 лв.

Желаещите могат да направят заявка на тел. 0701 /5 13 30 или

на GSM 0885 /767 751 - Валери Искрев;

а също и GSM 0885 /767 260 - Десислава Стоянова.


  12 ЮЛИ - 77 ГОДИНИ СЪЮЗ НА ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ                                         

ЧЕСТВАХМЕ ПРАЗНИКА


ОПОЗНАХМЕ ИСТОРИЯТА


Почувствахме се горди, че сме българи!

Image

  По случай деня на Съюза на глухите в България, на 17 юли т.г. ръководството на районната организация на глухите във Варна организира и проведе екскурзия до Мадарския конник и Плиска. Групата ни бе внушителна - в неделния ден около 80 души с голям автобус от Варна, с микробус от Добрич и няколко леки автомобила пристигнахме под Мадарското плато.


В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР ЗА ПРАЗНИКА

   Традиционната годишнина на СГБ да се отбелязва сред природата и този път бе спазена в Пловдив. В чест на 77-годишнината от основаването на СГБ бе проведен излет до Бачковския манастир. Повече от 70 души бяха участниците. Този път групата на младежите беше повече от 20 души.


Видяхме част от живите съкровища на родината ни

Image

   Една неголяма група от членове на шуменската организация на глухите решихме да отбележим съюзния ни празник с разходка до историческите забележителности на Търговище. По пътя, на 7 км. от Търговище, разгледахме крепостта „Крумово кале”. След това продължихме разходката си до град Търговище. Нямаше как да обиколим всичко това за един ден и се запътихме към друго, не по-малко известно място – езерото „Борово око“, което бе само на няколко минути пеша от централната част на града. Пожелахме си, вместо „довиждане”, догодина за 12 юли отново да си направим такава екскурзия и на други исторически места в родината.


Събрахме се в нашия втори дом – клубът

Image

   Над петдесет души се събраха в голямата зала в клуба на плевенската организация на 10 юли, за да отпразнуват 12 юли. Показателното в тази задушевна наша сбирка бе, че празнувахме заедно с ръководството и работниците от предприятието „Тих труд” в града, което говори най-вече за сплотеността на членовете на организацията. Събрахме се по обяд и до вечерта не секнаха сладката раздумка, шегите и закачките. Тръгнахме си от доволни, по-доволни, че бяхме заедно, че се видяхме с приятели, че забравихме неволи и тревоги и се веселихме от сърце!


Красотата, която видяхме, озари душите ни

Image

   В ранни зори на 17 юли се събрахме в районната организация в Бургас, за да тръгнем на екскурзия към Варна и Балчик, посветена на 77-годишнината на СГБ. Със съдействието на ръководството на делфинариума във Варна, нашите хора се възползваха от специално отношение и успяха да видят уникалното „Делфин-шоу”. Продължихме към Балчик, за да се насладим на прекрасната Ботаническа градина и двореца, принадлежал на румънската кралица Мария. Разходихме се по „Моста на въздишките”, под който се спуска водопад. Видяхме „Божествената градина” и водното огледало с форма на кръст, а вилата на кралицата - „Тихото гнездо”, ни изненада с малките си размери в сравнение с цялото изящество на околната среда. В късния следобед продължихме към следващата цел от нашето приключение - устието на река Камчия. Никой от нас не очакваше с каква красота ще се срещнем и там! Част от нас пожелаха да видят от борда на лодки „целувката” на река Камчия с Черно море и се снимаха за спомен.


Срещи, посветени на любимия ни празник

Image

   Всяка година във връзка с празника на СГБ, членове от районната организация на глухите заедно с приятелите от териториалната организация на глухите в Габрово се събират на среща в Дряновския манастир. И тази година, въпреки горещото време, срещата се състоя, защото сред боровите гори, сред шума на течащата край манастира река, сред вековните стени на този исторически паметник и още повече - сред добри приятели, горещината не се усещаше!


Здравето е най-важно, а спортът е здраве!

Image

   Тази година ръководствата на районната организация на глухите и на „Тих труд” ЕООД организираха честването на Деня на СГБ със спортен празник. На 9 юли, сред красивата природа на хижа „Приста” много съюзни членове бяха дошли с автобуси или леки коли, а някои - с велосипеди или пеша. Така русенци и тази година за малко забравиха трудното си всекидневие и грижите, повеселиха се сред природата, видяха се с приятели и почувстваха своя празник.


БЯХМЕ ЗАЕДНО И БЯХМЕ ЩАСТЛИВИ

   Празникът на съюзната ни организация и тази година отбелязахме по достойнство. В ранното утро на 9 юли т.г. пред Клуба на районната организация на глухите гр. Хасково се събра голяма група съюзни членове за организираната от ръководството на Тих труд „ЕООД” Хасково екскурзия по случай Националния празник на глухите. С весело настроение потеглихме по маршрута. След едночасово пътуване спряхме край с. Зорница, Хасковско и разгледахме археологическия резерват „ Каменните гъби”, направихме много снимки на това уникално творение на природата.


РАЗХОДКА ПО ЕВРОПЕЙСКИ

Image

   Тази година юлските горещници се паднаха в началото на месеца…И който знае как да избяга от жегите, прави най-доброто – отива там, където зеленината носи така жадуваната прохлада – с една дума – в парк, в който можеш да си паркира спокойно колата, да се разходиш сред дръвчетата, децата могат да тичат на воля, а паркът има и достатъчно здрави пейки, на които да поседнеш и най-вече - да има къде да си направиш и пикник, без да те дразнят разни метални капанчета, сергии със семки и подобни…Да, има такъв парк! И той се намира не къде да е, а в … Дупница!


Лято е! Хайде на риба!

Image

Image

Image

   В началото на работната седмица няколко приятелски семейства, решихме да се разхладим на язовир „Цонево”. Той се намира в поречието на река Луда Камчия, само на километър от село Цонево. Третият по големина язовир в България, разположен на водна площ от 17 300 дка. разполага с кристално чисти и топли води, които се използват за напояване и водоснабдяване.
Язовирът е богат на риба. В него плува платика, червеноперка, каракуда, костур и сом. Тези условия предполагат развитието на риболова – стопански и любителски. И това беше нашата цел.


„Цветовете на сърцето”

Image

   В духа на развитието на София като Европейска столица на културата, в Борисовата градина на 13 и 14 юли г. се проведе детски творчески празник с красивото название “Цветовете на сърцето”. Проектът беше реализиран от Сдружение „Съзнание” с подкрепата на Столичната община по Програма „Култура”.Празникът имаше за цел да събере децата на София чрез творчеството. Възпитаници на Дома за деца с увреждания в с.Видраре, деца с увреден слух от Асоциация АРДУС, както и ученици от 144 СОУ, чрез познания и умения по изкуство се забавляваха и твориха заедно в продължeние на два дни. Децата развихриха въображението си в различни арт работилници. Изработените от тях продукти бяха представени на благотворителната изложба и „търг” на 14 юли. Средствата ще бъдат дарени на Дома за деца с умствена изостаналост в с. Видраре за хранителни продукти.


Международен тренинг на Мальовица

Image

   През месец юни тази година Асоциация на родителите на деца с увреден слух (АРДУС) реализира проект по програма „Младежта в действие“. Участници в проекта бяха младежи на възраст между 16 – 25 години с увреден слух – общо 16 от България и Испания. Този успешен международен младежки обмен се осъществи в периода 25 юни – 2 юли на Мальовица (България). Основни теми в проекта „Живей в зелено“ бяха опазване на околната среда, планински туризъм, ориентиране, оказване на първа помощ и др. Обучителната част от програмата, както и заниманията на открито бяха ръководени от двама опитни планински водачи.


Тишина®


 

   

В момента има 22  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ