Брой 21-22 на в-к "Тишина" от 22 декември 2011 г.

 

УВАЖАЕМИ СЪЮЗНИ ЧЛЕНОВЕ,


 СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ И СЪМИШЛЕНИЦИ,

   Приемете  моите най-добри пожелания за здраве и успехи през новата 2012 година!
Нека за всички Вас тя да бъде по-щастлива, по- радостна и по-успешна!
Нека повече да са усмивките във всеки наш дом! Нека повече да ни радват нашите прекрасни деца!

  Годината, която изпращаме сега, не бе лека. Това бе година за изпитания на нашата воля! Но още повече, бе година за доказване на нашите умения да се справяме с живота!
  Ние се справихме и с двете. Доказахме че сме достойни! Доказахме, че можем въпреки всичко да сме обединени и щастливи.
  И наистина бяхме щастливи -  на Националния преглед на художествената самодейност в Созопол. Щастливи бяхме и на Националния ни туристически събор със състезание по риболов на язовир "Пчелина" край Ковачевци! Горди бяхме и с  Международните прояви на нашата Младежка организация, а и с всички събития, организирани от нашите Районни и Териториални организации! 
   Да, такива бяхме ние, глухите хора през изминалата година - преодолели всички трудности. Но единни и сплотени! Така е: „Няма сила, която да ни раздели!” -  е текстът на нашия химн.
  Тъкмо тази сила, която никога няма да ни раздели, ще ни е нужна  обаче още повече през следващата 2012 година. Защото за съжаление  въпреки многото усилия , не получихме досега истинската  интелигентна   подкрепа  за нашето дело.
   Нашите предприятия днес изпитват изключителни трудности. Провали се, поради корупционни схеми добрата Стратегия за заетост на хората с увреждания до 2020 година. Обществените поръчки за работа сега се раздават „под масата”, печелят ги фирми, в които дори няма хора с увреждания,  но имат много пари.
  Но Съюзът на глухите в България ще  продължи да отстоява до край правата на своите членове. Ние ще продължим  да се борим  за нашето достойнство! И ще следваме заветът на предците ни, които преди 77 години са основали нашия съюз. А той е така истински - да бъдем умни, образовани и  единни!


   НИЕ ЗАТОВА ЩЕ УСПЕЕМ!

Бъдете честити  и дръзновени през новата 2012 година, уважаеми членове на СГБ!

 

    ВАСИЛ ПАНЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ


  ЮБИЛЕЙ                                                                                       

35 ГОДИНИ ГЛУХИТЕ ХОРА

В ПЕРНИК СА ЗАЕДНО

   На 2 декември  тази година се състоя тържество в Перник. Прекрасно тържество! Териториалната ни организация в този град отбеляза 35 години от създаването си.

  

  Много ли са, или са малко 35 години, само животът знае. Но за нас, глухите хора, тези 35 години означават единение, задружен живот и подкрепа за поколения хора в един прекрасен град.
  Защото тук в този ден бяха всички.  Бяха дошли основателите и истинските стожери на нашето дело. Но тук бяха и невръстните ни дечица, които се радваха искрено на живота си сред своите приятели.
  Специален гост на тържеството бе г-н Васил Панев, председател на Съюза на глухите в България. Тайна ли е не знаем, но ще я съобщим – той е сред основателите на Пернишката организация на глухите.


 НАША ГОРДОСТ                                                                          

4 МЛАДЕЖИ С УВРЕДЕН СЛУХ СЕ ДИПЛОМИРАХА

В СПЕЦИАЛНОСТ "ЗЪБОТЕХНИКА" НА МЕДИЦИНСКИЯ КОЛЕЖ

"ЙОРДАНКА ФИЛАРЕТОВА"

  

  Рози, Мусвет, Мехмет, Мариана – тези четири прекрасни млади момичета и момчета с увреден слух, получиха своите дипломи за завършено образование в един от най-престижните български колежи – Медицинският „ Йорданка Филаретова”.
  Нека вече да бъдем спокойни – зъбите ни ще бъдат работени  с добри ръце, защото нашите дипломанти са отличници!
За трите години на обучение, нашите младежи получиха невероятното признание на целият преподавателски колектив. Лично деканът, доцент д-р Вихрен Петков, пожела да се снима с тях.
Вижте снимките. Нека се гордеем с ученолюбивите си деца!


  ОТЛИЧИЕ                                                                                      

РАБОТОДАТЕЛ НА ГОДИНАТА - 2011

   Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта, обявиха на 12 декември своите годишни награди за заслужили ръководители на предприятия, организации и общини, отличили се при откриването на работни места за безработни лица  и наемането на хора с увреждания. Горди сме, че в категорията „Работодател, наел най-много безработни лица от групи в неравностойно положение на пазара на труда” бе отличен г-н Тенчо ТЕНЕВ, директор на „Тих труд ЕООД гр.Бургас. „Фирмата е наела 10 лица по НП „ЗОХТУ и 1 мярка от ЗНЗ” – така пише в отличителните документи.


  НЯМА ПРОМЕНИ В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО НИ ЗА       

РАТИФИКАЦИЯ НА КОНВЕНЦИЯТА НА ООН

ЗА ПРАВАТА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

  Поредното заседание на НСИХУ – трето за годината, се състоя в Министерството на труда и социалната политика, и бе под председателството на зам. министър на МТСП Валентина Симеонова.

  „ Обсъждане на текущия напредък във връзка с ратификация от Република България на Конвенция на Организацията на обединените нации за правата на хората с увреждания” – това бе първата точка от дневния ред.
Втората бе – „Разни”.
  Г-жа Симеонова припомни, че: „Членовете на Съвета още на предишното заседание /б.р..напомняме, че то бе в края на юли/, а и преди това, са коментирали, че трябва да се създадат всички условия, и до края на тази година Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания да бъде внесена като предложение в Министерския съвет и в Народното събрание за ратификация.”
  На 2 декември, уважаеми читатели, това не е сторено.
   На 2 декември г-жа Симеонова изброи само свършеното от МТСП – „изпращането на писма до всички министерства, събирането на работна група, протоколиране на решенията й, публикуването на решенията в интернет страницата на ведомството…”
  На 2 декември обаче, това звучи  съвсем не достатъчно – звучи като „празен” отчет. То е само „капка в морето” на огромната работа, която би следвало сериозно и отговорно да бъде извършена! Защото до края на годината няма, ама няма никакъв начин /до оставащите й дни/, да бъде внесено  някакво - каквото и да е, общо предложение. Обсъждането ще продължава….и ще продължава…


  ПОЗДРАВ                                                                                        

СДРУЖЕНИЕ " ОТВОРЕНО ОБЩУВАНЕ"

СПЕЧЕЛИ ПЪРВО МЯСТО ЗА ПРОЕКТ "И АЗ МОГА"

В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА ДОБРОВОЛЧЕСКА ИНИЦИАТИВА 2011

  На 5 декември – международният  ден на доброволците, Фондация „Лале” и Националният алианс за работа с доброволци съвместно с Министерството на културата и Представителството на Европейската комисия в България, организираха „Вечер на доброволците”, на която бяха обявени наградите в   Националния конкурс за Доброволческа инициатива - 2011г. В рамките на конкурса бяха номинирани 29 различни доброволчески инициативи.
  Г-н Иван Станчов обяви първата награда за  нашия проект „ И аз мога”, реализиран от Сдружение „Отворено общуване”.


ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ПРИЕ ПИСМЕНА

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТНОСНО ДОСТЪПНОСТТА

ДО СЛУЖБИТЕ ЗА СПЕШНА ПОМОЩ

  Европейския съюз на глухите (EUD) и неговите  членове имат удоволствието да обявят, че Писмена декларация относно необходимостта за достъпен телефон „112”  на службите за спешна помощ е официално приета от председателя на Европейския парламент на 17 ноември 2011. Безпрецедентен е  броят от 480 подписа, събрани от членовете на Европейския парламент  от всички политически групи и  от всички европейски държави членки на ЕС, които са подкрепили Декларацията.


ВЕСЕЛА КОЛЕДА И

ЩАСТЛИВА НОВА 2012 ГОДИНА !


Тишина®


 

   

В момента има 29  гости и няма потребители и в сайта

© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ